начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

права и задължения на децата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

права и задължения на децата

Мнениеот yanna2008 » 26 Окт 2008, 19:52

имам нужда от помощ относно следната ситуация:
Баща ми остана вдовец и тъй като е онко болен и с гастростомия реших да го взема в Белгия където живея и работя и уредих напълно легално престоя му като родител-нвалид живеещ на мои разноски, и покритие от белгийска здравна каса.
Разноските по здравословното му състояние, хоспитализациите и операциите му са огромни, въпреки че той се ползва със статут VIPO (инвалид)и за момента ги поемам само аз(около 3000 на месец)а сестра ми , която живее и работи в Англия не желае да участва под предлог че не печели достатъчно. Имах възможност от моята работа да издействам пенсионна помощ на стойност 340€ намесец и допълнителна здравна осигуровка която би покрила разликата която не е покрита от Белгийската здравна каса, но трябва да представя документ уточняващ доходите на сестра ми( необходимо е за калкулацията на доходите на членовете от семейството на баща ми, които имат законово задължение да се грижат за него) и сестра ми отказва да предостави този документ.
Смятам да търся правата си по законен път, но не знам към кой съд трябва да се обърна и с какво да започна. Всякакъв съвет е добре дошъл. Благодаря предварително.
yanna2008
Нов потребител

Re: права и задължения на децата

Мнениеот milletti » 26 Окт 2008, 21:28

В случая законни права има Вашият баща, но не и Вие. В семейния кодекс е уточнено, че децата са длъжни да се грижат за своите възрастни, нетрудоспособни или болни родители. Това означава и издръжка, но ако лицето е нетрудоспособно и не може да се издържа от своето имущество. Т.е., ако баща Ви има имущество...Издръжката може да се иска от съпруг или бивш съпруг, от деца и т.н. В този ред. Баща Ви трябва да покани писмено Вашата сестра за издръжка, на основание влошено здравословно състояние и т.н.
Въпросът се усложнява от местоживеенето на сестра Ви, но...това е, което мисля отговаря на зададения от Вас въпрос.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Назад към Семейни казуси