- Дата и час: 16 Дек 2024, 05:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чакам отговор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Чакам отговор
Разведени сме със съпругата ми преди 10 години и в решението помоя молба пише, че тя трябва да си върне предишното име. Тя живее и работи в Гърция.Но не си променя фам.име, смени си паспорта, личната карта,но тя носи все още моята фамилия, но аз не желая и как така не и правят проблем като има съдебно решение.Какъв е начиня за смяна на фамилното име на бившата ми съпруга.
- kalii
- Младши потребител
Влязлото в сила съдебно решение се изпраща служебно на длъжностното лице по гражданското състояние или простичко в служба ЕСГРАОН, която е длъжна да извърши съответно отбелязване в регистрите за населението. Тези отношения са уредени в Закона за гражданската регистрация
Чл. 79. (1) При развод или обявяване на брака за недействителен в графа "Бележки" на акта за брак се записва съдебното решение, с което бракът е прекратен или обявен за недействителен. Ако съдът постанови запазване на фамилното име от брака, в графа "Бележки" се записва, че то се запазва. В противен случай се записва, че се възстановява фамилното име на лицето преди този брак.
(2) Промяната на фамилното име след развода не се отразява в актовете за раждане на родените от брака деца.
Чл. 79. (1) При развод или обявяване на брака за недействителен в графа "Бележки" на акта за брак се записва съдебното решение, с което бракът е прекратен или обявен за недействителен. Ако съдът постанови запазване на фамилното име от брака, в графа "Бележки" се записва, че то се запазва. В противен случай се записва, че се възстановява фамилното име на лицето преди този брак.
(2) Промяната на фамилното име след развода не се отразява в актовете за раждане на родените от брака деца.
- gega
- Потребител
Развода е от 1996 г., и явно има административен пропуск сега аз мога ли да подам молба в тази служба естрагон за промяна на фам.име .
- kalii
- Младши потребител
Не само межете, а по-скоро го направете и си подайте документи за нови лични документи с промененото фамилно име.
- gega
- Потребител
Не аз ,а бившата ми съпруга трябва да си смени фам.име, но не желае дали аз ако подам молба в Естрагон ще я принудят да си смени името.
- kalii
- Младши потребител
Трудно обаче ще "отнесе" глоба, защото противоправното дейние е извършено преди 10 години и е изтекла давността з аналагане на административно наказание. Още повече че цитираният НА не се е и прилагал него време:))))))))))
- gega
- Потребител
kalii написа: дали аз ако подам молба в Естрагон ще я принудят да си смени името.
Мисля, че точно така трябва да постъпите, след като съдът е пропуснал да си свърши работата. Подайте молба до служба ГРАО (преди беше ЕСГРАОН), заедно с препис от решението и предполагам, че така ще си решите проблема.
rara avis in terris
- Karalymova
- Младши потребител
gega написа:Трудно обаче ще "отнесе" глоба, защото противоправното дейние е извършено преди 10 години и е изтекла давността з аналагане на административно наказание. Още повече че цитираният НА не се е и прилагал него време:))))))))))
Може и да отнесе- нали поправката на фамилното име ще бъде извършена към днешна дата... И ако съпругът с промененената фамилия не заяви това в срок пред РДВР
rara avis in terris
- Karalymova
- Младши потребител
а дали пък нямаме и неизпълнение на влязло в сила съдебно решение, въз основа на което лицето да се снабди с изпълнителен лист ? Все пак имаме задължение за /без/действие по отношение на името. След образуването на изп.дело да се тръгне с глоби ?
Не съм чувал това да се прави , но може да се опита.
Не съм чувал това да се прави , но може да се опита.
- d_d
- Потребител
Тук не сме изправени пред т. нар. "продължено деяние", на трайно извършване. Виж от същия НА
Чл. 12. При промяна на името, при настъпили съществени и трайни изменения на образа, при повреждане на паспорта или изтичане на срока му гражданинът е длъжен в срок до 14 дни да го представи за подменяне.
Не изпълни ли това свое административно зъдължение в този срок, той е извършил нарушение, като от този момент това нарушение е довършено и не продължава, докато не се снабди с нови документи. А и от този момент започва да тече 1 годишния срок по чл. 38, ал. 1 от ЗАНН.
Чл. 12. При промяна на името, при настъпили съществени и трайни изменения на образа, при повреждане на паспорта или изтичане на срока му гражданинът е длъжен в срок до 14 дни да го представи за подменяне.
Не изпълни ли това свое административно зъдължение в този срок, той е извършил нарушение, като от този момент това нарушение е довършено и не продължава, докато не се снабди с нови документи. А и от този момент започва да тече 1 годишния срок по чл. 38, ал. 1 от ЗАНН.
- gega
- Потребител
Благодаря на всички за изчерпателните отговори , веднага отивам и полицията и в ГРАО / ако някой има време нека да ми напише къде се намира/.На всички желая Весели празници !
- kalii
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|