начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство

Мнениеот pagan_bg » 15 Апр 2006, 06:07

Здравейте,
бих искала да задам следният въпрос:баба ми и дядо ми са оставили всеки по отделно завещание с което оставят имуществото си на баща ми.Всеки от тях притежава по равна част от имотите които оставят.Баща ми е единствено дете.Дядо ми почина,а седмица след него почина и баща ми,без завещанието да бъде отворено.Интересува ме,каква част от наследството се пада на майка ми (с която бащта ми беше в законен брак),както и на мен,и двете ми сестри.Тъй като родителите на баща ми не бяха в добри отношения с майка ми,има ли вероятност завещанието да е направено така,че тя да бъде ощетена по някакъв начин.Благодаря ви за отговорите.
P.S.Завещанието все още не е отворено,тъй като има опасност баба ми да промени своето,след като разбере ,че майка ми също става наследник.
Още веднъж ви благодаря!
pagan_bg
Нов потребител

Мнениеот hariman » 15 Апр 2006, 15:11

Въпроса е малко по сложен отколкото си мислите.
1. Баща ви е наследил своя баща (вашия дядо), защото е починал след него.
2. Ако не се отвори завещанието, т.е. то остане скрито, тогава може всеки един от наследниците да иска неговото отваряне, а ако се унищожи, то тогава наследяването ще се извърши по закон. -в последния случай баба ви ще получи 1/2 от имуществото на съпруга си и баща ви 1/2 от него. Ако отворите завещанието то тогава наследяването ще стане според него и баща ви ще наследи цялото имущество на своя баща.
3.Наследници на баща ви сте вие, двете ви сестри и майка ви независимо какво е наследил той. В този случай всеки от вас ще наследи по 1/4 от имуществото на баща ви. Имайте предвид че имуществото придобито по време на брака е семейна имуществена общност и след смъртта на баща ви половината е собственост на майка ви, а като наследство ще поделите само другата половина.
4. Имуществото което баща ви е наследил от дядо ви е негово собствено, и не е семейна имуществена общност.
5. Имайте предвид, казаното за отношенията между баба ви и дядо ви от една страна и майка ви от друга, и факта че майка ви наследява 1/4 от това което е оставил дядо ви на баща ви, тя може да оспори завещанието , с основание накърняване на нейната запазена част, която в случая би била в размер на 1/3 от имуществото на дядо ви.
6. Относно завещанието на баба ви, която както разбирам е жива, то имайте предвид че ако то е в направено в полза на баща ви, ако не бъде променено няма да породи действие-чл.20 от закона за наследството-"Завещателното разпореждане не поражда действие, ако лицето, в полза на което е направено, умре преди завещателя.". В този случай след смъртта на баба ви (ако тя не промени завещанието), би се стигнало до завещание по закон и в този случай наследници бихте били само вие и двете ви сестри. По принцип няма вариант майка ви да наследи баба ви по бащина линия, освен ако последната изрично не остави завещание в нейна полза.

Надявам се да съм помогнал.
hariman
Потребител

Мнениеот nikilex » 15 Апр 2006, 16:56

:roll:
Последна промяна nikilex на 15 Апр 2006, 17:01, променена общо 2 пъти
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Мнениеот pagan_bg » 15 Апр 2006, 16:59

Много Ви благодаря за отговора!!!
pagan_bg
Нов потребител

Мнениеот pagan_bg » 15 Апр 2006, 17:01

Благодаря Ви много за отговора!!!
pagan_bg
Нов потребител

Мнениеот pagan_bg » 15 Апр 2006, 17:16

Благодаря Ви много за изчерпателният отговор!!!
pagan_bg
Нов потребител

Наследство

Мнениеот pagan_bg » 15 Апр 2006, 17:17

Благодаря Ви много за изчерпателният отговор!!!
pagan_bg
Нов потребител

Мнениеот pagan_bg » 15 Апр 2006, 17:47

Благодаря Ви за бързият и изчерпателен отговор!!!
pagan_bg
Нов потребител

Мнениеот pagan_bg » 15 Апр 2006, 17:51

Извинявам се за повтарящтият се отговор :oops: .Всеки път ,когато се опитвах да го изпратя, ми даваше че има грешка и ето резултатът от продължителните ми опити :roll:
pagan_bg
Нов потребител

Назад към Семейни казуси