начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

Делба-настойник на поставен под пълно запрещение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба-настойник на поставен под пълно запрещение

Мнениеот traqna » 31 Авг 2007, 14:06

Здравейте.Брат ми е поставен под пълно запрещение и аз съм назначена от кмета за настойник.Родителите ни са починали.Имаме наследствени земи(ниви на цена около 120-150 лв декара),които са собственост на наследниците на дядо ни(не сме само двамата, а притежаваме 1/3 идеална част)Роднините ни искат да направим доброволна делба.Говорих с адвокат,но досега не бил имал такъв случай и не знаеше,говорих с друг адвокат и той ми каза,че трябвало да се назначи процесуален представител на брат ми адвокат(но нали аз съм настойник),но не беше много сигурен и щял да говори с нотариус.Аз съм продавала съсобствена нива(на нас и др. наследници)и тогава съдът ми разреши да продам идеалната му част и ме задължи да внеса сумата по сметката му.С оглед на противоречивите мнения моля и за мнение от Вас.Предварително благодаря на отговорилите.
traqna
Нов потребител

Re: Делба-настойник на поставен под пълно запрещение

Мнениеот traqna » 04 Сеп 2007, 10:31

:( :?:
traqna
Нов потребител

Мнениеот divain » 04 Сеп 2007, 11:31

Здравейте traqna !
Аз също мисля , че за делбата ще трябва да се назначи процесуален представител за брат Ви , независимо , че Вие сте настойник . Това се налага за да се защитят интересите му при делбата т.е. по някакъв начин се гарантира получаването на полагаемата му се част . Това , че Вие сте настойник не значи , че са нарушени правата Ви. В този случай и Вие се явявате като страна също като брат си и др. Ви роднини и за това се налага брат Ви да бъде представляван от трето лице . След като брат Ви получи своята част - Вие знаете при какви условия бихте могли да се разпоредите и да я управлявате. Това , че при продажбата съда Ви е позволил да го представлявате е съвсем различно от това да делите с него !
Предполагам , че за делбата ще Ви трябва адвокат ! Той ще Ви обясни подробностите ! Няма нещо толкова сложно ,което да Ви притеснява ... стига да спазите изискванията на закона и добрите нрави .... :wink:
УСПЕХ!
divain
Потребител

Мнениеот traqna » 04 Сеп 2007, 21:14

divain написа:Здравейте traqna !
Аз също мисля , че за делбата ще трябва да се назначи процесуален представител за брат Ви , независимо , че Вие сте настойник . Това се налага за да се защитят интересите му при делбата т.е. по някакъв начин се гарантира получаването на полагаемата му се част . Това , че Вие сте настойник не значи , че са нарушени правата Ви. В този случай и Вие се явявате като страна също като брат си и др. Ви роднини и за това се налага брат Ви да бъде представляван от трето лице . След като брат Ви получи своята част - Вие знаете при какви условия бихте могли да се разпоредите и да я управлявате. Това , че при продажбата съда Ви е позволил да го представлявате е съвсем различно от това да делите с него !
Предполагам , че за делбата ще Ви трябва адвокат ! Той ще Ви обясни подробностите ! Няма нещо толкова сложно ,което да Ви притеснява ... стига да спазите изискванията на закона и добрите нрави .... :wink:
УСПЕХ!
А възможно ли е(четох във форума,че е възможно при малолетните деца,но дали е така)да упълномощя(като настойник)адвокат,който да го представлява при делбата,без да искаме от съда да назначава особен представител,тъй като делбата не била разпоредителна сделка?Благодаря предварително на отговорилите(последен въпрос)
traqna
Нов потребител

Мнениеот studentka86 » 05 Сеп 2007, 18:19

traqna написа:
divain написа:Здравейте traqna !
УСПЕХ!
А възможно ли е(четох във форума,че е възможно при малолетните деца,но дали е така)да упълномощя(като настойник)адвокат,който да го представлява при делбата,без да искаме от съда да назначава особен представител,тъй като делбата не била разпоредителна сделка?Благодаря предварително на отговорилите(последен въпрос)
Всичко може,ако се съгласи нотариуса :)
studentka86
Младши потребител

Назад към Семейни казуси