Колеги
как мислите, ако двамата родители на детето не се грижат за него, а само бабата и дядото и единият предяви иск за издръжка, следва ли да се уважи иска при все, че има доказателства, че и двамата не полагат преки грижи за това дете?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 03:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
издръжка на родител, който не се грижи за детето
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: издръжка на родител, който не се грижи за детето
pitasht написа:Колеги
как мислите, ако двамата родители на детето не се грижат за него, а само бабата и дядото и единият предяви иск за издръжка, следва ли да се уважи иска при все, че има доказателства, че и двамата не полагат преки грижи за това дете?
Имам същия проблем, но само с баща ми... Оказа се, че се дължи издръжка според Семейния кодекс, но нямам никаква представа дали е имало такива казуси в съдилищата и как те са се произнасяли...
- DDimitrov
- Младши потребител
Естествено , че следва да се уважи !
Издръжката се дължи на детето, не на родителя, при който то живее. От въпроса Ви се усеща какво е становището Ви - че Вашия клиент дава пари на другия родител, които той харчи за себе си. Всъщност често го чувам и аз това : аз и давам пари, тя не работи и не гледа детето, значи аз я издържам....
Издръжката се дължи на детето, не на родителя, при който то живее. От въпроса Ви се усеща какво е становището Ви - че Вашия клиент дава пари на другия родител, които той харчи за себе си. Всъщност често го чувам и аз това : аз и давам пари, тя не работи и не гледа детето, значи аз я издържам....
- d_d
- Потребител
Не, това за мнението на клиентите е ясно.
Аз съм адвокат по делото-бащата и майката живеят на много различни места-единият в чужбина, другият в България, а детето е при баба си и дядо си в България, но да кажем на 260 километра от родителя в България.
Все пак бащата в България завежда дело за издръжка. На практика детето се обгрижва от баба си и дядо си на село, като всичко го пише и в социалния доклад, а и страните не го крият.
Вярно, че издръжката е за детето, но накрая се плаща на бащата и парите се дават на него, а той вижда детето по веднъж в годината. Моята логика е, че майката в чужбина на същото основание може да търси издръжка от бащата, а пари да не остават при детето.
Едно ми е ясно-трябва сигнал до Дирекция социлано подпомагане и настаняване на детето при баба и дядо, но какво става преди да го настаним и кой на кого ще плаща издръжка. В края на краищата и двамата родители не полагат реално грижи за детето и то не живее при никой от тях
Аз съм адвокат по делото-бащата и майката живеят на много различни места-единият в чужбина, другият в България, а детето е при баба си и дядо си в България, но да кажем на 260 километра от родителя в България.
Все пак бащата в България завежда дело за издръжка. На практика детето се обгрижва от баба си и дядо си на село, като всичко го пише и в социалния доклад, а и страните не го крият.
Вярно, че издръжката е за детето, но накрая се плаща на бащата и парите се дават на него, а той вижда детето по веднъж в годината. Моята логика е, че майката в чужбина на същото основание може да търси издръжка от бащата, а пари да не остават при детето.
Едно ми е ясно-трябва сигнал до Дирекция социлано подпомагане и настаняване на детето при баба и дядо, но какво става преди да го настаним и кой на кого ще плаща издръжка. В края на краищата и двамата родители не полагат реално грижи за детето и то не живее при никой от тях
- pitasht
- Активен потребител
Истината е, че изобщо не мога да съчувствам на клиента ми, а по-скоро ме дразни факта, че много семейства си захвърлят децата на бабите и тези деца се отглеждат от възрастни хора, които едва смогват да се оправят с пенсиите си, а родителите хвърлят по някой лев от време на време.
За мен расте едно осакатено поколение-т.е. отгледано от баби и дядовци и забравено от родителите си. По приницип извиненията на родителя са финансови, но за мен остава въпроса- а ако ги нямаше бабата и дядото, как щеше да се оправиш с детето си? То си е твое задължение!
За мен расте едно осакатено поколение-т.е. отгледано от баби и дядовци и забравено от родителите си. По приницип извиненията на родителя са финансови, но за мен остава въпроса- а ако ги нямаше бабата и дядото, как щеше да се оправиш с детето си? То си е твое задължение!
- pitasht
- Активен потребител
Корега не бъркайте неполагане на грижи за дете и неговото неглижиране с помощ при полагане на родителски грижи.
Пробвали ли сте се да намерите бавачка за дете на 10 години за сносно заплащане и възможност тази бавачка да работи повече от 8 часа на ден. Проблемът стои със страшна сила. Например, имаш първокласник, който може да ходи на занималня най-късно до 16, 30 ч., а и двамата родители са на рабата най-рано до 18 ч. или трябва да пътуват в страната или в чужбина за повече от един ден. Съгласно Закона за закрила на детето е забранено оставянето без надзор на дете до 10 години. А алтернативите са много малко за да изпълниш тая разпоредба. Освен това какво да прави родител през ваканциите на дете до 10 години. Най - достъпното в наши условия решение на проблема е или да се наеме бавачка или да "експлоатираш" бабите, прабабите, лелите, дядовците и др. Мога да посоча, че аз по Ваша квалификация направо не полагам грижи за децата си и съм си директно за ограничаване на родителските права.
Отгоре на всичко, цяло лято съм работила само за заплатата на бавачката, наема, осигуровките мои и нейните и данъците. Върло завиждам на мои познати дето имат баба или дядо пенсионери и могат спокойно да ги ангажират с гледането на внуците. Моите родители и тези на съпруга ми са все още не са пенсионери и, следователно, не мога да ги "експлоатирам". Но ако можех щях да го правя без никакъв свян.
Максимата "Който има деца да си седи в къщи и да ги гледа можете да ми спестите. Дъщеря ми, която е на 9 години, вече ми го натякна. Цитирам: "Да бе да, гледаш ме по за два часа на ден вечер и най-много в неделя, а през ваканциите само за почивните дни. Няма що голямо гледане му хвърляте на мен с брат ми вие двамата с баща ми." Описаната ситуация можете да я разнообразите допълнително с ниски доходи на родителите (на условията за социално подпомагане обикновено не можеш да отговориш), далечна месторабота, голяма безработица в населеното място, където живее семейството и т.н. и т.п.)
Така че не правете генерални изводи за бабите и дядовците. Да не говорим за вече възприетата в обществото ни традиция от дълго време насам бабите и дядовците активно да участват в полагането на грижи за внуците.
И за осакатено ново поколение не коментирайте, защото много от децата, расли през 70-80 те години на ХХ век (сегашните 30-40 годишни), също са отглеждани при активната помощ на бабите и дядовците. Ако Вас не са пращали при баба и дядо през ваканциите, то много други деца са пращани, пък от тях са излезли стойностни човеци.
Пробвали ли сте се да намерите бавачка за дете на 10 години за сносно заплащане и възможност тази бавачка да работи повече от 8 часа на ден. Проблемът стои със страшна сила. Например, имаш първокласник, който може да ходи на занималня най-късно до 16, 30 ч., а и двамата родители са на рабата най-рано до 18 ч. или трябва да пътуват в страната или в чужбина за повече от един ден. Съгласно Закона за закрила на детето е забранено оставянето без надзор на дете до 10 години. А алтернативите са много малко за да изпълниш тая разпоредба. Освен това какво да прави родител през ваканциите на дете до 10 години. Най - достъпното в наши условия решение на проблема е или да се наеме бавачка или да "експлоатираш" бабите, прабабите, лелите, дядовците и др. Мога да посоча, че аз по Ваша квалификация направо не полагам грижи за децата си и съм си директно за ограничаване на родителските права.
Отгоре на всичко, цяло лято съм работила само за заплатата на бавачката, наема, осигуровките мои и нейните и данъците. Върло завиждам на мои познати дето имат баба или дядо пенсионери и могат спокойно да ги ангажират с гледането на внуците. Моите родители и тези на съпруга ми са все още не са пенсионери и, следователно, не мога да ги "експлоатирам". Но ако можех щях да го правя без никакъв свян.
Максимата "Който има деца да си седи в къщи и да ги гледа можете да ми спестите. Дъщеря ми, която е на 9 години, вече ми го натякна. Цитирам: "Да бе да, гледаш ме по за два часа на ден вечер и най-много в неделя, а през ваканциите само за почивните дни. Няма що голямо гледане му хвърляте на мен с брат ми вие двамата с баща ми." Описаната ситуация можете да я разнообразите допълнително с ниски доходи на родителите (на условията за социално подпомагане обикновено не можеш да отговориш), далечна месторабота, голяма безработица в населеното място, където живее семейството и т.н. и т.п.)
Така че не правете генерални изводи за бабите и дядовците. Да не говорим за вече възприетата в обществото ни традиция от дълго време насам бабите и дядовците активно да участват в полагането на грижи за внуците.
И за осакатено ново поколение не коментирайте, защото много от децата, расли през 70-80 те години на ХХ век (сегашните 30-40 годишни), също са отглеждани при активната помощ на бабите и дядовците. Ако Вас не са пращали при баба и дядо през ваканциите, то много други деца са пращани, пък от тях са излезли стойностни човеци.
- nat
- Потребител
pitasht написа:Истината е, че изобщо не мога да съчувствам на клиента ми, а по-скоро ме дразни факта, че много семейства си захвърлят децата на бабите и тези деца се отглеждат от възрастни хора, които едва смогват да се оправят с пенсиите си, а родителите хвърлят по някой лев от време на време.
Колега няма лошо бабата и дядото да се грижат за едно дете .
Аз и много мои приятели бяхме отгледани така , особенно по онова соц време мама и тате по квартири в някой град ......или в някое село до някой град за да получат тогавашното заветно жителство , моите родители пък пътуваха на пред назад.
По късно аз така или инък бях свикнала по-вече при бабите и винаги когато можех бях там ,там бяха приятелите ми ,да не говорим и колко пари ми даваха ......разкош.
Имаше момент когато и на мене ми помага родителите ми в отглеждането на детето ми ,лошо няма.
Забравено от родителите си е пресилено .
Питате какво ще стане ,ако няма баба и дядо колежката нат ви е отговорила , познава и много други хора ,които не могат да си позволят гледачка , не мислете ,че им е лесно . Контрола ,който могат да упражнят върху децата си е много по-малък от тоя ,който могат да упражнят бабата и дядото . Така ,че лошо в помощта няма ,нали затова е семейството.
Казвате мизерни пенсии ,тука сте прав , но познавам много райони в страната ,където минималната работна заплата е лукс ,а за осигуровките ......може би разкош. Не се сърдете на хората ,че са се разбягали да подсигурят хляба и някакво по сносно съществуване за себе си и децата си . Както е казано живеем в интересни времена ,но според мен интересните времена не раждат нищо хубаво .
- donna
- Старши потребител
nat, всичко това което казваш е абсолютно така, но аз мисля, че случая на питащия е по-различен. Поне по думите му аз разбирам, че майката и бащата са си го "метнали " и просто в техните планове детето много много не участва, така че има си нюанси. И в случая ми се струва, че питашия е притеснен, че кинтите в крайна сметка няма да се усвоят от детето, а бащата се чуди как да измуфти майката. Абе как може да има такива родители не знам. Аз си мислех, че са изключения , пък то майче се оказва, че ги има доста.
- edvina
- Младши потребител
edvina написа:nat, всичко това което казваш е абсолютно така, но аз мисля, че случая на питащия е по-различен. Поне по думите му аз разбирам, че майката и бащата са си го "метнали " и просто в техните планове детето много много не участва, така че има си нюанси. И в случая ми се струва, че питашия е притеснен, че кинтите в крайна сметка няма да се усвоят от детето, а бащата се чуди как да измуфти майката. Абе как може да има такива родители не знам. Аз си мислех, че са изключения , пък то майче се оказва, че ги има доста.
Ако майката изпраща някакви средства на детето ,то би следвало да се представят доказателствав тая насока .
Е разбира се ,ако се окаже с "неизвестен адрес " в БГ и призоваване в ДВ...ТОГАВА знаете как стоят нещата .
А за призовавенето в чужбина при издръжка аз бях пуснала тема относно разноските .............
- donna
- Старши потребител
Evelina, аз не коментирах случая, а генералните заключения на колегата. Именно по тази причина започнах коментара си наблягайки на разликата между липса на дължими грижи и участие или подпомагане в полагане на грижи. Ако, повтарям ако, е на лице неполагане на грижи от страна на родител, то съм съгласна с всичко описано до тук. НО много ми се ще да не се правят генерални умозаключения относно участието на баби и дядовци при отглеждане на децата ни и начините за изпълнение на задължението за грижа от родителите без да се отчита спецификата на всеки конкретен случай. Цитирам Йовков "Боже, колко мъка има на тази земя". Има места в нашата "хубава" родина, където пенсията на старите ти родители в един прекрасен момент се оказва единствения стабилен доход на 5 членно домакинство (това не се отнася до определени маргинализирани групи от населението демек някои роми) и е за предпочитане да оставиш детето на баба и дядо вместо да го влачиш от единия до другия край на България, че и извън нея в търсене на поминък. Аз съм се сблъсквала и с това.
Колкото до родители, които неглижират децата си, техния брой не е никак малък, повярвайте ми.
Колкото до родители, които неглижират децата си, техния брой не е никак малък, повярвайте ми.
- nat
- Потребител
nat написа:Evelina, аз не коментирах случая, а генералните заключения на колегата.
Да. За генералните заключения съм съгласна с теб.
- edvina
- Младши потребител
Благодаря за отговорите. Предизвикал съм доста спорове по въпроса. Нямам нищо против бабите и дядовците-да, но за ваканциите, за помощ, а не та да са родителя, т.е да гледат изцяло детето ежеминутно. Едно е детето да знае, че дори и късно родителят ще се прибере, друго-че ще го види чак на Коледа. За мен така е по-лесно-прехвърлят се родителските задължения на баба и дядо и родителят си живее свободно, особено ако детето е малко и е тежест.
Остана другият ми въпрос:
Та, ако единият родител в България живее на 200 км от детето и го вижда по празниците и си търси издръжката, не може ли и другия, който живее на 2000 км да търси издръжка с предтекста, че после ще я дава на детето и със събраните доказателства, че първият не се грижи за детето. Не че ще водим такива дела но въпросът е принципен? Смятате ли, че такъв иск би издържал?
Иначе както казах, за мен трябва да се приложи Закон за закрила на детето и да бъде настанено в дома на баба си и дядо си, като тогава ще може да взема детски добавки и други дребни суми, които му се полагат, а сега ДСП отказват да ги дават, защото са много добре запознати със ситуацията.
Остана другият ми въпрос:
Та, ако единият родител в България живее на 200 км от детето и го вижда по празниците и си търси издръжката, не може ли и другия, който живее на 2000 км да търси издръжка с предтекста, че после ще я дава на детето и със събраните доказателства, че първият не се грижи за детето. Не че ще водим такива дела но въпросът е принципен? Смятате ли, че такъв иск би издържал?
Иначе както казах, за мен трябва да се приложи Закон за закрила на детето и да бъде настанено в дома на баба си и дядо си, като тогава ще може да взема детски добавки и други дребни суми, които му се полагат, а сега ДСП отказват да ги дават, защото са много добре запознати със ситуацията.
- pitasht
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|