начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Развод, когато съпругът не е в България?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод, когато съпругът не е в България?

Мнениеот Stoycheva77 » 22 Окт 2006, 22:32

Здравейте!

Имам брак от три години и дете на 2 години и половина. Съпругът ми от година и половина не е в България. Стигнахме до решение за развод. Аз ще подавам молбата. Въпросът ми е при това положение и чрез пълномощник от негова страна, ще може ли да се води дело по взаимно съгласие или задължително трябва да бъде по вина. Той няма намерение да се прибира за първото дело, а да упълномощи някой. какава е точно еп роцедурата при такъв развод. Какво трябвада направя аз? Ако заведа дело по негова вина, достатъчна вина ли е това, че той от година и половина не е в България. Какви предимства има това той да бъде виновен. И ако е възможно да се води дело по взаимно съгласие има ли смисъл да се води дело по вина, какви предимства ще имам аз от факта, че него ще го обявят за виновен. Колко време приблизително, протича едно такова дело? НЕ на последно място ме интересува и какви са адвокатските хонорари за подобно дело.
Предварително ви благодаря за отговорите!
Stoycheva77
Нов потребител

Мнениеот janetastoimenova » 23 Окт 2006, 15:14

Г-жо Стойчева има два вида производства по дела за развод- охранително по взаимно съгласие на съпрузите - става с обща искова молба, прави се споразумение, и е най-лесния, бърз и евтин начин. И по исков ред - по искане на един от съпрузите, когато другият не е съгласен. Във вашия случай обаче е трудно да се проведе охранително производство, тъй като доколкото разбирам съпругът Ви няма възможност да се прибере в България и да присъства на заседанията, а това се изсква от нашия съд - да присъства ищеца както на помирителното заседание, така и на следващото - в което ще се разглежда споразумението по между ви. Ето защо най-добрия вариант е да заведете иска от свое име срещу него, въпреки че съпругът Ви е съгласен за развод, за да се преодолее факта, че не може да присъства на заседанието. В този случай няма да се налага съпругът Ви да се явява, а вина не е задължително да се търси, ако вие в икомата молба поискате от съда да не се произнася по въпроса за вината. Хубаво е все пак докумнтите да ви ги оформи компетентно лице- препоръчително адвокат, за да съобрази изискванията на закона и да ви даде необходимите указавия по водене на делото, ако решите да го водите сама.
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот marter » 10 Ное 2006, 13:33

:wink: Едно допълнение от marter@lex.bg :
При положение, че съпругът Ви живее в чужбина, бихте могли в иска за развод съда да го призове чрез Държавен вестник (при хипотезата, че той не може да бъде редовно призован на постоянния си адрес в България) като ответник да посочи съдебен адрес. Ако не посочи съдебен адрес делото ще се гледа при условията на чл. 50, ал. 2 от Граждански процесуален кодекс (ГПК). По този начин ответникът може да бъде изненадан, когато се "прибере" и да се окаже, че дължи издръжка (за Вас и/или детето) и със задна дата (за една година), та дори и с лихвите. И в крайна сметка ще се окаже РАЗВЕДЕН! marter@lex.bg
marter
Потребител

Мнениеот pitasht » 10 Ное 2006, 13:43

Ей колега доколкото разбирам жената не желае да върти гадни номера на мъжа си-най-добре е да посочи лице за призоваване в България, защото иначе е много бавно-докато го призоват с държавен вестник минимум два, три месеца и още веднъж отлагат делото за назначавена на служебен защитник-най-добре е по исков път без произнасяне по вината, то издръжка ясно, че ще се дължи, няма как-какъвто и развод да има съдът не може да одобри споразумение без уредена издръжка на непълнолетното дете, а и доколкото разбирам страните в общи линии са съгласни с развода, но просто няма как ответника да присъства. Следователно по взаино съгласие е невъзможно-само по исков път!
pitasht
Активен потребител

Назад към Семейни казуси