начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Отказ от наследство-молба

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от наследство-молба

Мнениеот d_mavrodieva » 11 Юни 2007, 21:48

Здравейте!

Необходима ми е малко помощ за елементарен въпрос предполагам. Утре съм при нотариус, за да направя отказ от наследство. Това, което не съм сигурна е какви документи точно ми трябват. Засега съм написала Заявление за отказ от наследство адресирано до Районен съд на гр. Пловдив, което заявление ще подпиша пред нотариус, понеже в имуществото на починалия се включват и недвижими имоти.
Освен заявлението имам още акт за смърт и удостоверение за наследници. Интересува ме тези документи в оригинал ли ще трябва да приложа към заявление или може да са само копия.
Освен тези документи други трябват ли ми?
Въобще трябва ли да мина през нотариус или просто мога да си подам заявлението в съда?
На какво основание да напиша заявлението? На чл. 52 предполагам?

Благодаря на отзовалите се!
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 12 Юни 2007, 00:20

Благодаря Ви много за навременния и изчерпателен отговор!
Желая ви всичко добро и успех в кариерата!
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот vesselincho » 12 Юни 2007, 22:58

.... и бих добавил, че можете да оттеглите заявлението си за отказа най-късно до вписването в особената книга по чл.49 ЗН.Да не забравяме обаче възможността на кредиторите на наследството да искат обявяване на относително недействителен отказа, доколкото не могат да се удовлетворят от имуществана на наследника чл.56 ЗН
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 13 Юни 2007, 08:58

Отложих го за днес, понеже вчера вадих актуално удостоверение за наследници. Но сега ме осени великата идея дали мога въобще да се откажа от наследството. Баща ми почина през 2004 год. Аз с никакви кунклудентни действия не съм приела наследството. Нито съм встъпвала във владение на някой от недвижимите имоти, нито съм плащала задължения. това направиха останалите наследници.
Та има ли някакъв срок, в който може да се прави отказ или е свободен във времето?
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот vesselincho » 14 Юни 2007, 01:58

Няма, освен ако някои от наследниците не поиска от съда да ви даде срок, в който да се произнесете дали приемате наследството или се отказвате в този случай мълчанието ви се счите за отказ и повече права в/у наследството нямате!
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот chymera » 18 Юни 2007, 19:42

Аз скоро ще трябва да се занимавам със същото, затова информацията ми беше много полезна! Ако ми доизясните още няколко неща ще съм ви много благодарен!

1. Къде точно в Софийски Районен Съд трябва да се подаде това заявление?
2. След колко време изкарват Удостоверението за отказ?
3. И това Удостоверение на кого ще му е нужно - на отказалия се наследник или на другите, на които частта им се е уголемила?
chymera
Младши потребител

Назад към Семейни казуси