начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Осиновяване на дете от неговата баба, по чл. 52, ал. 2 от СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осиновяване на дете от неговата баба, по чл. 52, ал. 2 от СК

Мнениеот esthetique » 28 Мар 2006, 17:22

Здравейте,
Интересува ме какви са изискванията при специалната хипотеза на чл. 52, ал. 2 от СК- осиновяване на дете от неговата баба? Каква е процедурата? В случая, осиновяването ще бъде пълно, като бащата не е дал съгласие. Необходимо ли е да се води отделно дело за лишаване от род. права на бащата или е достатъчно с подаването на молбата за осиновяване до Окръжния съд, да се даде ход на производството и да се представят д-ва, че бащата се е дезинтересирал от детето си?
esthetique
Младши потребител

Мнениеот esthetique » 08 Апр 2006, 16:58

E,nikoi li niama mnenie po tozi vypros?
esthetique
Младши потребител

Мнениеот todorova » 18 Апр 2006, 17:00

Как така бащата не е дал съгласие,а бабата ще извърши пълно осиновяване на детето.На практика това няма как да стане,защото детето си има родител.Мисля,но не съм сигурна,но първо бащата трябва да бъде лишен от родителски права.Макр,че сега си спомних,че който остави детето си и не го потърси за срок по-дълаг от една година в този случй детето може да се осинови без съгласието на родителя,обаче се изслушва неговото мнение в съда.Мисля,обаче ,че детето трябва да е оставено за отглеждане.Не знам дали си колега,обаче ако не си потърси адвокат.Ако си направи справка в Ск относно нещата които ти казах.
todorova
Младши потребител

Мнениеот esthetique » 18 Апр 2006, 18:04

Благодаря за отговора. Но аз имах предвид по-скоро следната ситуация: детето живее преимуществено при баба си, родителите нямат сключен брак. Преди около 4-5 месеца, майката умира, а бащата заживява с друга жена. Но бабата иска да осинови внучката си и да скъса всякакви отношения с бащата, който не дава средства за детето си и няма желание очевидно да се грижи за него. Затова, моят въпрос е по-скоро такъв - може ли да стане така: бабата подава молба за пълно осиновяване, бащата задължително се призовава от съда и ако той не е съгласен, тогава със свидетели се доказва, че той не полага трайно грижи за детето и се иска да бъде допуснато осиновяване, на основание чл. 57, ал.1 от СК, според който:
"По изключение, осиновяване се допуска и без съгласие на родителя, ако той трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин"
esthetique
Младши потребител

Мнениеот simba » 18 Апр 2006, 21:48

възможно е. Но трябва да се докаже по безпорен начин, че поведението на бащата застрашава живота, здравето и развитието на детето. Трябват солидни доказателства. Но преди да се подаде молбата в съда, бабата трябва да си извади всички документи, които са нужни съгласно наредбата за воденето и съхраняването на регистри за деца пълно осиновяване . Като отиде в отдела за закрила на детето те ще й кажат какво да си подготви.
simba
Младши потребител

Назад към Семейни казуси