Казусът е следният:
Починалата ми майка имаше извършен завет от нейният чичо, който е бил бездетен и я е отгледал като свое дете - но без да я осинови. Последните 7 години преди да почине, цялото ни семейство се грижеше за него и най-вече - обработваше земеделските земи, които той бе получил при реституцията. След като почина - още 5 години сме ги обработвали. Дядо ми има далечни роднини, които са деца на неговите сестри /12 НА БРОЙ/. Само 1 от тях реши да оспори извършеният завет, вписан в СВ, като едновременно с това окупира завещаната нива и де факто прекъсна течението на давностното владение. Ние опитахме да се защитим по исков ред с иск за нарушено владение, ответника оспори завета, а съда - забележете- на 2 пъти назначава графологична експертиза, за да се докаже, че почерка е на починалият. Много труден казус за провинциалните адвокати явно се оказа случая, защото накрая съдът прекрати делото с определение, защото видите ли не сме успели да изровим от семейният архив друг-оригинален документ за сравнителен анализ. А такъв наистина нямахме. И така - въпросът ми е към всички, които са се сблъсквали с тази материя - имаме ли шанс да си върнем земите, които ни бяха завещани от нашия дядо /чичо на майка ни/. И още нещо - всички 11 наследника на нивата желаят да ни прехвърлят техната част, защото чувстват това като свое морално задължение. Може ли и по този начин да си върнем наследствения имот.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 15 Дек 2024, 23:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
оспорено завещание от наследници без право на запазена част?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Абсолютно недоразумение е това с перкратяването на делото, поради недостатъчен сравнителен материал.
Така или иначе тежестта за доказване на истинността на документа е ваша, като от друга страна само вероятност, в колкото и да е висока степен за това, че почеркът е на азвещателя посочен в завещанието, не ви е достатъчна.
При това положение, не е лош вариантът останалите 11 наследника да випрехвърлят частите си. След като го направят, можете да поискате делба и в нея, да се опитате да изкупите дела на наследницата, която оспорва завещанието.
От житейска гледна точка може и да ви се струва несправедливо, но правото й да наследи е гарантирано от закона.
Така или иначе тежестта за доказване на истинността на документа е ваша, като от друга страна само вероятност, в колкото и да е висока степен за това, че почеркът е на азвещателя посочен в завещанието, не ви е достатъчна.
При това положение, не е лош вариантът останалите 11 наследника да випрехвърлят частите си. След като го направят, можете да поискате делба и в нея, да се опитате да изкупите дела на наследницата, която оспорва завещанието.
От житейска гледна точка може и да ви се струва несправедливо, но правото й да наследи е гарантирано от закона.
- steli_na
- Потребител
Потърсете си по добър адвокат. Щом делото е прекратено с определение, то можете отново да предявите иска, понеже няма сила на пресъдено нещо.
Относно снабдяването ви с образци - възможно е от много места да се сбодиете с документ, който той е подписал в оригинал.
УСПЕХ!
Относно снабдяването ви с образци - възможно е от много места да се сбодиете с документ, който той е подписал в оригинал.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря за насоките, в които можем да действаме. Ако не е неучтиво, бихте ли ми казали откъде мога да се снабдя с образци за сравнение на подписа. Сетих се за държавен архив в местния окръжен град и нищо друго. Предложих го и на адвоката по делото.Дядо ми никакви официални документи не е подписвал, само една молба за членство в кооперация, която вече представихме в съда, но казаха, че не я приемат, защото кооперацията била унищожила архива си. Обикновен човек на село какви документи да подписва. Аз лично го научих да чете и пише като бях в 4 клас и той четеше в."Работническо дело", но като свидетел едва ли ще ме приемат. Къщата на село с всички документи отдавна я няма - бутнаха я, а покъщнина и документи се задигнаха и унищожиха от цигани .
- megalex
- Нов потребител
когато е получавал пенсията си се е подписвал, когато е подавал молба в бившите поземлени комисии за възстановяване на правото на собственост върху зем. земи също се е подписал, а може и собственоръно да е написал молбата. Бих Ви препоръчала да направите справка в поземлената комисия, те имат добър архив.
- harieta
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|