начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

покупко-продажба недвижим имот с/у гледане и издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

покупко-продажба недвижим имот с/у гледане и издръжка

Мнениеот ellipeneva » 31 Авг 2006, 19:57

През 1991 год. родителите ми прехвърлиха имота си чрез покупко продажба на мен и племенника ми с условие за гледане, издръжка и ползване докато са живи.Като право на ползване има и моята сестра /майка на племенника ми/. През 1991 год. при извършване на покупко-продажбата бях омъжена. Разведох се през юни 1996 год. Сега майка ми почина. Въпросите ми са: Бившият ми мъж може ли да претендира за дял от имота? При какво условие можем да продадем този имот и го купим друг /пак общ/ в друго населено място близко до града в които сега живея?
ellipeneva
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 31 Авг 2006, 20:43

В случая се касае т.нар лично имущество,придобито по време на брака.Характерното за този вид имущество е,че отсъства т.нар "съвместен принос" на съпрузите.От така формулирания казус е видно,че съпругът Ви не е страна по договора за покупко- продажба с условие за гледане,издръжка и пожизнено право на обитаване от страна на родителите Ви.В тази насока са и разпоредбите на чл.20 и 21 от СК.

Притежаваното от Вас жилище в момента се явява дялова съсобственост между Вас и племенника Ви.Може да се продаде по реда,регламентиран в закона за собствеността.Необходимо е обаче да отпадне правото на ползване на Вашата сестра /посредством отказ или неупражняване в продължение на 5 години от учредяването му/.Другата особеност по ЗС е,че при продажба на съсобствен имот същия следва да бъде предложен за изкупуване на съсобствениците,а едва при техен отказ - на трети лица.
gosho72
Потребител

Мнениеот monteskio » 31 Авг 2006, 22:48

gosho72 написа:В случая се касае т.нар лично имущество,придобито по време на брака.Характерното за този вид имущество е,че отсъства т.нар "съвместен принос" на съпрузите.От така формулирания казус е видно,че съпругът Ви не е страна по договора за покупко- продажба с условие за гледане,издръжка и пожизнено право на обитаване от страна на родителите Ви.В тази насока са и разпоредбите на чл.20 и 21 от СК.

В случая не се касае за лично имущество. Договора за гледаде и издръжка е възмезден алеаторен договор. В тази връзка съгл.СК придобитата ид. част от апартамента е СИО. Поради тази причина мъжът ви има рпаво да претендира дял от вашата ид.част.

gosho72 написа: Необходимо е обаче да отпадне правото на ползване на Вашата сестра /посредством отказ или неупражняване в продължение на 5 години от учредяването му/.

Не е необходимо правото на ползване да се прекратява, за да се извърши покупко-продажба. Съгласието на тримата съсобственици за продажба не е обусловено от това на ползвателя. Ще те могат да продадат т.нар. " гола собственост". Ето защо купувача няма да притежава правото на собственост в неговата съвкупност, докато позлвателят не се откаже от правото си.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: покупко-продажба недвижим имот с/у гледане и издръжка

Мнениеот monteskio » 31 Авг 2006, 22:50

ellipeneva написа:През 1991 год. родителите ми прехвърлиха имота си чрез покупко продажба на мен и племенника ми с условие за гледане, издръжка и ползване докато са живи.Като право на ползване има и моята сестра /майка на племенника ми/. През 1991 год. при извършване на покупко-продажбата бях омъжена. Разведох се през юни 1996 год. Сега майка ми почина. Въпросите ми са: Бившият ми мъж може ли да претендира за дял от имота? При какво условие можем да продадем този имот и го купим друг /пак общ/ в друго населено място близко до града в които сега живея?

Казусът ви наистина е специфичен. По-горе ви дадох определени насоки. Въпреки това, е препоръчително да ползвате услугите на адвокат за д абъдат вашите интереси защитени по-най-добър начин. В противен случай, рискувате да бъдете уязвена и да загубите много повече , от колкото хонорара за една правна консултация.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Семейни казуси