начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Брачен казус с усложнение-Моля дайте съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Брачен казус с усложнение-Моля дайте съвет

Мнениеот adv_Jeleva » 16 Мар 2007, 00:40

Здрвейте колеги, имам нужда от малко помощ и по скоро съвет от някои ,който е срещал подобен казус в практиката си.Интересува ме при брак сключен между БГ гражданин и чужденец при развода съда проверява ли за декларациите (нотариални) подписани от съпрузите след първата година от брака във връзка с издаването на карта за чужденец на съпруга за продължително пребиваване??? Брака е продължил 1 година и съпрузите искат да го прекратят.
adv_Jeleva
Нов потребител

Мнениеот ARlet » 16 Мар 2007, 11:21

Не това не се проверява.Следва,обаче да отбележа ,че единственият начин да се разведат е по чл.99 ал.3 СК без вина,за развод по взаимно съгласие и дума не може да става,защото се изисква бракът им да е продалжил по-вече от 3год.
Изискванията при производството по чл.99 ал3 СК :
На помирителното производство -повечето съдии изискват личното явяване на страните и доказателства за разстройството на брака им/поне един свидетел/.
ARlet
Младши потребител

Мнениеот adv_Jeleva » 16 Мар 2007, 13:56

Благодаря колега ARlet :) за информацията , защтото при евентуален брак сключен с цел заобикаляне на закона това Би бил голям проблем ако се проверяваха декларациите, тъй като съществува и Нак.Отг-ст за подобно деяние.Що се отнася за развода, разбира се че не може по взаймно съгласие:) Декларациите ме интересуваха длаи се проверяват.

Мерси!
adv_Jeleva
Нов потребител

Мнениеот mushushu » 17 Мар 2007, 00:37

Здравейте, първо бих желала да отбележа, че нямам ни най-малка идея да оспорвам нечие мнение, още по-малко, че дори като студент по право, все още има страшно много да уча, но бих желала да изтъкна следния случай: аз лично минах през процедура за развод - моля да ме извините за неточния изказ. Бракът нямаше продължение 3 години, но се разведох по взаимно съгласие. Нямахме общо имущество, а за детето придобито по време на брак, мисля, че нещата са ясни - то остана при мен, т.е. майката. Бащата не се яви в съда. Присъствието на свидетел, т.е. мой роднина - родител присъстваше в производството. Разбира се това се случи преди доста време и не мога да не отбележа, че емоционалната натовареност бе в доста голяма степен, а и тогава не бях започнала обучението си, та не съм имала знанието, нито любопитството да задавам въпроси на адвоката си - за което съжалявам.

След като вече имам пряк интерес от попълване на информация, свързана с правната наука - ми е интересно как точно е подходил съдът в моя случай, във връзка с чл.100, ал.2 - колкото и глупаво да звучи това за моя сметка. Може би трябва да спомена, че бракът ни не продължи повече от 1 год. и аз напуснах съответното лице бременна във 2 месец, като в периода до раждането и след това до момента, в който аз взех решението за развод, той не изпълняваше задълженията си като съпруг, бъдещ баща и в последствие баща - ако в това е отговорът...?

Не мога обаче да бъда актуална относно развод м/у български гражданин и чужденец.

Успех желая на всички тръгнали по тази пътека, която в не малко случаи е за по-добро.
mushushu
Младши потребител

Мнениеот ARlet » 17 Мар 2007, 01:42

Колежке бъдеща ,явно още не са ви чели семейно право, тъй като щяхте да знаете ,че разводът по взаимно съгласие и този по чл.99 ал.3 от СК обикновенно приключват със споразумение, което е общото между тях.Ако бяхте учили семейно право /вече/щяхте да знаете кое е вашето основание за развод, тъй като то е вписано както в исковота молба,така и в решениено за развода-т.е. достатъчно е да прочетете решението за развод.
Р.С. Не случайно споменах повечето съдии!!! Не исках да подчертавам, че някои изобщо не спазват написаното в учебниците .
ARlet
Младши потребител

Мнениеот mushushu » 18 Мар 2007, 23:56

Здравейте! ARlet - да все още не съм слушала лекции по семейно право, но си мисля, че всичко ще си дойде с времето. Пък и съм на мнение, че не би трябвало абсолютно самоуверено - на този мой етап да се изказвам. Не се срамувам от незнанието си все още. И във в тази връзка не приемам изказаното като обида.
Когата му дойде времето, ще преразгледам както моя случай така и други.
Благодаря все пак!
mushushu
Младши потребител

Назад към Семейни казуси