Здравейте, на изпита по семейно и наследствено право в НБУ ни се падна един казус и по двете дисциплини. Имам колебания при решаването му. Можете ли да помогнете?
Ето и казуса: "Росица родила извънбрачно дете Мая. Майка й Иванка и нейният съпруг Методи - втори баща на Росица, решили да осиновят детето. В съдебно заседание прокурорът дал заключение, че осиновянато е недопустимо. Съдът обаче допуснал осиновяването. Биологичният баща на Мая поискал осиновяването да бъде унищожено. Има ли порок на осиновяването и какъв е той?
Ще може ли Мая да наследи Методи? Ще може ли Мая да наследи рождената си майка Росица, която починала докато траел процеса за унищожаване на осиновяването? Какви са възможните хипотези?"
Благодаря ви предварително!!!
- Дата и час: 17 Дек 2024, 03:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помогнете! Много труден казус за осиновянане на изпита в НБУ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помогнете! Много труден казус за осиновянане на изпита в НБУ
Не се излагай колега. И аз бях на тоя изпит и нямаше нищо трудно в този казус. Решава се за 10 минути. Седни и чети приятелю и намали студентски град малко
-
tino76 - Потребител
Не мисля, че е толкова лесен казусът. Хайде, колега, дай решението, че ме гризе. Аз мисля, че Методи не може да осинови мая, защото няма качеството "дядо" спрямо нея. Също така биологичният баща не може да иска унищожаване на осиновяването, защото няма установен титул от него.
Вие как мислите?
Вие как мислите?
- student_po_pravo
- Нов потребител
Голям каламбур в последния ви пост. Два НА, колега.... сал два.
- Гост.
- Старши потребител
Само общи приказки... и аз знам така!
- student_po_pravo
- Нов потребител
Говорих с няколко колеги. Всички са писали, че порокът на осиновяването се състои в това, че не е взето съгласие от биологичния баща. Само че според мен това е масова грешка, защото порокът на осиновяването трябва да е в невъзможността съпругът на бабата да осинови заедно с нея по реда на чл. 52, ал. 2СК, защото той няма качеството "дядо", а е само втори съпруг на бабата. А бащата не е припознал детето, той няма качеството "баща". Ако имаше това качество, изобщо нямаше да се допусне осиновяването.
Май само аз съм писала така. Всички останали ли са прави?
Има ли юристи в този форум или целта на повечето тук е да си убият времето ?
Май само аз съм писала така. Всички останали ли са прави?
Има ли юристи в този форум или целта на повечето тук е да си убият времето ?
- student_po_pravo
- Нов потребител
Има юристи, след като попитахте- форумът се крепи на техните мнения.
Млада госпожице, ако си мислите, че ви се следва готов отговор, при положение да споделихте и да сте студент по право- уведомявам ви с настоящия пост да сте в грешка.
Убивайки си времето с вашето питане да ви напомня- СК и ЗН, Лиляна Ненова и ако разполагате с ПИС- няма да е излишно да попрочетете още нещо.
Готовите отговори не ви правят услуга. След време ще го установите.
Млада госпожице, ако си мислите, че ви се следва готов отговор, при положение да споделихте и да сте студент по право- уведомявам ви с настоящия пост да сте в грешка.
Убивайки си времето с вашето питане да ви напомня- СК и ЗН, Лиляна Ненова и ако разполагате с ПИС- няма да е излишно да попрочетете още нещо.
Готовите отговори не ви правят услуга. След време ще го установите.
- Гост.
- Старши потребител
Здравейте, poly!
Всичко прерових - и Ненова, и съдебната пракитка. Никъде няма подобен казус. Просто исках малко помощ по същество. Нито ще спечеля пари от вашите отговори, нито имам някакъв друг интерес. Надявам се на разсъждения по същество - виждам, че го има в другите подфоруми.
Всичко прерових - и Ненова, и съдебната пракитка. Никъде няма подобен казус. Просто исках малко помощ по същество. Нито ще спечеля пари от вашите отговори, нито имам някакъв друг интерес. Надявам се на разсъждения по същество - виждам, че го има в другите подфоруми.
- student_po_pravo
- Нов потребител
по този начин, колеги, изисквайте от преподавателите си - настойчиво и първично, с жажда за Знание
поздрави
поздрави
- lexter
- Потребител
и още нещо... аз вече изложих моите разсъждения, търся second oppinion
- student_po_pravo
- Нов потребител
Добре, предлагам довечера да поразсъждаваме заедно. Ок.?
И ще помоля да изложите всички факти, които са изнесени в казуса.
Сега, простете, но съм уморена- денят бе дълъг.
И ще помоля да изложите всички факти, които са изнесени в казуса.
Сега, простете, но съм уморена- денят бе дълъг.
- Гост.
- Старши потребител
"Росица родила извънбрачно дете Мая. Майка й Иванка и нейният съпруг Методи - втори баща на Росица, решили да осиновят детето. В съдебно заседание прокурорът дал заключение, че осиновянато е недопустимо. Съдът обаче допуснал осиновяването. Биологичният баща на Мая поискал осиновяването да бъде унищожено.
Това не може да са всички факти по казуса.... - просто попълнете фактологията, за да тръгнем с бистренето му.
1. Има ли порок на осиновяването и какъв е той?
2. Ще може ли Мая да наследи Методи?
3. Ще може ли Мая да наследи рождената си майка Росица, която починала докато траел процеса за унищожаване на осиновяването?
4. Какви са възможните хипотези?"
Титул - титул за установен произход от бащата. Да започнем от там.
Но, ако само това са ви фактите...
- Гост.
- Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|