начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

Издаване на нотариален акт за недвижим имот на наследник

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издаване на нотариален акт за недвижим имот на наследник

Мнениеот sdslav » 19 Окт 2007, 09:44

Здравейте,

казусът ми е следния:

Преди около месец почина и втория ми родител (първият е починал много отдавна), на чието име има издаден нотариален акт за собственост на земята и на жилището (което е апартамент от кооперация). Нотариалните актове за жилището и придобитата собственост за земята върху която е построена кооперацията ни е отпреди 50 години и едвам се разчитат.

Аз се явявам единствен наследник на починалия си родител - имам издадено Удостоверение за наследници, в което това е документирано - че съм единствен наследник.
Тъй като живея и възнамерявам да продължа да живея във въпросното жилище занапред, желая да направя постъпки да се издадат нотариални актове за собственост на жилището и за земята на мое име - предвид по-горните обстоятелства.

Но засъжаление не знам откъде да започна!?! До този момент съм подал молби за прехвърляне на сметките за ток, вода, телефон на мое име, както и съм подал декларация в данъчното за прехвърляне на данъците на жилището на мое име - всичките приети, с копие от стария нотариален акт и удостоверението за наследници.

Ще съм Ви много благодарен ако накратко ме посъветвате, с какви документи при кого и къде трябва да отида за да се издаде нотариален акт за жилището на мое име? и има ли срок за тези действия.

Благодаря предварително!
sdslav
Нов потребител

Мнениеот grudka » 19 Окт 2007, 09:54

Снабдяването с нотариален акт за собственост на ваше име не е необходимо. Вие се лигитимирате като собственик с нотариалния акт на праводателите ви и удостоверението за наследници. Ако все пак много държите да имате нотариален акт на свое име, то тогава си най-добре е да занесете документите при адвокат или нотариус и той да ви консултира. Принципно ще са ви необходими и данъчни оценки, както и скица за земята. Разбира се това удоволствие се заплаща.
grudka
Младши потребител

Мнениеот sdslav » 19 Окт 2007, 20:43

Благодаря за бързите отговори :)

Щом казвате че не е наложително да си вадя акт на мое име, ще ви послушам. Може би ще отида да си извадя преписи от оригиналите - че тези които имам са в много лошо (почти нечетливо) състояние.
sdslav
Нов потребител

Назад към Семейни казуси