начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Делба на парцел

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на парцел

Мнениеот spaceman » 11 Юни 2006, 13:42

Изправен съм пред следната ситуация:

Дядо ми си върна наследствен имот от родителите му. Той и синът му искат да се продаде и да се разделят парите между наследниците.
Кой каква част трябва да получи и кой е истински наследник при следните условия:

Дядото /наследил имота от родителите си/ има починала сестра, която няма свои деца и съпругът й също почина, но осиновиха приживе единия внук на дядото - син на сина му.
Дядото има син и дъщеря. Съпругата му е починала.

Нещата по продажбата се движат от сина на дядото и според него ще се дели така:
- Цялата сума между дядото и внукът, осиновен от сестра му.
- Частта на дядото след това ще се раздели на 3 между дядото, сина му и дъщеря му.

Моля, запознатите, ако смятат, че тази делба не е правилната, да ми напишат и членове от закони, с които да мога да оборя сина на дядото /вуйчо ми/ или да си наема адвокат за делбата.

Предварително благодаря!
spaceman
Младши потребител

Мнениеот lawhope » 11 Юни 2006, 14:07

Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
(2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) При осиновяване по чл. 62 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.
Така както сте обяснили случая,явно се касае за непълно осиновяване,а това значи,че осиновеният може да наследява само осиновителите си,но не и техните роднини-в случая осиновеният внук на дядо Ви може да наследи само сестра му и съпруга й,но не и техните починали майка и баща!С други думи,в случая цялата наследствена маса от починалите родители на дядо Ви преминава към него.
lawhope
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2006, 12:50

осиновеният внук на дядо Ви може да наследи само сестра му и съпруга й,но не и техните починали майка и баща

Дядо ми си върна наследствен имот от родителите му.

Ако родителите на дядото са починали преди сестрата (дъщеря си), тя е техен наследник, а осиновеният син - неин, след като тя почине. Така че в този случай синът ще има дял. Няма значение, че собствеността се възстановява чак сега.
Децата на дядото няма да имат дялове, защото дядото е жив. Той ако иска, може да им даде каквото си иска, но те не са наследници в момента. Когато дядото умре, те ще го наследят в равни части.

Та най-вероятно е според мен: 1/2 за дядото и 1/2 за осиновения син на сестрата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lawhope » 12 Юни 2006, 13:31

portokal написа:
осиновеният внук на дядо Ви може да наследи само сестра му и съпруга й,но не и техните починали майка и баща

Дядо ми си върна наследствен имот от родителите му.

Ако родителите на дядото са починали преди сестрата (дъщеря си), тя е техен наследник, а осиновеният син - неин, след като тя почине. Така че в този случай синът ще има дял. Няма значение, че собствеността се възстановява чак сега.
Децата на дядото няма да имат дялове, защото дядото е жив. Той ако иска, може да им даде каквото си иска, но те не са наследници в момента. Когато дядото умре, те ще го наследят в равни части.

Та най-вероятно е според мен: 1/2 за дядото и 1/2 за осиновения син на сестрата.

Така ще е ако наистина родителите са починали преди осиновителката,но в обратния случай осиновеният внук не получава нищо!!!
lawhope
Потребител

Мнениеот spaceman » 13 Юни 2006, 15:40

Да, родителите са починали преди сестрата...

Благодаря ви за отговорите!
spaceman
Младши потребител

Назад към Семейни казуси