начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

СМЯНА НА ИМЕ ИЛИ ОСПОРВАНЕ НА БАЩИНСТВО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СМЯНА НА ИМЕ ИЛИ ОСПОРВАНЕ НА БАЩИНСТВО

Мнениеот gyunter » 03 Апр 2007, 12:43

Колеги имам следния казус за разрешаване и имам нужда от помоща ви.
Лицето X e пълнолетно / 19г /, когато се е родил майка му е била в процес на развод със съпруга си и в същото време вече е живеела на семейни начала с бащата на X, с когото все още са заедно но нямат сключен брак.В акта за раждане X е записан на името на бившия съпруг на майката.През тези години до навършване на пълнолетие нищо не са направили / не го е припознал и т.н. /.Въпросите ми са ?
1/ X иска да вземе имената на баща си -съгл. чл.19 , ал.1от ЗГР всяко лице може да си промени имената, ако важни обстоятелства налагат това......... или да предявя иск за бащинство- чл.41 СК
Насочил съм се към промяна на имената по ЗГР.
Посъветвайте ме какво да предприема, това ми е първи такъв казус в 3м ми стаж като мл.адв, а и X ми е много близък :(
gyunter
Младши потребител

Мнениеот portokal » 03 Апр 2007, 12:54

Е ми няма "чалъм" да оспорят бащинството вече. Не знам, но след толкова време малко е съмнително дали ще мине и номерът с бившия съпруг, който да предяви иска за оспорване на своето бащинство, като твърди, че едва сега е узнал за раждането... Не че нещо пречи да се опита.
Последна промяна portokal на 03 Апр 2007, 13:14, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gyunter » 03 Апр 2007, 13:12

чл.41, СК - Произходът от бащата може да се търси с иск ,предявен от детето до изтичане на три години от навърщване на пълнолетие - а в случая детето е на 19г
някой може ли да ми даде повече информация за производството по чл. 19, ал.1 ЗГР / промяна на име /,някой който е водил такива дела.
gyunter
Младши потребител

Мнениеот portokal » 03 Апр 2007, 13:17

При вече наличен брачен произход друг произход, от друг баща, може да се търси САМО ако се опровергае презумпцията за бащинство на съпруга, а за това сроковете и оправомощените лица са малко по-други.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ostin » 03 Апр 2007, 13:20

чл. 43 Иск за търсене на произход не може да се предяви иприпознаване не може да се извърши, докато не бъде оборен по исков ред наличния произход по чл.32 или припознаване.

т.е. детенцето, ако един 19 год. мъж може да се нарече дете, не може да търси нищо.колкото за промяната в имената, и този иск няма да мине.
ostin
Потребител

OSTIN

Мнениеот gyunter » 03 Апр 2007, 14:21

Може ли да ми поясните, защо според вас няма да мине иска по чл.19 ЗГР ?Ще съм ви много благодарен !
gyunter
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 04 Апр 2007, 12:45

Ами не би следвало да мине искът(можим до спжрим джкжлкж тжво пржизвждство е исково) по прстата причина, че не е налице нито едно от хипотезите на чл.10 от ЗГР.Нито бащиното и фамилното име са осмиващи опозоряващи или обествено неприемливи, нито пък са налице някакви "важни обстоятелства"(каквото и да значи то) по смисъла на закона.Имената на Вашия 19 годишен близък най вероятно са образувани според правилата на НГС отменена през 2004г. и са в унисон съ действащия ЗГР и по конкретно чл. 13 и чл.14. Това че някой си твърди че е баща на някой друг - нищо не значи. И аз твърдя, че съм син на Рокфелер и искам да нося неговото фамилно име -но акта ми за раждане сочи друго.
Все пак протокал е права.Преди около два месеца по сходен казус Окръжен съд Пловдив отмени Решение на районен съд Пловдив, разгледа делото по същество и допусна бащиното и фамилно име на един младеж само за това, че той "възприемал като родител едно лице". ЗА разлика от вашия случай обаче това лице беше с баща неизвестен. Така, че може да пробвате -ако мине. Личното ми мнение обаче е че не седва да мине номерът.
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 04 Апр 2007, 13:16

...аз твърдя, че съм син на Рокфелер и искам да нося неговото фамилно име -но акта ми за раждане сочи друго.

Да, ама ако Рокфелер не оспорва, ако се знае, че майка ти при зачеването ти е имала връзка с Рокфелер и ако "документалният" ти баща също не смята, че си биологически негов син...
И съчетано с това, че Рокфелер те е отгледал именно като родител... :wink:

Аз не казвам, че непременно промяната на име ще мине. (Между другото, и аз съм на мнение, че съвсем не е исково производство). Но ето примерът на Незнайко; а аз съм виждала решение, с което се допуска детето, 7-8-годишно, да носи моминската фамилия на майка си (разведена с баща му) вместо бащината си, защото било отглеждано от нея и от нейния баща и възприемано от всички като член на семейството на дядо си и бла-бла-бла... Истинската причина за подаване на молбата сто на сто е да се направи напук на бащата на детето или/и възможно най-пълно да се премахне всичко общо, което детето има с баща си. То всеки е внук на дядо си по майчина линия, някои са отгледани дори само от дядовците и бабите си, дай сега на всички да им сменим имената. Но ето, такава промяна беше допусната. А щом се допуска, защо да не се допусне промяната на името и на 19-годишния младеж. Аз лично мисля, че причината е по-уважителна от посочената по-горе с майката и от доста други (най-разнообразни) причини за промяна на име.
Не че това ще го направи да е и пред закона син на биологичния си баща, но все пак...
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси