Здравейте, моля за съвет и мнение по следния случай:
Баща ми почина преди няколко месеца и според декларацията за наследници, която се издава от съответната община, фигурираме моята майка, която е негова съпруга, аз, моят брат и син на баща ми от негов първи брак. Моят баща преди да почине не е правил завещание. Всички ние сме наследници на къща, в която моето семейство живее. Тази къща е придобита от баща ми приживе по време на брака с моята майка (реално придобива имота на около десетата година от брака им), като наследство от дядо ми след смъртта му. Баща ми е наследил къщата според завещание, което дядо ми е оставил преди да почине. С първата си съпруга баща ми е разведен, съответно с годините се е грижил за неговият първи син, осигурил го е и имотно, като последното е недоказуемо (дава му средства, за да си закупи жилище).
Въпросът ми е, има ли значение факта, че баща ми наследява имота по време на брака с моята майка? Неговият първи син претендира за наследството си под формата на сума, която иска да му заплатим въз основа на оценката на имота и дяловото разпределението на имота между наследниците. Как се разпределят наследствените дялове в този конкретен случай?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 17 Дек 2024, 01:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подялба между наследници?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Подялба между наследници?
Не, няма значение, че наследяването е станало по време на брака. Можело е да стане по всяко време и съпругата няма никаква заслуга за това. Дяловете са по 1/4 на всеки - трите деца и преживялата съпруга (майка Ви).
Впрочем, "неговият първи син" не Ви ли е също брат, та го разграничавате от "моя брат"? (Риторичен въпрос. )
Впрочем, "неговият първи син" не Ви ли е също брат, та го разграничавате от "моя брат"? (Риторичен въпрос. )
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Брат Ви от първия бряк е на омбщо основание наследник и има право на 1/4 от наследството. Що се отнася до това , че баща Ви е помогнал финансово за покупката на жилище, той пък може да Ви противопостави ,че Вие сте живели пък в къщата без да плащате наем.
- sunrise
- Активен потребител
Много благодаря за отговорите. Ще се повторя, но бих искала пак да попитам - майка ми като съпруга на баща ми със сигурност ли получава също 1/4 от имота както ние, неговите деца? Питам, защото информацията, която съм събрала до момента, относно нейния дял е доста противоречива. Благодаря Ви предварително!
- emilia100
- Нов потребител
Да, 1/4 е и нейният дял, това е сигурно. Съпругът получава дял, равен на дела на всяко дете, пише в закона.
Доста хора бъркат наследствения дял на съпруга със съпружеската имещуствена общност и почти си представям двата вида отговори, които може да сте получили от неюристи: единият, че нейният дял е 1/2, а вие си делите останалата част, и другият, че щом къщата е наследство на баща ви, тя не получава нищо.
Доста хора бъркат наследствения дял на съпруга със съпружеската имещуствена общност и почти си представям двата вида отговори, които може да сте получили от неюристи: единият, че нейният дял е 1/2, а вие си делите останалата част, и другият, че щом къщата е наследство на баща ви, тя не получава нищо.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Да, точно това са отговорите, които имам до момента и наистина са от хора, които не са юристи. Благодаря Ви още веднъж за всички отговори.
- emilia100
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|