- Дата и час: 16 Дек 2024, 03:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Социални помощи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Социални помощи
Здравейте!Имам нужда от съвет при един казус.Как би трябвало да се процедира с молба за социална помощ за дете,което живее с майката и нейния втори съпруг?Ето малко повече информация:детето е родено през 1998 година,по времето на първия брак на майката.След развода има присъдена издръжка от 35 лева месечно,които бащата не плаща или плаща рядко-той работи на непълен работен ден с брутно възнаграждение от 110 лева.През 2005 година майката сключва втори брак.Към настоящия момент съпругът и получава доход от приблизително 900 лева месечно,а тя не работи.Проблемът се състои в това,че съпругът отказва да поеме издръжката на детето.От една страна за получаване на социални помощи се взима дохода на семейството/а той е по-голям от необходимия/,от друга страна не знам да има законово наложено задължение за финансово подпомагане от страна на втория баща.Някой да има идея как трябва да се процедира в този случай?Благодаря ви предварително.
- venkov
- Нов потребител
Re: Социални помощи
venkov написа:Здравейте!Имам нужда от съвет при един казус.Как би трябвало да се процедира с молба за социална помощ за дете,което живее с майката и нейния втори съпруг?Ето малко повече информация:детето е родено през 1998 година,по времето на първия брак на майката.След развода има присъдена издръжка от 35 лева месечно,които бащата не плаща или плаща рядко-той работи на непълен работен ден с брутно възнаграждение от 110 лева.През 2005 година майката сключва втори брак.Към настоящия момент съпругът и получава доход от приблизително 900 лева месечно,а тя не работи.Проблемът се състои в това,че съпругът отказва да поеме издръжката на детето.От една страна за получаване на социални помощи се взима дохода на семейството/а той е по-голям от необходимия/,от друга страна не знам да има законово наложено задължение за финансово подпомагане от страна на втория баща.Някой да има идея как трябва да се процедира в този случай?Благодаря ви предварително.
Образувано ли е изпълнително дело за издръжката , казвате ,че бащата почти не плаща ,ако не е образувайте такова и насочете изпълнението върху трудовото възнаграждение.
Второ съгласо ЗСПД
Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).
2. "Доход" са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за облагане доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.
ТРЕТО СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГЕНЕ -няма шанс за каквито и да е помощи ,още по вече ,че "Гарантираня минимален доход" е надхвърлен , право на месечна помощ имат лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран минимален доход.
И още нещо тоя втори баща се грижи за семейството ,където е и съпругата му ...........означава ли ,че тя ще "яде" , ще спи на топло и т.н. ,а детето няма .
Ами каква е тая майка дето допуска такова нещо .
Мисля си и друго "дали " това "младо семейство " не е решило да намери начин да изкопчи нещо от социалните ,ако е така засрамете се има хора на които гарантирания мин. доход надхвърля с накой лев и не получават нищо въпреки ,че са в тежко положение .
С две думи нямате шанс , това явно вече са ви го обяснили социалните ,но вие да пробвате.
- donna
- Старши потребител
RE
Здравейте,Donna!Благодаря за отговора,но искам да направя следните уточнения.Работя в обществена комисия по правата на детето,и ние бяхме ,така да се каже последната инстанция,към която майката се обърна.Разбирам емоционалните Ви подбуди,но мисля,че въпроса е от строго юридическа компетенция.При запитване до юрисконсулта на общината,той ни отговори нещо подобно на Вашия отговор-няма никакво законово право за получаване на социална помощ,както и няма никаква законова регламентация,че вторият баща е длъжен да издържа детето от предишния брак на съпругата си.Струва ми се,че се получава нещо като омагьосан кръг.Изпълнителен лист доколкото знам-има,но събирането на сумите е изключително трудно,знаете,че трябва да остава и минимален доход.А до колко става дума за злоупотреба със социални помощи-"вервайте ми"/както казваше един бивш премиер/-не съм виждал никога по-лакомо поглъщане на парче сух хляб!!!!!!Всичко идва от една реплика на бащата:"Като си взел тази к**ва-ще гледаш и ко**лето и",и това е довело до реакцията на съпруга-той заяви и пред нас,че не задържа никого насила-но и няма да поема финансови ангажименти за дете,което не е негов наследник.В същност ме интересува има ли някакви юридически решения на подобни казуси.
- venkov
- Нов потребител
...не мога да разбера защо завършвате с второ лице множествено число-моето семейство не е получавало,както и не е кандидатствало за социални помощи никога,надявам се и да не се налага!
- venkov
- Нов потребител
venkov написа:...не мога да разбера защо завършвате с второ лице множествено число-моето семейство не е получавало,както и не е кандидатствало за социални помощи никога,надявам се и да не се налага!
Има две възможности в случая ,ако това ,което пишете е вярно .
Възможност №1 -след като работите в обществена комисия по правата на детето - да се обърнете към социалните и те да настанят това дете някъде -явно на майка му не и пука с кого жевее .
Втората е само по възможностите на майката и тя се казва бракоразводно дело с тоя пън.
Тва е не звучи емоционално /де да знам може и да не съм права / , звучи много житейско .
Семеен кодекс
ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И ДЕЦА
ГРИЖИ НА РОДИТЕЛИТЕ ЗА ДЕЦАТА
Чл. 68. (1) Родителите са длъжни да се грижат за децата си и да ги подготвят за обществено полезна дейност.
(2) Вторият баща и втората майка са длъжни да съдействуват на родителя при изпълнението на тези задължения.
Този втори баща въобще не съдейства на майката на детето ,като тормози детето ,тормози и майката. Този човек нещо не е добре ........психически ...........айде да не стигнем до посихически тормоз върху майката ,упражняван от съпруга и ,който тормози нея като тормози детето и ............ама това е отврат..........пък нека съм емоционална .
- donna
- Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|