начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

предоставяне на родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предоставяне на родителски права

Мнениеот fester1 » 01 Окт 2007, 15:23

С решение на районен съд (влязло в сила) родителските права по отношение на 15 годишно дете са предоставени на майката. Родителите на са в брак и по тая причина се е водило делото (чл. 71 от СК ако не се лъжа). Сега детето представя една нотариално заверена декларация, че иска да живее при баща си в друг град и съответно да учи там. Майката е против доколкото разбрах. Директорът на училището се чуди как да издаде удостоверение за преместване. В същото време адвокатката на бащата твърди, че нямало проблем. Обаче аз смятам, че упражняването на родителски права включва и съвместно съжителство и като се премести детето се нарушава волята на съда. Заявлението на детето едва ли има значение при положение, че е непълнолетна. Ако можеше с едно заявление да се дерогира действието на решение, тогава за какво е съда...
Вие какво мислите - дали изобщо следва да се издава удостоверение за преместване в друго училище след като няма съгласие на родителя, който упражнява родителските права? И въобще как е възможно такова преместване при пренебрегване волята на упражняващия родителските права?
Не съм пипвал семейно право от години, а в случая съм нещо като служебно лице, на което му предстои да изрази становище...
fester1
Потребител

Мнениеот sunrise » 02 Окт 2007, 10:36

Колко е годишно детето?И как нотариуса си ги заверява тези декларации? Иначе , абсолютно сигурно,ч е трябва да се мине през съда. Недопустимо е да се промяня решение на съда за упражняване на родителски права с декларация и то от непълнолетен.Нека бащата си предяви в съда претенциите за упражняване на правата , а пък ,ако детето е над 14 г. да си каже думата в съда. Преди решение от страна на съда, директорът според мен, действа неправомерно , ако го отпише.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот fester1 » 02 Окт 2007, 11:14

Казах същото, но не срещнах разбиране май от страна на адвокатката. Проблем е, че детето (на 15 години) в момента доколкото разбрах, се намира в града, където живее бащата и е заедно с него. :shock: Има си хас и да го запише в училище там, без да има удостоверение за преместване... Тогава кашата ще е пълна. :roll:
fester1
Потребител

Назад към Семейни казуси