При развод на родителите са уредени имущестевинет отношения, делбите са осъществени, наплатени са дяловете на майката. Имат родено от брака дете, непълнолетно към момента на развода. Минават 20 години, родителите нямат други сключени бракове, нямат и други деца. Сключват повторно брак. Няма сключен предбрачен договор. Няма и завещания за придобиване на имущество от страна на съпругата с/у гледане. Бащата умира.Пълнолетното вече дете наследява ли всичко от баща си преди повторния брак с майка му? При владеене и разпореждане с имуществото си / продаване, отдаване под наем/ трябва ли да се съобразява с волята на майка си?
Тя има ли някакви имуществени дялове, при условие че след сключването на повторния им брак не е придобито нищо? Може ли да бъде изведена от жилището, което обитава, също принадлежащо на покойния съпруг преди повторния им брак? Детето пълен владетел ли е?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 16:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НАСЛЕДСТВО НА ДЕТЕ ПРИ ПОВТОРЕН БРАК НА РОДИТЕЛИТЕ МУ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Очевидно сте притеснена, но за да Ви се отговори не е зле да подредите фактите. Ако правилно разбирам, че са касае за повторен брак между едни и същи хора, съпругата си е наследник и наследява починалия си съпруг с част равна на тази на всяко негово дете - ако е едно: 1/2 за нея и 1/2 за порасналото дете.
- blossom
- Потребител
ЗАЩО съпругата наследява съпруга си, след като обект на наследството е апартамент, за който преди 20 години е получила наплатена 1/2 част при първия си развод с него. В случая се касае за моите родители. След смъртта на баща ми, аз мога ли да изисквам от нея наследство на нейн имот, тъй като се предолага, че и баща ми ще наследи 1/2 от това , което тя има преди брака им?
- tania_sp
- Нов потребител
Таня, по тая логика защо наследяваш ти, каква заслуга имаш за купуването на апартамента?
Наследява, защото му е жена. Затова. Законът е предвидил съпрузите да наследяват. Дали баща ти е "купил" апартамента от нея, или от някой друг, няма значение - важното е, че апартаментът сега е негов, а майка ти му е съпруга.
Ако единият ти родител почине, другият ще наследи 1/2 от всичко, което притежава починалият (стига да не се разведат пак), но едновременно един друг, естествено, не могат да се наследят.
Струва ми се, че бъркаш наследяването със съпружеската имуществена общност (много хора ги бъркат), но може и да не съм права.
Наследява, защото му е жена. Затова. Законът е предвидил съпрузите да наследяват. Дали баща ти е "купил" апартамента от нея, или от някой друг, няма значение - важното е, че апартаментът сега е негов, а майка ти му е съпруга.
Ако единият ти родител почине, другият ще наследи 1/2 от всичко, което притежава починалият (стига да не се разведат пак), но едновременно един друг, естествено, не могат да се наследят.
Струва ми се, че бъркаш наследяването със съпружеската имуществена общност (много хора ги бъркат), но може и да не съм права.
Последна промяна portokal на 24 Окт 2007, 13:48, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Ами наследява го, защото е съпруга, а това я прави наследник наред с Вас при равни с вашите права. Ако имотът не беше наплащан преди, сега щеше да добие 3/4 - половината имот като съпружеска имуществена общност и другата половина да се раздели между наследниците.
А за хипотетичния Ви втори въпрос - да баща ви щеше да наследи половината от личното имущество на майка Ви, ако тя беше починала преди него - правилата за наследяване в България са еднакви за мъжете и жените
А за хипотетичния Ви втори въпрос - да баща ви щеше да наследи половината от личното имущество на майка Ви, ако тя беше починала преди него - правилата за наследяване в България са еднакви за мъжете и жените
- blossom
- Потребител
А, бащата е починал.
Не, нищо от имотите на майка ти не можеш да искаш, докато тя е жива. Когато почине, ще ги наследиш ти.
Наследяват се имотите на починал, а наследници могат да бъдат само живи към момента на смъртта му. Баща ти няма как да е наследил нещо от живата ти майка. Наистина няма нищо общо със съпружеската имуществена общност (с общите имоти на съпрузите, придобити по време на брака).
Не, нищо от имотите на майка ти не можеш да искаш, докато тя е жива. Когато почине, ще ги наследиш ти.
Наследяват се имотите на починал, а наследници могат да бъдат само живи към момента на смъртта му. Баща ти няма как да е наследил нещо от живата ти майка. Наистина няма нищо общо със съпружеската имуществена общност (с общите имоти на съпрузите, придобити по време на брака).
Последна промяна portokal на 24 Окт 2007, 13:53, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Повдигнах темата, защото за съжаление баща ми няма много време. Пак казвам- за съжаление. Пък то е така в живота- винаги свестния си отива. Мога да го накарам да ми препише всичко, което има срещу гледане и стая до края на живота му, но го намирам за неморално, още повече, че той в момента е лабилен, държи на мен,но аз смятам че не е морално такива решения да се вземат в такова психическо сътояние. Но тъй като 20 години имам проблеми с майка си ЗАПОЧВАМ ДА ПРЕОСМИСЛЯМ МОРАЛА СИ. Колкото до апартамента- придобит е точно поради моите заболявания и рахитави крака, с един том медицински бележки за болно дете, закупен отново поради тези по държавна цена. Но явно морала и правото нямат нищо общо.
- tania_sp
- Нов потребител
Извинявам се на всички за повторното изпращане на съобщенията, нета ми е отвратителен. Благодаря ви за отговорите.
- tania_sp
- Нов потребител
Не сте права за морала и правото - просто всеки гледа на нещата от своята камбанария и се счита за прав, а законите уреждат нещата така, че да е справедливо в общия случай. За всеки частен случай, ако се цели различен от законовия резилтат, си има пак законови инструменти да се постигне - завещание във вашия случай например, за препоръчване нотариално, стига психическото състояние на баща ви да го позволява. С договор за издръжка и гледане нещат няма да се уредят, защото лесно може да се атакува от другия наследник.
- blossom
- Потребител
"Повдигнах темата, защото за съжаление баща ми няма много време."
Ако наистина няма много време, то няма да може и с договор за идръжка и гледане. А и хората са казали:"Човек предполага , Бог разполага." Така ,че не бързайте да определяте наследствените дялове при жив човек. И понеже право и морал противно на Вашите очаквания имат връзка , правото забранява договори върху неоткрити наследства!
А и той , ако е искал за тези 20г. щеше да намери време да Ви го прехвърли.
Ако наистина няма много време, то няма да може и с договор за идръжка и гледане. А и хората са казали:"Човек предполага , Бог разполага." Така ,че не бързайте да определяте наследствените дялове при жив човек. И понеже право и морал противно на Вашите очаквания имат връзка , правото забранява договори върху неоткрити наследства!
А и той , ако е искал за тези 20г. щеше да намери време да Ви го прехвърли.
- sunrise
- Активен потребител
Пиша тук и по другия Ви постинг, за да е всичко на едно място. Не е удачно да се завещава на детето според мен, защото с имуществото не децата разпореждането е много трудно - не могат да се продават или обременяват с тежести недвижими имоти без разрешение на съда и т.н.
- blossom
- Потребител
sunrise написа:"А и той , ако е искал за тези 20г. щеше да намери време да Ви го прехвърли.
За съжаление не го прехвърли, и той все време нямаше, а и кой мисли за бъдещето, когато му се струва, че що е живот ще е пред него. Кой ти знае как ще се извърти живота. Докато бяха разведени, баща ми съжителства 15 години с жена, с която не сключи брак, но и не направи наследница по никакъв начен, за което пък аз го обвинявам, защото смятам, че тя заслужава дял от това , което той ще остави, за разлика от биологичната ми майка. Явно най -доброто решение е това - завещание за определени наследници, но не знам дали ако завещае част от имуществото си с нотариално завещание на любимата си жена, майка ми ще може ли да го оспорва??? Аз съм готова да деля 1/2 с нея, без да претендирам, но не знам дали закона ще позволи да бъде изместена майка ми? Как можем да избегнем това? До каква част може да завещае на друг човек, с когото няма родствена връзка? Колкото до това, че човек прредполагал, а Бог разполагал, много ми се иска да грешим, но за съжаление има такъв вид тумор, с толкова метастази и мъки, че ...не е за описване.
- tania_sp
- Нов потребител
Няма как да изключите майка си. Като съпруга ,тя има право на запазена част с която баща Ви няма право да се разпорежда. Тази част се определя от броя на наследниците. Ако Вие сте двама/съпруг и едно дете, като тук се вкючват и осиновени/ , запазената Ви част от наследството е по1/3 за двете или общо 2/3. Останалата една трета той може да Ви завещае на Вас или на когото друг реши.
като казах , че "Човек предполага, а Бог разполага", имах пред вид ,че за това ред няма и дори при предопределени привидно обстоятелства не се знае кой кого ще наследява.
като казах , че "Човек предполага, а Бог разполага", имах пред вид ,че за това ред няма и дори при предопределени привидно обстоятелства не се знае кой кого ще наследява.
- sunrise
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|