начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Може ли бащата да излезе по майчинство?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли бащата да излезе по майчинство?

Мнениеот miglenapk » 03 Ное 2008, 17:53

Ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете по моят въпрос.
С моят приятел чакаме бебе.Дали може той да излезе по майчинство,а аз да започна работа?Защото той взима по-голяма заплата и следоватлено да вземаме по голямо майчинство.
Предварително ви благодаря.
miglenapk
Нов потребител

Re: Може ли бащата да излезе по майчинство?

Мнениеот vetre » 04 Ное 2008, 00:04

отпуска по майчинство за раждане ще му е трудно да го вземе.
иначе за гледане там няма значение заплатата.
vetre
Потребител

Мнениеот jpaskova » 18 Ное 2008, 17:25

Може да ползва платен отпуск за гледане на детето до навършване на 2 години, ако работи по трудов договор. Само че обезщетението, което се получава е еднакво за всички, независимо колко е заплатата преди излизане в отпуск - то е т.н."майчинство" и в момента е около 220 лв. Така че си направете сметка дали не е по-добре той да си работи за по-висока заплата, а Вие да получавате майчинство и да си гледате бебето. Да Ви е живо и здраво!
jpaskova
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 18 Ное 2008, 20:44

Колега jpaskova, да ме прощавате ако сте колега, че отново ще ви санкционирам- написаното от вас не отговаря на нормата!
"Майчинство"?!?!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот iskrec » 19 Ное 2008, 02:25

Колежке poli_g, ще ме извините но нещо Ви се губят новите промени в КТ.
А, те са в следното: от 2006г С пос. пором. на КТ има термин "бащинство", а извън него и ден на бащата. Празнува се в гр. София, Южния парк със съдействието на Столина Община в лицето на кмета на София Бойко Борисов.
Да се върна на темата. "Ако майката получава по нисък доход или няма възможност ,това право се дава на башата. Точка по въпроса. За справка КТ.
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот Гост. » 19 Ное 2008, 04:00

Колега Искрец, много мило, че сте моята сянка и ме следвате из форума....Много мило и да ме пращате да чета КТ, ма да ви хрумне че съм го чела? 8) Ми май и до 164,3 съм стигнала... 8)
И да ми обяснявате за деня на таткото? Дали не знам и за това?

И правите ли разлика между:
1. обезщетение при бременност и раждане, онзи отпуск по 163 за раждане на дете? 315 дни, за които майката получава 90% от осигурителния си доход/49/. И да ми напишете публично, че същия има пр. възможност да се ползва от бащата? А пък дефиницията на "бащинство"- моля да ми посочите къде я прочетохте? Изведохте я по тълкувателен път от нормата на ал.3... :lol:
2. и отпуск за отглеждане на дете, респективно и обезщетение за отглеждане на дете? Там наистина е нормативно регламентирано- 220лв./ 08г. ЗБДОО/ нито стотинка повече.

Публично ПОДНАСЯМ ИЗВИНЕНИЯ на колегата Паскова!
В поста ви по диагонал хванах майчинство и 220лв... :oops:, а питането по същество си е за размера на обезщетенията, не срока на отпуските.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот miglenapk » 21 Ное 2008, 14:38

Много ви благодаря за отговорите.
С приятела ми решихе той да си работи,а аз да си получавам майчинството.
miglenapk
Нов потребител

Назад към Семейни казуси