начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Делба?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба?

Мнениеот nadin123 » 04 Окт 2007, 10:30

Здравейте. Въпроса ми е следния: съпругът ми почина преди една година, а преди 3 години почина брат му. Те са имали имот, за който още приживе съпругът ми спомена, че бил изплатил на брат си неговият дял и той вече само негов. Не знам по какъв начин извършено плащане и делба. Проверих в общината, имота се води на двамата, в служба по вписванията няма нищо: ни делба, ни отказ от наследство. Служителката ми каза, че отказ от наследство е могъл да стане и при нотариус в друг град. Какво мога да направя в случая, къде и какво да търся?
Благодаря за отговорите!!!
nadin123
Младши потребител

Мнениеот oho_boho » 04 Окт 2007, 11:02

При липса на прехвърляне на идеална част, само връщане на сумата поради неоснователно обогатяване, като това право сте придобили по наследствено правоприемство, ако сте само единствен наследник. В противен случай съобразно придобитите наследствени права.
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
oho_boho
Потребител

Мнениеот nadin123 » 04 Окт 2007, 13:28

Благодаря за отговорите, но в районния съд по местонахождение на имота няма вписан отказ от наследство от брата, в общината нямат нищо също..
nadin123
Младши потребител

Мнениеот nadin123 » 04 Окт 2007, 14:31

Наследството се открива в последното местожителство на умрелия, което в случая не съвпада с местонахождението на имота.
nadin123
Младши потребител

Мнениеот nadin123 » 05 Окт 2007, 10:13

Много Ви благодаря KCN_kg
Вече и аз започвам да се съмнявам :( но той не беше човек просто така да плаща и да говори
НА е на името на двамата братя.. да проверя в съда по място на смъртта на брата? :roll:
nadin123
Младши потребител

Мнениеот nadin123 » 05 Окт 2007, 10:39

всъщност половината от имота е на двамата братя, а половината още на дядо и баба, а място на смъртта им съвпада с местонахождението на имота :roll:
nadin123
Младши потребител

Мнениеот nadin123 » 05 Окт 2007, 14:33

Благодаря, че отделихте ми от своето време.
Имота е бил построен от дядо и баба, след това са починали дядо, майка и баща. Половината от имота (дяла на баба) двамата братя купуват от баба, след това баба почина, а после и двамата братя.
В съда по местонахождение на имота намерих само акт за тази покупко-продажба на половината от имота от баба, нищо друго няма (например, делба). В съответната данъчна служба в подадената декларация не е описан документа за собственост (не е приложен НА).
Местожителството и на двамата братя е различно от местонахождение на имота :(
nadin123
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 05 Окт 2007, 16:05

А не мислите ли, че е нужно да кажете дали другият брат има наследници, след като е починал пръв? Такива подробности са от значение.

Половината не е още на дядо ви и баба ви, защото са починали. Ако в този акт за покупко-продажба са имената на двамата братя от една страна и бабата от другата – не може да става дума за отказ от наследство, освен ако наследниците на брата не са се отказали. Ако е така - това може да го проверите в РС по последното местожителство на брата. Може да са се разбрали съпругът Ви да плати дела на брат си в кеш, а в замяна - наследниците на брата да се откажат от наследството в полза на съпруга ви за да се спестят разходи по прехвърлянето. На доверие, дето се вика. Но това е малко вероятно.

Ако братът на съпруга ви има наследници и в РС по местооткриване на наследството (където е починал брата) няма отказ от тях – имотът е собственост на наследниците на съпруга ви по право. Ако няма такъв отказ – имотът е общ на наследниците на двамата братя.

В службата по вписвания по местонахождението на имота ли няма делба, казвате? Ако е там, значи делба няма.
Аватар
Trapped
Потребител

Назад към Семейни казуси