Уважаеми господа,
Чужденец съм с руско гражданство, на 73 години.
Със съпругата ми имаме двустаен апартамент придобит по време на съвместния ни живот, след сключване на граждански брак. Имаме син и дъщеря, които още нямат семейства, но живеят отделно. Със съпругата ми не сме в развод, живеем заедно.
Сега имам обстоятелства, които ми налагат пътуване за Русия с престоя там евентуално до 1 година.
Понеже съм стар и всичко може да се случи, бих искал още сега да се прехвърля по някакъв начин моята ½ идеална част от апартамента ни на двете ни деца, по ½ за всеки или да се откажа от право на собственоста. В противен случай, ако няма да предприемам никакви стъпки в тази насока, то след моята смърт децата и супругата ми дълго и широко ще уреждат наследството на моята ½ част, тъй като съм чужденец и акт за наследство, колкото знам, може да бъде издаден само от моята държава.
Много ви моля за съвет как трябва да постъпя.
С уважение,
Едуард Кравченко.
P.S. Извинявайте за развален български.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 01:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чужденец съм с руско гражданство, на 73 години.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Чужденец съм с руско гражданство, на 73 години.
А що се касае до отказ от правото на собственост, ако не се лъжа той не уголемява дела на останалите съсобственици, каквато е последицата на отказа от наследство. Държавата ще стане собственик на вашата част, като отказът задължително трябва да е направен със съгласието на съпругата. Не това е резултатът който целите. Мисля си за възможността да направите дарение - делба, с което приживе да разпределите имуществото си между евентуалните ви наследници. Това е добър вариант, само не съм сигурна възможно ли е да се извърши от съпрузи с един акт. Естествено да си запазите и правото на ползване до края на дните си.
- nevin_alibriam
- Потребител
Уважаеми господине, съгласно чл.9 ал.1 от Закона за наследството така или иначе съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете. Защо не оставите нащата така, както са си сега? Така и Вие за себе си ще сте си по-спокоен.
А що се касае до получаването на наследство, то ако един човек получава такова, то според мен трябва да бъде доволен въобще, че го получава и да не повдига изобщо въпроса относно размера му.
Едно е да получи човек нещо по наследство, защото това е идеалният и най-лесният вариант, но е друго постигането на определено благо със собствени усилия и финансова дисциплина.
А що се касае до получаването на наследство, то ако един човек получава такова, то според мен трябва да бъде доволен въобще, че го получава и да не повдига изобщо въпроса относно размера му.
Едно е да получи човек нещо по наследство, защото това е идеалният и най-лесният вариант, но е друго постигането на определено благо със собствени усилия и финансова дисциплина.
- katerinakuch
- Активен потребител
Благодаря за съветите!
Допада ми вариант "дарение - делба". Ще го разуча. Иначе, с наследството децата ще имат големи проблеми.
Ед.Кр.
Допада ми вариант "дарение - делба". Ще го разуча. Иначе, с наследството децата ще имат големи проблеми.
Ед.Кр.
- eduard
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|