Здравейте!
Бих била благодарна, ако някой ми помогне като ми каже какви са най-безболезнените и бързи възможности за развод със съпруга ми.
Не живеем заедно от около 8-9 месеца. Нямаме имущество, което да делим. Имаме едно момченце на 14 години. Та въпросите са ми:
При взаимно съгласие, колко трае процедурата? Решение на детето ли е при кой от родителите да остане? При положение, че съпруга ми не се съгласи на развод по взаимно съгласие, какви са другите възможности, в какви срокове горе долу и с колко дела? Предварително благодаря.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 00:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗВОД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗВОД
albenad написа:Здравейте!
Бих била благодарна, ако някой ми помогне като ми каже какви са най-безболезнените и бързи възможности за развод със съпруга ми.
Не живеем заедно от около 8-9 месеца. Нямаме имущество, което да делим. Имаме едно момченце на 14 години. Та въпросите са ми:
При взаимно съгласие, колко трае процедурата? Решение на детето ли е при кой от родителите да остане? При положение, че съпруга ми не се съгласи на развод по взаимно съгласие, какви са другите възможности, в какви срокове горе долу и с колко дела? Предварително благодаря.
Сроковете зависят от това на кой съдебен състав ще се паднете. Има доста експедитивни състави, а има и други при които делата се отлагат през голям период от време. Така че въпросът за срока е малко на късмет. Вариантите са два - по взаимно съгласие, а ако съпругът не е съгласен - по вина! Безболезненият вариант е по взаимно съгласие, риска е че във всеки един момент съпругът може да се откаже и делото ще бъде прекратено. Междинният вариант е по чл.99, ал.3 с цел да се избегне евентуалното прекратяване на делото при разколебаване на съпругът.
Задължително има помирително заседание, следващото е по доказателствата и евентуално трето заседание, ако не сте разпитали например някой от допуснатите свидетели поради невъзможност за явяване.
Това е! Късмет и успех!
- gery
- Потребител
А детето се изслушва, но съдът не е обвързан от неговото желание.
Все пак е голяма вероятността при дете на такава възраст да се съобрази с него.
Все пак е голяма вероятността при дете на такава възраст да се съобрази с него.
-
portokal - Старши потребител
АЗ имах дело за развод по взаимно съгласие на съпрузите. Детото беше на 16 г. и съдът не го призова, за да го изслуша. Така, че ако съпрузите са се споразумели по въпроса, кой да упражнява род. права и при кого да живее детето, няма да се наложи да го призовават. Ако има спор между родителите, тогава може да бъде изслушано мнението на детето при кого иска да живее.
- spravedlivost
- Младши потребител
Ако разводът е по взаимно съгласие, естествено, че детето не се изслушва нито други свидетели. Нормално е, обаче, като се споразумявате вие със съпруга си при кого да остане детето да вземете и неговото мнение, тъй като вече е достатъчно голямо, за да има такова. Ако вие решите то да остане при единият от Вас, а то не иска - какво ще правите?
- maria01
- Потребител
Закон за закриа на детето - Чл. 15. (1) Във всяко административно или съдебно производство, по което се засягат права или интереси на дете, то задължително се изслушва, ако е навършило 10-годишна възраст, освен ако това би навредило на неговите интереси.
(2) Когато детето не е навършило 10-годишна възраст, то може да бъде изслушано в зависимост от степента на неговото развитие. Решението за изслушване се мотивира.
.....
Дори и съдът да не го призове детето , то някой от двамата родители може да поиска то да бъде излушано, за да "напъти" съда.
(2) Когато детето не е навършило 10-годишна възраст, то може да бъде изслушано в зависимост от степента на неговото развитие. Решението за изслушване се мотивира.
.....
Дори и съдът да не го призове детето , то някой от двамата родители може да поиска то да бъде излушано, за да "напъти" съда.
- mandradjiev
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|