Искам да задам следния въпрос.
При сключване на брак в Италия ,закона там позволява уреждане на имотното състояние предварително и в повечето случаи се избира т.нар.разделяне на имотите.То означава,че всеки съпруг запазва собствеността върху всичко,което се води на негово име(банкови сметки,имоти,коли),продобити преди и след брака.Koето означава че в случай на развод ,дори и след дългогодишен брак,всеки съпруг е собственик на всичко,което е на негово име и другият няма право на нищо,освен т.нар.издръжка за себе си,ако не работи, издръжка за децата и право на ползване на семейното жилище.
Интересува ме как стои въпроса при регистриране на такъв брак в България(когато единият съпруг е бг гражданин).
Има ли значение този режим на имотно състояние,при положение,че той е валиден за Италия и НЕ Е вписан в официалния акт за брак,издаден от съвета?
Няма ли протоворечие с бълг.законодателство?
Какво би станало в случай на развод,който може да се проведе и в България?
Не става ли чуждия гражданин автоматично собственик на имотите,придобити по време на брака в България от другия съпруг?
Как би стоял този въпрос във връзка с влизането на България в ЕС?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 15 Дек 2024, 23:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
уреждане на имотното състояние при брак в Италия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Въпросите ви са твърде много, но на кратко мога да ви кажа само, че има значение, не къде е сключен бракът (доколкото не став дума за преценка за действителността му, а за имуществени въпроси), а граждани на коя държава сте, какво е имуществото, което придобивате и къде се намира то, особено ако иде реч за недвижими имоти.
Ако се отговори в пълнота на въпросите ви, маи ще се получи научна студия.
Ако се отговори в пълнота на въпросите ви, маи ще се получи научна студия.
- steli_na
- Потребител
Според италианския закон си запазваш бг гражданството,дори и като вземеш италианско.Не съм чула досега някой италианец да се е залетял за бг гражданство.
А въпросите,които задавам ,вълнуват доста българки,които са омъжени или се омъжват в Италия.Защото съпрузите,под предлог,че трябва да докажеш,че не е брак по сметка налагат този режим на собственост.
Така,че нека опростя въпроса-омъжена в Италия,с режим разделение на имуществото,ако започна развод в БГ,в Италия всичко,което имаме като семейство се дели според името на собственика.Ако през времето на брака аз съм закупила имоти в БГ,има ли право и съпруга ми да вземе дял от тях,като се има предвид бг законодателството?
А въпросите,които задавам ,вълнуват доста българки,които са омъжени или се омъжват в Италия.Защото съпрузите,под предлог,че трябва да докажеш,че не е брак по сметка налагат този режим на собственост.
Така,че нека опростя въпроса-омъжена в Италия,с режим разделение на имуществото,ако започна развод в БГ,в Италия всичко,което имаме като семейство се дели според името на собственика.Ако през времето на брака аз съм закупила имоти в БГ,има ли право и съпруга ми да вземе дял от тях,като се има предвид бг законодателството?
- annamauri
- Нов потребител
Можете да подадете искова молба за развод в БГ (ако някой ден въобще се стигне дотам), в такъв случай се прилага БГ законодателството. А според него, всичко, придобито по време на брака се дели. Вашият предбрачен договор няма абсолютно никаква валидност в БГ.
Проблемът с едно решение за развод, постановено тук, са имотите ви в чужбина.
Проблемът с едно решение за развод, постановено тук, са имотите ви в чужбина.
- epval
- Нов потребител
В такъв случай излиза,че съпруга,който е български гражданин е в неизгодна ,в материално отношение ,позиция.
Благодаря ви много за мнението.
Лек ден!
Благодаря ви много за мнението.
Лек ден!
- annamauri
- Нов потребител
Режимът на съпружеската имуществена общност в България е императивен. Ако се развеждате тук, за имотите, които сте придобили в България по време на брака, ще се прилага българският закон, т.е. те са СИО. Съгласно новия Кодекс на международното частно право, въпросът за вещните права върху движими и недвижими вещи се уреждат от правото на държавата, в която се намират.
Но това не се отнася за имотите в чужбина. За всеки имот се прилага законодателството на държавата, в която се намира.
Но това не се отнася за имотите в чужбина. За всеки имот се прилага законодателството на държавата, в която се намира.
- ife
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|