начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

наследствен казус,моля помощ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследствен казус,моля помощ

Мнениеот djacky » 05 Сеп 2007, 13:32

Майка ми има място от наследство,на което построих къща,но почина баща ми и ми казаха,че е станала наследствена.Сега искам да я продам.Как да се предпазя от претенциите на брат ми,той не живее в България от 7г.?Може ли майка да ми я продаде на мен?Или да продаде само земята на купувач,и той да стане собственик и на къщата?
djacky
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 05 Сеп 2007, 13:42

Майка ми има място от наследство,на което построих къща,но почина баща ми и ми казаха,че е станала наследствена.

Ако баща ти има принос в построяването, къщата е обща на него и майка ти, съответно неговата част я наследявате с майка ти и брат ти. Приносът се предполага. Но ако се докаже, че баща ти е нямал принос - защото казваш, че ти си построил къщата, - тогава и мястото, и къщата са само на майка ти все още.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот may_baych2002 » 05 Сеп 2007, 16:55

Съгласно Закона за собствеността, собственикът може да отстъпи на друго лице правото да построи сграда върху неговата земя, като стане собственик на постройката.
По този начин построената от Вас сграда ще стане Ваша собственост. В противен случай по силата на приращението, собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот may_baych2002 » 05 Сеп 2007, 17:04

Тъй като майка Ви е придобила земята по наследство тя не е СИО, т.е. баща Ви никога не е имал никаква собственост върху изградената от Вас сграда.
Готова съм да отговоря на всички поставени от Вас въпроси, но при всеки случай ще имате нужда от адвокатска помощ !
may_baych2002
Потребител

Мнениеот bebitor » 07 Сеп 2007, 10:54

may_baych2002 написа:Тъй като майка Ви е придобила земята по наследство тя не е СИО, т.е. баща Ви никога не е имал никаква собственост върху изградената от Вас сграда.
Готова съм да отговоря на всички поставени от Вас въпроси, но при всеки случай ще имате нужда от адвокатска помощ !

НЕ Е ВЯРНО!!! Изобилната практика на ВС и ВКС е точно в обратния смисъл :!:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот donna » 07 Сеп 2007, 10:56

Постановление № 5 от 31.X.1972 г., Пленум на ВС*(1), докладчик Димитър Пенчев
За обобщаване съдебната практика относно някои въпроси на имуществените спорове по чл. 13 и 14 СК.
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1972 г., С., Наука и изкуство, 1973 г.

=================

IV.

Нееднакво се разрешава от съдилищата случаят, когато в течение на брака съпрузите построят сграда върху земя, индивидуална собственост на единия от тях. В отделни случаи съдилищата неправилно са определяли правата на съпрузите върху такива имущества след развода.

Съгласно чл. 92 ЗС собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго. Член 55 ЗС, като посочва способите за придобиване или учредяване на вещни права върху чужда вещ, освен с правна сделка и по давност предвижда това да става и по "други начини, определени от закона".

За придобитите от съпрузите през време на брака недвижими и движими вещи и права върху вещи чл. 13, ал. 1 СК разпорежда, че те принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити. Тази разпоредба на Семейния кодекс има императивен характер и представлява "друг начин, определен от закона" по смисъла на чл. 55 ЗС за придобиване или учредяване на вещни права върху чужда вещ.

Освен това разпоредбата на чл. 13, ал. 1 СК установява "друго" по смисъла на чл. 92 ЗС относно собствеността на създаденото приращение през време на брака, поради което Пленумът на Върховния съд намира, че построената през време на брака сграда върху земя, индивидуална собственост на единия съпруг, представлява съпружеска имуществена общност и принадлежи общо на двамата съпрузи. Това разрешение се основава и на предвидената в чл. 63 ЗС възможност правото на собственост върху постройката да съществува отделно от собствеността върху земята, на която е изградена.
donna
Старши потребител

Мнениеот slava31 » 08 Сеп 2007, 13:08

помолете брат си да направи отказ от наследство за дела от баща ви и прехвърлете дела на майка ви на свое име
slava31
Младши потребител

Мнениеот may_baych2002 » 08 Сеп 2007, 13:58

Уважаеми колеги,
тъй като от фактическа страна казусът не е съвсем ясен, излишно е да коментираме различните хипотези, преди заинтересуваният да даде повече информация.
Единствено известно в случая е, че земята е собственост на майката. Ако питащият внесе повече яснота как е построил сградата, бихме могли да бъдем по-полезни.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот may_baych2002 » 09 Сеп 2007, 11:02

Не заблуйдажаите питащия, че брат му може да направи отказ от дяла припадащ му се по наследство върху част от къшата!Отказът от наследство е винаги пълен! Т.е. от всичко. което наследодателят е оставил. При добра воля. братът би могъл да продаде или дари своя дял.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот djacky » 13 Сеп 2007, 23:43

Не мога да помоля брат ми защото той има претенции към родител.апартамент и ако ми разпише за къщата ще иска апартамента от майка.
djacky
Младши потребител

Назад към Семейни казуси