начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Лишаване от бащински (родителски) права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лишаване от бащински (родителски) права

Мнениеот plamadj » 24 Окт 2006, 21:54

Възможно ли е след раждането да запиша бебето с баща-неизвестен въпреки, че биологичният баща е съпругът ми? Не желая бъдещето ми дете да има каквито и да било контакти с настоящия ми съпруг до възраст (например 14-16 год), когато ще е в състояние само да реши дали да се свърже с биологичния си баща. Има ли правна форма? Дкларация, друго, което да накарам все още съпругът ми да подпише за да гарантирам ограничен достъп до детето. Раждането се очакваслед около месец и няма да имам време да стартирам и приключа процедурата по развода. Съпругът ми не живее с мен, а и няма такива намерения и едва ли може да се очаква да дава каквато и да било издръжка
plamadj
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 25 Окт 2006, 00:09

Вашите желания за момента малко се разминават с разпоредбите на Семейния кодекс.
За баща на детето по презумпция се счита Вашия съпруг по силата на чл.32,ал.1 от СК.И по тази причина съгласно закона за гражданската регистрация в акта и удостоверението за раждане като бащино и фамилно име на детето ще се запишат съответното собственото и фамилно име на съпруга от съществуващия брак.
Имате субективно право да предявите иск по чл.33,ал.2 от СК за оспорване на бащинството в срок от 1 година от раждането на детето.
За да се решите на тази стъпка все пак трябва да Ви е известен биологичния баща на детето,тъй като след постановяването на решение по оспореното бащинство във Ваша полза /че съпругът от брака не е баща на детето/ биологичния баща ще има възможност да извърши припознаване по чл.35 от СК.
За издръжка от съпруга си можете да претендирате,ако не предприемете иска за оспорване на бащинство.Тъй като ако със съдебното решение се постанови,че той не е биологичен баща на детето отпада и правното основание за издръжка.
gosho72
Потребител

Мнениеот madelin » 25 Окт 2006, 13:30

Бях във вашето положение преди 17 години. След раждането ми бе отказано категорично детето да носи моите фамилни имена вместо тия на законния ми съпруг и негов биологичен баща. Той- между другото все още не е пожелавал да го види, нито да плаща издръжка. Когато детето стана на 5 години пожела да обясня значението на думата"татко", мълча цял ден и вечерта ми каза - "Срамувам се от това име и не искам да го нося за фамилия."
Направете всичко възможно да се преборите със законите, за да не изпадате в моето положение. Желая ви късмет!
madelin
Нов потребител

Мнениеот portokal » 25 Окт 2006, 13:34

И като как става преборването със законите? :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот madelin » 25 Окт 2006, 16:35

Художник съм,а не юрист. И не смешно, жалко и срамно е, щом няма закони, които да ни защитят.....
madelin
Нов потребител

Мнениеот portokal » 25 Окт 2006, 16:42

Извинявайте, но не виждам какво нарушаващо правата Ви има в това, в акта за раждане на детето Ви да е записан истинският му произход, независимо какъв човек е баща му.
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Лишаване от бащински (родителски) права

Мнениеот dolly » 30 Окт 2006, 21:55

plamadj написа:Възможно ли е след раждането да запиша бебето с баща-неизвестен въпреки, че биологичният баща е съпругът ми? Не желая бъдещето ми дете да има каквито и да било контакти с настоящия ми съпруг до възраст (например 14-16 год), когато ще е в състояние само да реши дали да се свърже с биологичния си баща. Има ли правна форма? Дкларация, друго, което да накарам все още съпругът ми да подпише за да гарантирам ограничен достъп до детето. Раждането се очакваслед около месец и няма да имам време да стартирам и приключа процедурата по развода. Съпругът ми не живее с мен, а и няма такива намерения и едва ли може да се очаква да дава каквато и да било издръжка

Edva li ste moje da smenite imeto na deteto si i da zapishete proizhod ot basta neizvesten, no mojete :
kakto da go osadite da plasta izdrajka
taka i da poiskate ogranichavane, po- dobre lishavane ot roditelski prava.
Poslednoto se uprajnqva sasto s isk- po cl. 75 ot SK i e svarzano sas ogranichitelni sankcii za roditelq, vkluchitelno da vijda deteto i se mesi otglejdaneto mu.
Bihte razbira se mogli sled kato deteto se rodi i se zapishe imeto na sapruga Vi za proizhod ot bastata- da osporvate proizhoda i da dokazvate drug biologichen basta, no predvaritelno nqma kak da stane, zastoto po silata na prezumciq saprugat Vi se smqta za biologichen basta na deteto do dokazvane na protivnoto,no lishavaneto ot prava ili ogranicavaneto, (ako ne uspeete da se preborite za lishavane) ste Vi svarshi gore dolu sastata rabota, ako celta e ogranicheniq dostap do deteto ot strana na sapruga Vi.
Pri vsichki sluchai se nujdaete ot advokat s ogled izgrajdaneto na dokazatelsvata , v sluchai che predpriemete tezi iskove.
dolly
Младши потребител

Re: СТИГА ....... въпроси и изявления !

Мнениеот monteskio » 31 Окт 2006, 01:06

dolly написа:
A da te sadqt za obida ili kleveta , ste li te se ? Az ako sam na mqstoto na dvete gospoji, ste go napravq! Q po-poleka moi chovek .

Погледнато от чисто правна страна не успях да установя, кое от написаното по-горе би могло да се квалифицира като обида или респективно клевета ? Не са използвани обидни думи, а се прави само предположение на база на лични възприятия и се задават въпроси. Не се конкретизират имена / никове/ за да се възприеме, че написаното се отнася до определено лице. Използвано е множествено лице. Не на последно място няма доказателства, че някой се е почувствал обиден и е възприел това за обида.

В конкретния случай, авторът на този пост е изказал едно лично мнение, което е резултат от негово възприятие за обичайните отношения между мъж и жена. Доколкото разбирам, според него все повече ценностната система на хората се изгубва, в резултат на все по засилващата се апатия и борба за съществуване, а не за водене на нормален живот. Вярно е , че не е той човекът, който може да съди, но също е вярно че има много истини в това, което казва.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Семейни казуси