Здравейте!Може ли някой да ме ориентира в следния казус: С бившия ми съпруг , българин, женени сме в България, имаме развод в чужбина от няколко години - живеем и двамата там постоянно жителство.В България обаче разводът не е легализиран. Имаме и един апартамент в България, придобит по време на брака, който искам да продам.Как може да стане най-лесно?Доколкото прочетох тук подобни теми, след като Общината ти признае развода в чужбина, после трябва да се води дело за имота или по взаимно съгласие да се раздели.Тоест дълга и сложна процедура, още повече че бившия ми съпруг е трудно откриваем.
Другия вариант е пълномощно да ми подпише, че е съгласен да продам имота.Какво трябва това пълномощно точно да съдържа,мога ли да намеря някъде в нета образец, с какъв срок на действие е то?
Благодаря Ви предварително за отговорите.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 01:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
развод в чужбина и имот в България
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
текста на пълномощното трябва да състави адвокат, но ако искате да рискувате, опитайте сама(опишете имота с площ, граници, местонахождение, правото да представлявате съпруга си пред нотариус по отношение на този имот), не забравяйте и декларации по чл 264 ал. 2 от ДОПК, и чл 27 ал. 2 от ЗННД- заверете ги нотариално (в консулство или дипломотическо представителство).
за повече информация- dnasenova@yahoo.com
за повече информация- dnasenova@yahoo.com
- an_jelika
- Младши потребител
Мерси,Анжелика!А тези декларации са от мое име, нали?Първата е,че не дължа данъци,втората не можах да я намеря в Закона за нотариусите.Няма значение.А пълномощното с каква давност е? Да речем бившия ми съпруг го подпише сега, а аз го продам след една година? Или зависи как е написано?
- vili111
- Младши потребител
В пълномощното можете да пишете, че е безсрочно... проблема възниква за декларациите:
1. същите трябва да са подписани от съпруга Ви и да са нотариално заверени
2. Декларациите важат обаче до края на календарната година
т.е. ако не минете сделката своевремнно ще ви трябват нови,
а вие ще си подпишете декларациите пред нотариуса.
1. същите трябва да са подписани от съпруга Ви и да са нотариално заверени
2. Декларациите важат обаче до края на календарната година
т.е. ако не минете сделката своевремнно ще ви трябват нови,
а вие ще си подпишете декларациите пред нотариуса.
- an_jelika
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|