начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Отпуск за отглеждане на дете до 3-годишна възраст ???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпуск за отглеждане на дете до 3-годишна възраст ???

Мнениеот janna » 10 Юни 2006, 07:57

В отпуск по майчинство съм и детето ми е на 1г.11м. Имам желание да го гледам до 3 г. Интересува ме зачита ли се за трудов стаж третата година? Какво трябва да направи работодателя ми?
Благодаря Ви предварително!
janna
Младши потребител

Re: Отпуск за отглеждане на дете до 3-годишна възраст ???

Мнениеот donna » 10 Юни 2006, 10:26

janna написа:В отпуск по майчинство съм и детето ми е на 1г.11м. Имам желание да го гледам до 3 г. Интересува ме зачита ли се за трудов стаж третата година? Какво трябва да направи работодателя ми?
Благодаря Ви предварително!

Предполагам ,че имате предвид неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст-чл.167а КТ/има промени в законодателството /
Тоест След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 от родителите ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Родител , който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуска в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

Времето се признава за трудов-КТ-чл.167а (8) Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.Отпускът се заявява и ползва в календарни дни.
Когато отпускът за отглеждане на детето по чл. 167а КТ се ползва за първи път, в заявлението се декларира, че такъв отпуск не е ползван от никое от лицата, които имат право на него.
Когато един от родителите желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер 12 месеца, към заявлението се прилага писменото съгласие на другия родител.
donna
Старши потребител

Мнениеот janna » 10 Юни 2006, 14:58

Много благодаря за изчерпателния отговор !
janna
Младши потребител

Назад към Семейни казуси