начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Отнемане на бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнемане на бащинство

Мнениеот Dream » 12 Юни 2007, 20:04

Бихте ли ми разяснили какъв е шанса да получа пълните родителски права над сина си, който е на 2г. С мъжа с който живях нямаме сключен брак, а само едногодишно съжителство, като той е признал детето за свое. Трябва ли да се водят дела или има закон с който прават могат да бъдат отнети автоматично.
Ако се завежда дело какви доказателства трябват да се представят - само отношението към детето или и други отношения преди раздялата?
Dream
Нов потребител

Re: Отнемане на бащинство

Мнениеот donna » 12 Юни 2007, 20:10

Dream написа:Бихте ли ми разяснили какъв е шанса да получа пълните родителски права над сина си, който е на 2г. С мъжа с който живях нямаме сключен брак, а само едногодишно съжителство, като той е признал детето за свое. Трябва ли да се водят дела или има закон с който прават могат да бъдат отнети автоматично.
Ако се завежда дело какви доказателства трябват да се представят - само отношението към детето или и други отношения преди раздялата?

Хайде поредната лудост , автоматично идете на лекар.
За лишаване или отнемане на родителски права трябва да са на лице някой доста фрапантни обстоятелства.
donna
Старши потребител

Мнениеот alissa » 12 Юни 2007, 20:21

Родителските права могът да бъдат отнети само и единствено със вл. в сила съдебно решение. Такива неща като автоматично отнемане на родителски права в България няма.
Съдът се интересува само от интересите на детето.
Иск за оспрване на бащинство е късно да бъде подаден / до 1г. възраст на детето/.
Шансът за успех е критично минимален...
alissa
Потребител

Re: Отнемане на бащинство

Мнениеот Dream » 12 Юни 2007, 20:34

Не наричайте луди хората които не разбират нещата от юридическа гледна точка. Може би ако седнете на моето работно място ще сте по луд/а - не влезнах тук за да се заяждам с никой а да намеря решение на проблема си. Търся адекватни отговори и съвети а не оценка на психическото си състояние. Да доказателства има много въпросът ми беше трябва ли да се стига до изкарването на всичките кирливи ризи?
Dream
Нов потребител

Мнениеот Dream » 12 Юни 2007, 20:36

alissa написа:Шансът за успех е критично минимален...

Критично минимален за мен /майката/ или за него / бащата/?
Dream
Нов потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2007, 20:42

Алиса, тук не става дума за оспорване на бащинство. Онова оспорване на бащинство се прави при брак, когато се твърди, че съпругът не е биологичен баща на детето. Тук имаме извършено припознаване, което не може вече да се оспори от майката.
А лишаването от родителски права е нещо различно (това е към питащата) и не става просто по желание. Родител може да бъде лишен от родителски права, когато без основателна причина трайно не се грижи за детето И не дава издръжка или когато поведението му сериозно застрашава възпитанието, здравето или интересите на детето.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Dream » 12 Юни 2007, 21:03

Единственото което застрашава детето ни са отношенията ни - непрестанните скандали за всяко, буквално за всяко нещо. Не такава среда е нужна на едно дете.
Общо взето разбрах - трябва ми адвокат който да запозная подробно с обстоятелствата довели ме до това решение. Е тук сте именно такива препоръчайте ми.
Знам ще кажете че изхода е да се разделим и толкова, но рискувам че веднъж вземе ли детето повече няма да го видя
Dream
Нов потребител

Мнениеот alissa » 12 Юни 2007, 21:45

права сте portokal, влязох в друг казус...
така или иначе, неприложимо е.
Вземам си забележка и с присъщата си упоритост ще се опитам да бъда полезна.
Dream, въпросът, който задаваш е уреден в чл. 75 и сл. СК. Както спомена portokal, ако поведението на родителя е опасно за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето може да се вземат такива мерки. По делото учавства прокурор, съдът обаче преценява доколко целесъобразно е това за детето. В крайна сметка съдът служебно следи за това.
Шансът е критично минимален, защото като всяко право, за да има ограничаване/ лишаване от него причините трябва да са изключително сериозни, добре обосновани, мотивирани и категорично доказани.
Не зная какъв е конкретно случая, но ако е хрумване от огорчение към партньора това не е достатъчно. Дори не е важно за съда. Вие двамата може да сте смъртни врагове, но всеки от вас има равни родителски права над детето ви.
Важно е какво мисли и другият родител по този въпрос.

виждам, че докато аз съм ви писала сте допълнили казуса. Това със средата не е хубаво за детето ви, но в съда няма да свърши работа. Ако искате да успеете помислете обективно с какво другият родител е опасен конкетно за детето?
alissa
Потребител

Назад към Семейни казуси