начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Дело за бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за бащинство

Мнениеот hotbubu » 02 Апр 2009, 15:17

Здравейте. Имам следния проблем: Преди два месеца родих момиченце. В акта за раждане я записаха с името на бившия ми съпруг, понеже не са минали 300 дни от развода ни. Бившият ми съпруг е от 5 год в затвора на строг режим, така че няма как физически да бъде бащата. Въпросът ми е: мога ли сама без помоща на адвокат да подам молба в съда, за да и променя името? И ако мога: има ли някакъв образец на тази молба или може да бъде свободен текст? И кои са членовете, които трябва да прочета, за да мога да ги цитирам? Благодаря предварително:) :!: :)
hotbubu
Младши потребител

Re: Дело за бащинство

Мнениеот betina » 02 Апр 2009, 16:39

Без да ви подценявам, не си мислете, че с прочитането и цитирането на определени законови разпоредби, ще можете да се справите сама. Нещата не се свеждат с елементарната смяна на името, както погрешно си мислите. Нужно е да заведете иск за оспорване на произход, не по-късно от навършване на една година на детето. Назначава се експертиза, изслушват се свидетели и ред други неща, за които задължително ви трябва адвокат!!!
betina
Потребител

Мнениеот nemirim » 02 Апр 2009, 16:40

Оспорване на бащинство
Чл. 33. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.

(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.
nemirim
Младши потребител

Мнениеот nemirim » 02 Апр 2009, 16:42

Това е пътят, намерете си адвокат и действайте
nemirim
Младши потребител

Назад към Семейни казуси