начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

наследствен имот с условие за ползване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследствен имот с условие за ползване

Мнениеот elkreuz » 29 Апр 2008, 20:50

Здравейте,

Баба ми, леля ми и майка ми са сключили договор помежду си за поделяне на имущество и влогове в банки след смъртта на дядо ми. На базата на този договор (подписан от трите страни, но без подпис/печат от нотариус) майка ми получи апартамента в който живеем. В нотариалния акт, с който баба ми и леля ми прехвърлят на майка ми своите дялове, е посочено условие, че баба ми има право да живее в апартамента до края на живота си, а майка ми няма право да го продава или ипотекира до края на живота на баба ми.
Майка ми почина. Аз съм единствен наследник. Баба ми продължава да живее в горепосочения апартамент сама, но вече има нужда от помощ/гледане. Аз й изпращам редовно пари, обаждам й се по телефона и се старая доколкото мога да й помагам чрез приятели/роднини. Баба ми обмисля варианта да отиде в частен дом по собствено желание ( "да не съм в тежест"), но леля ми настоява баба да отиде да живее при нея.

Въпроси:

- Леля ми има ли право да предяви претенции към част от собствеността над апартамента и ако да, при какви условия?
- Трябва ли да помоля баба ми да подпише някакъв документ (клетвена декларация пред нотариус например), в който да посочи че по собствено желание отива в дом, за да не може леля ми да има претенции (аз така или иначе нямам намерение да продавам/ипотекирам имота до смъртта на баба ми, т.е. изпълнявам това условие на нотариалния акт на апартамента)?
- Има ли юридическа спънка да прехвърля апартамента на мое име (аз съм единствен наследник на майка ми)?

Благодаря ви предварително!
elkreuz
Нов потребител

Мнениеот berbo » 29 Апр 2008, 21:28

здравейте,
според мен:
1. леля Ви, не може да има претенции върху апартамента, защото казвате, че баба Ви и леля Ви са прехвърлили своите дялове на майка Ви с договор във формата на НА(не споменавате чрез дарение, покупко-продажба, по какъв начин са прехвърлили дяловете).
2. за Ваша по-голяма сигурност идеята с декларацията не е лоша, може би.
3, юридическа спънка да прехвърлите имота на Ваше име няма, но не е необходимо да давате излишни пари, тъй като сте единствен наследник на майка си и само с удостоверението за наследници, Вие се легитимирате като собственик.

от написаното се вижда, че на баба Ви е учредено вещно право на ползване, което се прекратява със смъртта на лицето.
berbo
Младши потребител

Мнениеот elkreuz » 29 Апр 2008, 23:10

И двата документа съществуват...Предполагам неправилно съм се изразила в предишния постинг. Предполагам майка ми е собственик на имота въз основа на нотариалния акт, а не както написах въз основа на договора за разделяне на имущество.

Нотариалният акт е с дата на следващия ден след датата на договора.

Договорът е между тримата като всеки дарява някаква част от наследеното имущество и получава в замяна пълни права на собственост върху някакъв друг имот. Подписан е от тримата. Няма нотариална заверка.

Нотариалният акт е на името на майка ми и пак е подписан от нея, баба и леля, съответно заверен в съда (всички формалности са наред) В този акт се повтаря дефакто една от точките в онзи договор (тази, във връзка с дарението от страна на леля и баба на техните дялове и прехвърлянето им на името на майка ми), и се поставя условието, че баба им право да живее в този имот.
elkreuz
Нов потребител

Мнениеот elkreuz » 29 Апр 2008, 23:12

Благодаря на berbo за изказаното мнение!
elkreuz
Нов потребител

Назад към Семейни казуси