начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Прехвърляне ня родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне ня родителски права

Мнениеот Galina_S » 21 Май 2007, 15:26

Когато бях на 19 поради тийнейджърска небрежност забременях. Когато разбрах вече беше късно. Родих детето и по молба на майка ми го оставих на нея да го гледа. Дадоха на детето презимето и фамилията на баща ми. Проблема обаче е, че в акта за раждане като майка пише моето име, което е нормално всъщност, а, в графата баща – неизвестен. За всичко което беше свързано с детето се изисква моя подпис, което досега не е било проблем за мен.
Сега обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Детето въобще не знае как стоят нещата и ме мисли за негова по-голяма сестра. Аз от своя страна я приемам също по този начин. Да, но тази година ще тръгва на училище, а, майка ми ,както и аз, иска в акта за раждане да бъде вписано нейното име и това на баща ми. Нямам нищо против, но като бяхме при адвокат ни беше казано, че това е почти невъзможно. На въпроса какво трябва да направим ни беше отговорено “По-добре не се занимавайте с това.
Та въпросът ми е – как мога да прехвърля родителските права на родителите си и в акта за раждане да бъдат вписани техните имена?

Благодаря предварително.
Galina_S
Нов потребител

Мнениеот portokal » 21 Май 2007, 15:39

Родителски права НЕ СЕ прехвърлят, а и само за инфо - "родителски права" не е същото като "произход". Например при родител, лишен от род. права, детето продължава да носи неговото име и да бъде негово дете. Все тая е в случая, де - просто за информация го казвам.

Няма никаква пречка Вашите родители да осиновят детето при условията на непълно осиновяване. Става с молба от тях до съда и Вашето съгласие. Съдът решава дали да допусне осиновяването - не е длъжен, но мисля, че няма причина да не го допусне. Потърсете друг адвокат, щом този смята, че не става. :roll: Може би не се е сетил за непълното осиновяване.
Последна промяна portokal на 21 Май 2007, 15:50, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Galina_S » 21 Май 2007, 15:47

Много Ви благодаря. За такова непълно прехвърляне наистина никой не ми спомена. А, на базата на това решение воже ли да се променят данните в акта за раждане като в графата "майка" бъде вписано името на майка ми?
Galina_S
Нов потребител

Мнениеот portokal » 21 Май 2007, 15:55

Непълно осиновяване, а не прехвърляне.
Няма да бъде вписана майка Ви, но... уфффф, че съм патка.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 21 Май 2007, 16:00

Съжалявам. Горният постинг беше доста недообмислен.

При непълно осиновяване няма Вашите родители (осиновителите) да бъдат вписани като родители. Щях да напиша, че поне детето ще носи името на баща Ви, но то и без това го носи. :oops: Освен това няма да им трябва Вашето съгласие за всичко - те ще упражняват родителските права. Ако това Ви устройва...

Иначе другият вариант (с вписване на осиновителя като родител) е пълно осиновяване, но то наистина е трудно. Става чрез включване на детето и на кандидат-осиновителите в едни списъци, проучване на кандидат-осиновителите, и после една комисия определя осиновители за детето, като не е длъжна да се съобразява непременно с техните желания. Наистина е сложна процедурата, адвокатът е прав. А непълното осиновяване ще Ви освободи само от необходимостта да давате съгласие за всичко, свързано с детето.
Там родните родители остават в акта за раждане, осиновяването се вписва в него като допълнителна бележка, а името на осиновения може да бъде променено, но във Вашия случай и без това няма нужда.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 21 Май 2007, 16:08

Това за неприлагането при осиновяване на внук от дядо и баба бях го пропуснала. :oops: :oops: Днес не ми е ден или... тая тема не ми е тема. :wink:
Е ми това решава проблема.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Galina_S » 23 Май 2007, 09:23

Благодаря мнага за отговорите. Значи все пак има начин :wink:
А, какъв е редът за тази процедура, в смисъл къде и какви документи трябва да се представят? В съда, в нотариата?
Galina_S
Нов потребител

Мнениеот marter » 23 Май 2007, 13:14

Забрана за осиновяване между роднини

Чл. 52. (1) Не се допуска осиновяване между роднини по права линия и между братя и сестри.
(2) Дядото и бабата или един от тях могат да осиновят свой внук само когато той е роден извън брак или когато са починали двамата или единият от родителите му. Съдът изслушва и другите дядо и баба на осиновявания.

(3) При искане за осиновяване на внук от дядото и бабата и по майчина, и по бащина линия съдът решава въпроса с оглед интересите на детето.

Докато се осинови - може да се приложи: Основания за настаняване извън семейството (ЗЗакр. Д)

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) Може да бъде настанено извън семейството дете:
1. чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права или чиито родителски права са ограничени;

2. чиито родители без основателна причина трайно не полагат грижи за детето;

3. чиито родители се намират в трайна невъзможност да го отглеждат;

4. което е жертва на насилие в семейството и съществува сериозна опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие.

Настаняване извън семейството

Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, както и настаняването на дете за отглеждане в приемно семейство или специализирана институция се извършва от съда. До произнасяне на съда дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето извършва временно настаняване по административен ред.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Искането за мерките по ал. 1 пред съда се прави от дирекция "Социално подпомагане", прокурора или родителя пред районния съд.

Временно настаняване по административен ред

Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство или в специализирана институция се извършва със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) В едномесечен срок от издаването на заповедта по ал. 1 дирекция "Социално подпомагане" прави искане до районния съд по седалището й за настаняване по съдебен ред.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) В случаите на настаняване в семейство на роднини или близки се взима съгласието на лицето, при което ще бъде настанено детето.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) В случаите на настаняване в приемно семейство настаняването се извършва след проверка относно годността на лицата, кандидатстващи за приемно семейство. Настаняването се извършва след сключване на договор между директора на дирекция "Социално подпомагане" по ал. 1 и с приемното семейство, с който се определя срокът за настаняването, финансирането, правата и задълженията по договора във връзка с отглеждането и възпитанието на детето.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Актовете на директора на дирекция "Социално подпомагане" се издават и обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Настаняване по съдебен ред

Чл. 28. (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 36 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Исканията за настаняване на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство и в специализирана институция са подсъдни на районния съд по настоящия адрес на детето, освен в случаите по чл. 27, ал. 2.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Съдът разглежда незабавно искането в открито заседание с участието на органите или лицата, направили искането, и с участието на детето при спазване разпоредбата на чл. 15.

(3) Съдът се произнася в едномесечен срок с решение, което се обявява на страните и се изпълнява незабавно. При определяне на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл. 26, ал. 1, освен ако това не е в интерес на детето.

(4) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) В решението по ал. 3 задължително се посочва срокът на настаняването.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Решението подлежи на обжалване пред окръжния съд в седемдневен срок. В случай на подадена жалба или протест съдът насрочва делото в срок не по-дълъг от седем дни. Окръжният съд се произнася с решение, което е окончателно.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Съдът може да промени постановената мярка по искане на лицата по чл. 26, ал. 2, ако това е в интерес на детето.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Май 2007, 13:31

Да обобщим.
Детето е роднина на бабата и дядото по права линия, но е родено извън брак и затова може да бъде осиновено от тях.
При желание за пълно осиновяване сложната процедура със списъците не се прилага - което бях пропуснала - в този случай.
Колкото до червените едри букви: това дете няма дядо и баба по бащина линия (неизвестни са), защото баща му е неизвестен.
Редът е: бабата и дядото подават молба до окръжния съд да допусне осиновяването. Майката (единствен родител) дава съгласие за осиновяването.
Наемате адвокат и действате.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси