начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

подялба на жилище и доказване на средства

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

подялба на жилище и доказване на средства

Мнениеот lunnena » 28 Май 2009, 18:25

Имам брак,но не живеем със съпругът ми заедно,предстои развод!По време на брака преди 10 години майка ми прехвърли лихво точки на съпругът ми и ни даде пари в брои ,но без документ за да купим жилище.Въпросът ми е-еднакви дялове ли имаме от това жилище или той има в повече заради лихво точките? И ако майка ми направи нотариялно заверена декларация ,че тогава с опоменати дати е дала тези средства за моя полза като майка на дъщеря,това ще се признаели от съдъ като доказателство?
lunnena
Нов потребител

Re: подялба на жилище и доказване на средства

Мнениеот anima » 29 Май 2009, 13:26

Здравейте!
Първо нека да изясним кой има право на компенсация във връзка с лихвоточките:
Кой има право на компенсация е посочено в Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищноспестовни влогове (ЗУПГМЖВ). След поправката му влязла в сила от 21.11.2008 г. подобно право имат гражданите:

1. Които не притежават никакви жилищни имоти или вили, годни за постоянно обитаване. Ограничението е пълно и обхваща имоти от този тип намиращи се в страната или извън нея. В случай, че лицето притежава такива, то стойността им не трябва да надвишава 40 000 лв; - вече изменено на 60 000 лв.

2. Които са картотекирани в съответната община по реда на Закона за наемните отношения с жилищни нужди и наредбите свързани с разпределяне и продажба на жилища;

3. Които не са прехвърляли жилищни имоти на други лица след 01.01.1981 г.;

4. Които, освен жилищни имоти и вили не притежават имущество на обща стойност, по-голяма от 40 000 лв. под формата на влогове, акции, дивиденти, произведения на изкуството, МПС, селскостопански земи и др. посочени в закона.
Важно е да се знае, че трябва да бъдат изпълнени всички посочени по-горе изисквания - едновременно. Ако гражданинът не отговаря дори на едно от тях, вероятно няма да получи право на компенсация. Всяко притежание или непритежание на описаните собствености се доказва с декларация. Такава се предоставя от общината на съответното населено място.
Срокът за подаване на документи беше удължен до 31.12.2009г.
Сега, малко по отношение на това: на кого могат да се "продават" лихвоточки. Чл.4а от упоменатия по-горе закон отбелязва, че същите могат да се прехвърлят на роднини по права линия и на такива по съребрена до някоя си степен.. :) Никъде в закона обаче не се говори за право на прехвърляне върху роднини по сватовство:
СК:
Чл. 48. (1) Роднините на единия съпруг са роднини по сватовство както на другия съпруг, така и на неговите роднини.

(2) В линията и степента, в които едно лице е роднина на единия съпруг, то е роднина по сватовство на другия съпруг.

сватовство има правно значение само в предвидените от закона случаи.

Така че според мен, на първо място извършената продажба е недействителна по отношение на вашия съпруг, т.к. той не е роднина на майка ви нито по права, нито по съребрена линия.
За парите дадени "на ръка", според мен е почти недоказуемо, че са били дадени, освен ако съпруга ви не си признае за тях, а и доколкото разбирам са били дадени на двама ви, а не само на него, така че не намирам връзка.
И не на последно място:
1. Никой не може да гарантира, че ще бъдете класирани за компенсация, за да се ползвате от привилегиите на лихвоточките;
2. Не знам дали сте наясно, но се чака доста дълго и освен това левовия индекс е доста нисък, така че си пресметнете разходите според това колко лихвоточки имате и преценете дали си заслужават вложенията;
3. Както разбирам парите за жилище явно вече ги няма в обективната действителност, така че няма как да ги ползвата за закупуването му;
4. И най-важно, доколкото поне на мен ми стана ясно, няма никакво придобито жилище към момента, така че за какви части става дума? Поне според моята скромна практика, съдът няма как да ви раздели нещо, което не съществува към момента на поделяне на имуществото при развода.

В СК изрично са изброени нещата, които представляват семейна имуществена общност (СИО) и лично имущество. СИО е бездялова съсобственост, която се разделя по равно по принцип при наличието на определени причини и една от тях е развода. Оттам натаък, съпрузите трябва да доказват изключителен принос за придобиването на някакво имущество ако искат да не се дели по равно.
Уточнете си въпроса по-добре, а най-добре се консултирайте с адвокат :)
anima
Младши потребител

Назад към Семейни казуси