Здравейте, искам да задам няколко въпроса касаещи ситуацията, в която се намирам след прекратяването на брака си. Ще бъда благодарна, ако получа някакви съвети как бих могла да постъпя в моя случай.
Живея в Канада. Cъвсем наскоро се разведох, като развода бе извършен засега в България чрез упълномощаването на родителите ми и съответно на рoдитeлите на вече бившия ми съпруг. Разводът беше по взаимно съгласие, като една от точките в споразумението беше да си сменя името след прекратяването на брака ни т.е. да си върна името по рождение. От това идва и моя проблем. Налага ми се пътуване да България за много кратък период от време, като връщането ми ще бъде в началото на септември, а срока на валидност на паспорта ми е до 26 ноември 2007 г. Притеснява ме факта, че на канадските си документи съм все още със старото си фамилното име, а на новия паспорт, който би трябвало да си извадя ще съм с друго име. Притесняваме факта и че на самолетните си билети също ще съм със старото си име и всичко това би предизвикало усложнения в момента на прибирането ми(в посока Канада), доказвайки на всяко летище, че аз съм една и съща личност и най вече при влизането ми обратно в Канада. Разводът ми предстои да бъде припознат в Канада, но това няма да стане преди моето завръщане в Б-я така, че на канадската си резидентска карта все още ще съм със старото си име. Въпросите ми са следните:
- Мога ли да не си вадя нов паспорт в момента на престоя си в Б-я, а да го направя тук в Канада в Бългаското Посолство, с цел да избегна тези усложения. В моя случай пътувам обратно за Канада началото на септември, а паспорта ми е валиден до ноември 2007? Чувала съм, че паспорта ми трябва да е поне с 6 месеца валидност в момента на излизането ми от България, това важи ли след като това не е първото ми пътуване за Канада - аз пребивавам там вече 2 години и половина съвсем легално? Също така знам, че имам законов срок, в който трбява да си сменя документите за самоличност след развода си, който при всички случаи аз не мога да спазя и съм наясно, че ще платя глоба за това.
- A мога ли евентуално да поискам удължаване на паспорта си от Българското Посолство в Канада или нямам право на това? Целта ми е отново да избегна усложненията и да извaдя новите си документи с новото име отново тук в Канада в Българското Посолство.
Ако може да ми дадете малко повече разяснение за ситуацуята, в която съм попаднала или някакъв съвет какво бих могла да направя, за да избегна всички усложения, които ще имам по време на пътуването си обратно за Канада в резултат на случилото се.
Благодаря на всички, които ще се включат.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 11:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
За смяна на името след развод.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
neznaiko написа:Не разбрах имате ли Канадско поданство/гражданство/ или сте само българска гражданка.
Все още нямам, за момента съм само българска гражданка, но въпросите ми са породени от факта, че при досегашните ми пътувания винаги в посока и на влизане в Канада показвам и двата документа - българския си паспорт и канадската си резидентска карта.
- krasitt
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|