начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

може ли баща да кръсти двамата си сина с еднакви имена?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли баща да кръсти двамата си сина с еднакви имена?

Мнениеот svetly_so » 05 Авг 2007, 12:24

Моля, искам да получа информация дали е възможно децата на един и същи баща, но с различна майка,да имат абсолютно еднакви имена и на практика само ЕГН-то им да ги отличава едно от друго?
svetly_so
Младши потребител

Мнениеот bokacho » 05 Авг 2007, 12:38

Няма формални пречки за подобно нещо...
bokacho
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 05 Авг 2007, 16:19

Не виждам законова пречка. Успех!
katerinakuch
Активен потребител

Re: може ли баща да кръсти двамата си сина с еднакви имена?

Мнениеот Gacony » 05 Авг 2007, 18:25

svetly_so написа:Моля, искам да получа информация дали е възможно децата на един и същи баща, но с различна майка,да имат абсолютно еднакви имена и на практика само ЕГН-то им да ги отличава едно от друго?

Никой баща не може да бъде сигурен, че е биологичния докато не направи ДНК експертиза. И майката вече не е сигурно дали е биологичната на днешно време. Току виж го сменили в родилния дом детето с друго и изтъргували. Та името на днешно време въобще няма значение. Децата можеш да ги кръстиш както пожелаеш, дори на човешки орган ако решиш. Няма го вече онзи именник с български имена.
Името на детето е последното нещо. Важното е да се води на някой, който да плаща издръжката му......
Gacony
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 06 Авг 2007, 09:30

svetly_so написа:Моля, искам да получа информация дали е възможно децата на един и същи баща, но с различна майка,да имат абсолютно еднакви имена и на практика само ЕГН-то им да ги отличава едно от друго?

И със същата майка да е, пак няма пречка.

Аз пък винаги съм се чудила дали една вдовица или разведена жена с двойна фамилия може да прибави към двете фамилии с тире и тази на следващия си мъж и да и станат три. 8)
neregistrirana
Потребител

Мнениеот apk76 » 07 Авг 2007, 13:43

недопустимо е! Имената трябва да индивидуализират децата като правни субекти. Не могада повярвам, че е позволено. Аз ще ви намеря юрид пречка!
след малко :wink:
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот ianeva » 07 Авг 2007, 13:52

apk76, много ще ми бъде интересно да я намерите и да ми я покажете юридическата пречка :) Имената трябва да индивидуализат децата като правни субекти :wink: Защо ли познавам лично точно двама души, с които, преди да сключа брак, имахме преповтаряне/идентичност и на трите имена, а пък все си мисля, че сме различни правни субекти :) ?
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот svetly_so » 09 Авг 2007, 09:41

Проблемът според мен е не само юридически, но и морален.На практика не само имената им са еднакви, но те имат и сходна ДНК, а в бъдеще са и сънаследници.Търговският закон забранява две търговски образувания да имат едно и също наименование, макар, че имат различни номера по БУЛСТАТ, различно седалище и т.н., как може двама братя, две деца да растат и да се индивидуализират само с ЕГН-то си? Задавам си следният риторичен въпрос: "Ако единият от двамата получи награда, а обикновено в грамоти и награди не се упоменава ЕГН-то, на кого от двамата ще бъде тя, ако няма адрес за връчване?" Да не говорим, че за в бъдеще могат да възникнат изключително сложни правни проблеми между тях, особено ако единият от родителите съзнателно цели подобни юридически неуредици!
svetly_so
Младши потребител

Мнениеот svetly_so » 10 Авг 2007, 20:06

Моля, дайте ми поне един пример за двама братя с един и същ биологичен баща, които да живеят в един и същи град, с лично, бащино и фамилно име, които са много специфични, но популярни в този град? Как ще се чувствате, ако вие сте на мястото на някое от тези деца и трябва постоянно, за да не стане грешка или объркване, да се идентифицирате само с ЕГН-то си?
svetly_so
Младши потребител

Мнениеот rosgros » 12 Авг 2007, 12:05

Да -аз познавам такъв случей-нашия.Децата от първия и третия брак на бившия ми съпруг са кръстени на него.Получават се трима души с еднакви лични имена и фамилии и то много специфични.Само моето дете е с друго лично име.И това стана причина да го разкарват по полицията,защото първото направило някакъв золум и докато се обясняваме кой е виновен,стана латиносериал.
rosgros
Младши потребител

Мнениеот divain » 12 Авг 2007, 12:57

rosgros написа:Да -аз познавам такъв случей-нашия.Децата от първия и третия брак на бившия ми съпруг са кръстени на него.Получават се трима души с еднакви лични имена и фамилии и то много специфични.Само моето дете е с друго лично име.И това стана причина да го разкарват по полицията,защото първото направило някакъв золум и докато се обясняваме кой е виновен,стана латиносериал.

ОТГОВОР ЦИТАТ : "... Пълни са регистрите с малоумията на родителите и на чиновниците по гражданското състояние...."....ЗАРАДИ КОИТО ПОСЛЕ ДЕЦАТА СТРАДАТ .
divain
Потребител

Мнениеот titin » 12 Авг 2007, 14:24

Ето нещо в тази връзка- подкрепящо изказаните мнения и за разтоварване

http://www.slackpack.net/?q=node/448
titin
Потребител

Мнениеот apk76 » 12 Авг 2007, 16:44

titin написа:Ето нещо в тази връзка- подкрепящо изказаните мнения и за разтоварване

http://www.slackpack.net/?q=node/448

:lol: :lol: :lol: заслужава да се виде!

По същество - ангажирах се да потърся и да намеря юрид пречка родителят да кръсти децата си с еднакви имена, защото бях сигурна, че подобно явление е недопустимо нито от житейска гледна точка, нито от формална юридическа. Незнайно защо си мислех, че имената могат и следва да бъдат избирани от официалния именник с традиционни български имена, обаче....напрактика се оказа,че липсата на прецизна регламентация относно правото на избор на родителя на собственото име на детето от една страна, и задължението на дл. лице по регистрация да следи за спазването на принципа за неповторяемост на имената /този принцип не е установен законодателно, но следва от идеята за индивидуализиране на лицата преди всичко чрез собствени имена/, но в рамките на семейството от друга страна, води до абсурдни ситуации.
Струва ми се налудничава идеята, например един баща или майка/ съвместно да кръстят близнаците с едно име :idea: и едното, и другото да се радват на едно общо собствено име :shock: Този пример е идентичен със случая предложен от авторката на темата.

ianeva цитат "apk76, много ще ми бъде интересно да я намерите и да ми я покажете юридическата пречка Имената трябва да индивидуализат децата като правни субекти Защо ли познавам лично точно двама души, с които, преди да сключа брак, имахме преповтаряне/идентичност и на трите имена, а пък все си мисля, че сме различни правни субекти ?" Това е по-скоро изключение, а и в случая "господства" нейно величество случайност :wink: при това вероятно става въпрос за лица с различни родители и лица, които не се намират помежду си в отношения на брат/сестра!

След като не успях да се въоръжа с необходима юрид пречка останах безкрайно възмутена от безочието на законодателя и разочаравана от родителскака безотговорност.
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот ianeva » 12 Авг 2007, 17:09

apk76 въпросите ми бяха по-скоро риторични :) Знаех, че няма да откриете пречка, тъй като, по повод съвпаденията с моите имена, вече бях правила подробна и обстойна проверка, при която, освен че не открих юридическа пречка, открих, че това не е случайност, нито изключение...
Споделям изцяло възмущението Ви, като изцяло споделям идеята за изрична законова регламентация в тази насока.
Поздрави!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 13 Авг 2007, 13:51

:oops: Салфетка и Орел - айде, обаче не виждам какво странно има в имена като Благородна или Гълъбина. :roll: Или във фамилии като Танков. Да не говорим, че и по-редките имена, особено фамилни, съвсем не винаги са грозни или смешни.
Впрочем мен ако ме питат, по-добре Гълъбина, отколкото Дженифър или Никол. Ако става дума за българка, разбира се - не говоря за Дженифър Лопес. :lol: Вчера чета във вестника, че 13-годишният Майкъл Людмилов паднал от необезопасена водна пързалка и си счупил два прешлена (за щастие ще се оправи), а слушах някаква майка наскоро да вика сина си, който играеше в градинката: "Антъни! Антъни!". Въпрос на вкус. :oops: Но според моя вкус е ***си смешната превземка.

Крачун, Пръвчо, Пръвка, Паун, Паунка и Марула също са се срещали някога. Познавах и един дядо на име Малчо.
Като сме тръгнали така, утре може някой да се смее на нашите имена. Не знам защо толкова лесно обявяваме традиционните за България имена за прости и "селски" ("ако кръстим детето на свекъра, ще е Илиян, защото Илия е селско") и си кръщаваме синовете примерно Антъни. Не че Крачун и Марула ми харесват, никак даже, но Антон ми се вижда триста пъти по-добре от Антъни.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот octavia » 13 Авг 2007, 13:57

Да не говорим за финалните съчетания с фамилиите. "Приятно ми е, Анабел Свракова" как ви звучи? Пълен тъпизъм...
octavia
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 25 Сеп 2007, 00:44

Отива човек при някакъв чиновник и той го пита:
- Как се казвате?
- Ва-ва-ва-ва -сил Пе-пе-пе-петров...
- Ама Вие заеквате?
- Аз не, ама баща ми.... А тоя идиот в общината.....
:wink:
Gabi1
Потребител

Назад към Семейни казуси