начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Право на наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на наследство

Мнениеот stani_mir » 08 Апр 2008, 10:26

Прабаба ми сключва брак с прадядо ми, който има дете от първия си брак. Ражда им се едно дете(Баба ми). Въпроса ми е първото дете на прадядо ми имали право на дял от наследството на прабаба ми получено от нейния баща или само баба ми е наследник.
stani_mir
Нов потребител

Мнениеот blossom » 08 Апр 2008, 10:52

първото дете на прадядо ви определено не е наследник по закон на прабаба ви, която не му е никаква. възможно е обаче да има право на дял от нейното наследство ако прадядо ви е починал след нея и я е наследил например. не е възможно да се отговори еднозначно при лакото информация, която давате.
blossom
Потребител

Мнениеот blossom » 08 Апр 2008, 11:51

Въпросът ми е дали прабабата и починала първа или прадядото с оглед наследяването помежду им, заместване и т.н. А иначе питащият поставя в центъра на внимание наследството оставено от бащата на прабабата, който очевидно е починал преди нея. За него не питам.
blossom
Потребител

Мнениеот stani_mir » 08 Апр 2008, 13:46

Първо е починал прадядото.
stani_mir
Нов потребител

Мнениеот stani_mir » 08 Апр 2008, 13:54

От казаното разбирам, че първото дете не е наследник, тогава какъв документ доказва това, при положение че удостоверението за наследници включва първото дете.
stani_mir
Нов потребител

Мнениеот blossom » 08 Апр 2008, 13:54

Всичко, което е останало в наследство от прабаба ви, независимо тя от къде го е придибила, се наследява от нейните деца - с равни дялове. Детето на съпруга й не я наследява, освен ако не е било осиновено от нея.
blossom
Потребител

Мнениеот stani_mir » 08 Апр 2008, 14:14

Осиновяването е въпроса, който съм пропуснал. Актовете за осиновяване
къде се съхраняват и ако липсва такъв това означава ли че детето не е осиновено.
stani_mir
Нов потребител

Мнениеот blossom » 08 Апр 2008, 14:23

Не можем да си говорим хопотетечно, без да знаем датите на смърт и раждане на действащите лица, без да сме видeли това удостоверение за наследници и т.н. Тъй като хората са живяли явно в началото на миналия век приложимите закони за осиновяването например са доста различни през годините. За да не ви даваме подвеждащи съвети най-добре занесете документацията си при някой свестен адвокат за консултация.
Между другото Удостоверенията за наследници твърде често не отговарят на правното положение, трябва да се види въз основа на какви записвания в регистъра за гражданско състояние едно лице е отразено като наследник. А актовете за осиновяване по принцип са съдебни решения и ако е пълно осиновяване въз основа на тях се съставя нов акт за раждане. Проверете това "първо" дете на прадядо ви с кои родители се води.
Последна промяна blossom на 08 Апр 2008, 14:42, променена общо 1 път
blossom
Потребител

Мнениеот punisher » 08 Апр 2008, 14:26

Е,ама направо нямам думи.
Не стига,че искате да се "тънкачите",а накрая и
Осиновяването е въпроса, който съм пропуснал. Актовете за осиновяване
къде се съхраняват и ако липсва такъв това означава ли че детето не е осиновено

решавате да поспестите фактчето за основяването.
Съвет:когато търсите помощ във форума излагайте всичко,което знаете,а не "сервираите" на части.Така ще спестите времето на колегите,които влагат време и интелектуален труд да ви отговарят на питането.
punisher
Потребител

Мнениеот stani_mir » 08 Апр 2008, 14:32

Благодаря за отговорите. Наистина съм се запътил към адвокат за решението на казуса. Консултацията ми трябваше за да навляза в основни
линии по темата.
stani_mir
Нов потребител

Назад към Семейни казуси