начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Развод между БГ-гражданин и чужденец-моля помогнете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод между БГ-гражданин и чужденец-моля помогнете

Мнениеот Bellissima » 17 Мар 2007, 02:17

Здравейте! Намирам се в следното положение. Омъжена съм за немец от близо 3-години.Сключихме брак в Германия.От година сме разделени и аз живея в БГ.Бих искала да се разведа.Възможно ли е това да стане от тук и изобщо какви са вариантите(невзаимно,взаимно съгласие)?Нямаме деца.Какви са стъпките,които трябва да предприема?Какви документи са ми необходими?Предварително ви благодаря.
Bellissima
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 17 Мар 2007, 02:46

Да-можете да получите развод в България като българска гражданка,няма никакви законови пречки.

Варианта за взаимното съгласие няма как да се приложи-тъй като едва ли Вашия съпруг ще се яви на помирително заседание за потвърждаване и подписване на споразумението.
Остава Ви другия вариант-по общия ред по чл.99,ал.1 от СК.
Като особено искане следва да поискате призоваването на съпругът Ви чрез ДВ.И тъй като естествено,че в германия той няма да чете ДВ на същият ще му бъде назначен на следващото с.з особен представител.
Относно постъпките-най-напред упълномощете колега адвокат,който да Ви представлява в брачния процес.Ако се вълнувате за адв.хонорар,то минималният адвокатски хонорар е 100 лв.Адвокатът ще Ви изготви ИМ.Трябва да му представите-акт за сключен граждански брак,ако е на немски език с легализиран превод.Както разбирам нямате деца и движими и недвижими вещи под режим на СИО.Така,че процедурата в този случай ще е по-лесна.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Bellissima » 17 Мар 2007, 11:12

Здравейте! Изключително много ви благодаря за оказаното съдействие. Имам няколко последени доуточняващи въпроси,преди да пристъпя към следваща стъпка,а именно-да се объра към адвокат.Става въпрос за акта за сключен граждански брак.Имам 1,който е на немски и друг,който ми беше издаден след оведомяване на българските власти за сключен брак в германия.Последният би ли свършил работа или да преведа и легализирам немския? Бихте ли могле да ми препоръчате някой адвокат,към когото да се обърна?Вие занимавате ли се с подобни дела?Всеки бракоразводен адвокат се занимава и с казуси на подобни случаи като моя (брак за чужденец)?Още веднъж ви благодаря.
Bellissima
Нов потребител

Мнениеот dred » 17 Мар 2007, 11:39

Здравейте! Бих Ви препоръчала да се обърнете към колега,който има практика по прилагането на Кодекса на международното частно право,тъй като Вашият казус касае прилагането на точно този кодекс
dred
Потребител

Мнениеот Bellissima » 17 Мар 2007, 12:14

Много ви благодаря!!!
Bellissima
Нов потребител

Назад към Семейни казуси