Здравеите на всички от форума,
ето и моя случаи:
Разведена съм по взаимно съгласие Март 2004г.По споразумението на развода жилището закупено по време на брака остана на мен до навършване пълнолетие на децата. С бившия ми съпруг останахме да живеем заедно до Октомври 2004 в която аз отидох да работя в чужбина.През Октомври 2006 децата ми (17г11м и 20г)доидоха при мен. По малкия ми син навърши пълнолетие Декември 2006.От периода Октомври 2006 до момента бившият ми съпруг живее сам в апартамента.Говорих с него за продажба, делба на имота и тои пожела да ми изплати моя 50% дял не по пазарни цени,а по държавна оценка (която е далеч по-ниска) и аз не сам съгласна.
Въпросите ми са два:
1.Какъв е пътя, начина да му поискам наем( от сега нататък ) и трябва ли да съм в БГ за това?
2.Каква трябва да е моята следваща стъпка за този имот?
Предварително Ви благодаря.
Катрин
- Дата и час: 16 Дек 2024, 16:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Търся помощ-имот м/у бивши съпрузи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
1. Наем се дължи след като го поканите, така че имате право да претендирате обезщетение в размер на месечния наем от съпруга си, че ползва целия недв. имот.
2. След като имате развод по взаимно съгласие, то в споразумението си по чл.101 от СК следва да сте си уредили и имуществените отношения, в частност и по отношение на жилището. Предоставяне на жилището за ползване на единия съпруг е защитна норма с оглед интересите на децата, което е нещо съвсем различно от уреждането на имуществените отношения.
Вземете всички необходими документи и се консултирайте с адвокат, тук някак си трудно би могло да ви се даде съвет без налични документи.
2. След като имате развод по взаимно съгласие, то в споразумението си по чл.101 от СК следва да сте си уредили и имуществените отношения, в частност и по отношение на жилището. Предоставяне на жилището за ползване на единия съпруг е защитна норма с оглед интересите на децата, което е нещо съвсем различно от уреждането на имуществените отношения.
Вземете всички необходими документи и се консултирайте с адвокат, тук някак си трудно би могло да ви се даде съвет без налични документи.
- Never
- Младши потребител
Благодаря Ви,моя е грешката,че не Ви обясних.В споразумението за развода ние оставаме 1/2 съсобственици на имота. Говорих с него да го предпишем на децата,тои е категорично против. И тъи-като съм напуснала жилището преди 3 год.и никога не сам потърсила нищо от него,тои е споменал пред познати,че този имот може да остане негов по давност,затова и сега започвам да питам и да събирам мнения. А истината за имота е ,че навремето баща ми гледаше прасета и след като ги продаде раздели парите на мен и брат ми и аз купих апартамента.Но "черно на бяло",нямам как да докажа това,защото всички пари бяха cash. Не се кахъря за това,доволна съм,че макар и със белези от ножове и стъкла,останах жива и избягах от този кошмар.
Наистина ли този имот може да остане негов по давност?
Наистина ли този имот може да остане негов по давност?
- katrin
- Нов потребител
1. Упълномощете адвокат. Той знае какво да бъде съдържанието на нотариалната покана. Може и от чужбина, но трябва да съгласувате с него текста на пълномощното.
2. За продажба и наплащане на дял е необходимо съгласие между Вас и бившият Ви съпруг. Ако не се постигне - изходът е съдебна делба, след която жилището /ако е неподеляемо/ се продава и всеки получава според дела си минус държавните такси.
3. Ако бездействате има вариант, при който б.с. може да придобие правото на собственост по давност.
2. За продажба и наплащане на дял е необходимо съгласие между Вас и бившият Ви съпруг. Ако не се постигне - изходът е съдебна делба, след която жилището /ако е неподеляемо/ се продава и всеки получава според дела си минус държавните такси.
3. Ако бездействате има вариант, при който б.с. може да придобие правото на собственост по давност.
- rama
- Потребител
Благодаря Ви сърдечно за изчерпателните отговори,
непременно ще потърся адвокат.
Имам един последен въпрос: От кога тече (или брои)този срок за давност,откогато аз съм напуснала жилището или откогато децата ни
( те излязоха Окт.2006)?
непременно ще потърся адвокат.
Имам един последен въпрос: От кога тече (или брои)този срок за давност,откогато аз съм напуснала жилището или откогато децата ни
( те излязоха Окт.2006)?
- katrin
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|