начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

имам ли право на дял

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам ли право на дял

Мнениеот georgi_1986 » 25 Юни 2009, 15:20

През 1984 г. с бившия ми съпруг получихме суперфиция от неговия баща за строеж. Скоро след това започнахме строежа, но се разведохме. Имаме 2 деца, но те са осиновени от втория ми съпруг. След толкова време имам ли право на дял от къщата която бившия ми съпруг довърши сам. Той няма преки наследници.
georgi_1986
Нов потребител

Re: имам ли право на дял

Мнениеот sunrise » 25 Юни 2009, 15:30

Не е ясно , дали суперфицията е дарение, продажба или каквото и да е там друго.
Така ,че не може да се даде отговор на въпроса Ви. Освен това не е ясно ,кога сте се развели, нито на какъв етап е бил строежа.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот georgi_1986 » 25 Юни 2009, 15:35

sunrise написа:Не е ясно , дали суперфицията е дарение, продажба или каквото и да е там друго.
Така ,че не може да се даде отговор на въпроса Ви. Освен това не е ясно ,кога сте се развели, нито на какъв етап е бил строежа.

Незнам дали е дарение или продажба, трябва да проверя. Строежа е бил на етап "основи" развода е 1984г.
georgi_1986
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юни 2009, 15:48

Ако е било дарение, то е само на съпруга Ви. Кога е развода, защото дори и да имате шанс,но не за жилището , а за пари, може срокът да е изтекъл.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 25 Юни 2009, 15:49

По скоро нямате никакви права върху тази къща. През 1984 по време на действието на ЗТСУ правото на строеж е било учредено от бащата на бившия Ви съпруг вероятно по реда на чл. 56, ал.2, т. 2 ЗТСУ (отм.). А щом сграда е довършена - на практика построена само от бившият Ви съпруг едва ли Вашият принос за този строеж дори и за основите може да Ви даде основание за претенции на дял от къщата. Когато тя е станала годен обект за ползване вече сте били разведени и за никакво СИО не би могло да се говори. А и давността - това са 25 години все пак от тогава.
Децата биха имал дял, ако осиновяването не е пълно разбира се.

Какво е основанието Ви да дирите дял - починал ли е бившият Ви съпруг.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот georgi_1986 » 25 Юни 2009, 16:10

Бившият ми мъж не е починал,но дъщеря ми има семейни проблеми и трябва да си намери жилище. А осиновяването беше пълно.
georgi_1986
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юни 2009, 16:25

Явно, няма да е там решението на проблема на дъщеря Ви. След като е и осиновена, дори и да почине бившия Ви съпруг, няма да е наследник.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси