начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

немотивиран устен отказ за издаване на скица

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

немотивиран устен отказ за издаване на скица

Мнениеот martaninvest » 03 Май 2006, 21:36

имам един въпрос- общинки служител не издава скица на закупено от нас място мотивираки се че мястото по новата регулация принадлежи на общината.

аз не давах съгласие за такова отнемане.

нотариус казва че това е незаконно, пропуснах 2 пъти ден на сделка, трябва да връщам капаро в двоен размер - мога ли да съдя чиновника за пропуснати ползи и щети?

с уважение

Татьяна Мартиненко
martaninvest
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 04 Май 2006, 03:40

Имате ли го регистрирано това устно искане?

btw, кое му е семейното на казуса?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот tankovbg » 04 Май 2006, 11:57

За да се издаде скица е нужно да се депозира молба в отдел УТ, придружена от копие на документ за собственост. Ако скица не ви се издаде и няма писмени мотиви за отказа от административния орган, то е налице мълчалив отказ. Такъв отказ се обжалва по редът на административното производство (приложим закон ЗАОФЮЛ) пред кмета на общината, ако той не вземе отношение пред областния и ако са изчерпани всички възможности пред окръжния съд, чието решение подлежи на обжалване пред ВАС. Но ЗАОФЮЛ чл. 37 допуска да се отнесете направо до окръжния съд по реда на ЗАП защото иначе познайте след колко години ще получите скица. Имах точно такъв отказ, обжалвах до кмета но все едно нищо не съм направил, човека каза че съм прав и до тук. Внесох жалба до ОС те я отхвърлиха, но обжалвах пред ВАС и спечелих - задължиха общината да ми издаде скица - те имат трайна практика в това отношение - но цялата тази процедура отне 3 години - те за това ни хортуват европейците, но на чиновника Ганьо не му пука защото е сват на баджанак и никой не му търси административна отговорност.
Що се отнася до това да съдите чиновника за пропуснати ползи и щети е дълга и мъчителна процедура и не ви съветвам да го правите. Самият чиновник не можете да съдите, искът е срещу общината по реда на ЗОДВПГ чл.1 но едва след като ви издадат скица. След това ще трябва да доказвате, че претендираните щети са пряка и непосредствена последица от увреждането - демек отказа да ви се издаде скица. И със сигурност съдът ще ви отговори, че първо е трябвало да си изкарате документите за сделката и едва тогава да я уговаряте по размер, капаро и пр. било то с предварителен договор.
Този път съм го минал, въпреки че имах нанесени вреди в имот, назначи се вещо лице което ги оцени и все едно нищо не се е случило, още си пазя решението на ОС със смехотворни мотиви - демек първо се увери че ще ти бъде издадена скица (ако и адм. орган да е длъжен по закон да я издаде) и тогава сей и стопанисвай имота. Гарга на гарга око не вади.
tankovbg
Потребител

Назад към Семейни казуси