начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Моля за консултация!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за консултация!

Мнениеот garant3000 » 17 Сеп 2006, 11:44

Имам възрастна леля,която не се е женила(мома) и няма деца. Тя имаше трима братя,които починаха.Родителите им също са починали. Аз съм неин племенник-син на един от братята и. Леля ми иска да завещае апартамента си само на мен. Единият и брат е оставил две деца (мои първи братовчеди). На другият и брат детето му почина ,но остави деца ,които са мои втори братовчеди. Имат ли тези братовчеди право на запазена част от завещаното и могат ли да оспорват заве-щанието и ?
garant3000
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 17 Сеп 2006, 12:45

В случая се наблюдава наследяване от 3-ти ред на наследниците.Наследодателят-Вашата леля не е оставила свои низходящи /деца и внуци/ и нейните родители също са починали.Право на наследство придобиват наследниците от трети ред-братята и сестрите и по право на заместване по смисъла на чл.10 от ЗН от техните низходящи.
Вашата леля със завещанието може да промени реда на наследяване.
Не разбирам питането Ви относно запазената част.С право на запазена част от наследство се ползват строго ограничен кръг от наследници - съпруг,низходящи и родители съгласно чл.28,ал.1 от ЗН,които при така описаната ситуация отсъствуват от наследствената стълбица.Даже и Вие като наследник по съребрена линия нямате запазена част от въпросното наследство.Както и останалите наследници,които са също по съребрена линия в случая.
gosho72
Потребител

Мнениеот portokal » 17 Сеп 2006, 13:11

С една дума, твоите братовчеди и племенници могат да твърдят, че нещо на завещанието не му е в ред (автентичност, форма, опорочена воля на лелята и т.н.) и поради това е нищожно, но запазена част нямат. При валидно завещание не могат да имат никакви претенции.
Повтарям Гошо72 само защото ми се струва, че не е 100% ясно какво точно иска да знае питащият. За всеки случай.
Аватар
portokal
Старши потребител

отг.

Мнениеот harmaiani » 18 Сеп 2006, 13:15

Най-добре говорете с леля си да осъществите сделката като покупко - продажба със запазване правото на ползване в полза на лелята докато е жива. Това е най-добрият и за двете страни начин и най-неатакуемият.
harmaiani
Потребител

Назад към Семейни казуси