начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Делба имущество, придобито по време на брак от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба имущество, придобито по време на брак от наследство

Мнениеот lleexx » 16 Окт 2009, 15:12

Със съпругата ми не живеем заедно от 3 години. Предстои ни развод. 2 дни преди сватбата родителите й й купиха апартамент - гарсониера, в който дълги години живяхме. Освен тази гарсониера, тя притежаваше и друго жилище. След години, с брат ми продадохме наследствен апартамент на майка ми, за да закупим непосредствено след това два апартамента - по един за всеки от нас. Жена ми не е давала пари за покупката или обзавеждането на новия апартамент. Известно време давахме новопостроения апартамент под наем, след което се преместихме се да живеем там.След решението ми да се разделим, се изнесох от жилището с решението да оставя жена ми там и да не се развеждаме, докато сина ни не навърши 18 години. Сега той вече е пълнолетен и искаме да се разделим официално. При справка обаче виждам, че през времето, когато не сме живели заедно, жена ми е "продала" и двата си апартамента на майка си (единият със запазено право на ползване) в един и същи ден, с цел да се опита да ми вземе единственото жилище, с което разполагам, закупено чрез продажба на наследствен имот. След продажбата е сменила и адресната си регистрация и в момента се води адресно във въпросния наследствен апартамент, а ние със сина ми сме на друг адрес, в гарсониерата, която вече е собственост на майка й.
Интересува ме, възможно ли е преди развода да бъде постановено решение, с което имота, закупен по време на брака с пари от наследство да бъде определен като лично/наследствено/ имущество и при развода да не се дели с останалата имуществена собственост, при положение, че жена ми не е давала пари за закупуването му и дори няма данни по това време да е работила и да е имала доходи?
Може ли да се пледира, че жена ми с умисъл е „продала” двата си апартамента на майка си (в момента родителите на жена ми и тя като единствен техен наследник притежават 4 апартамента, къща и други имоти), при положение, че не е получила документирано пари за тях, за да получи при евентуален развод жилището, закупено по време на брака с пари от наследството ми?
lleexx
Нов потребител

Re: Делба имущество, придобито по време на брак от наследство

Мнениеот sunrise » 16 Окт 2009, 15:18

Жилището , закупено с пари от имота на майка Ви е Ваша лична собственост и няма да участва при делбата на семейните имоти. Това ,че си е продала имотите е неин проблем и не Ви касае.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lleexx » 16 Окт 2009, 15:29

Нали все пак ще претендира, че това е семейно жилище, закупено по време на брака и тя няма други имоти?
Дали е необходимо да се извади още по време на брака, някакъв документ, който да доказва, че апартамента е наследствен или това трябва да стане по време на развода?
lleexx
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 15:36

Първо- жилището ви не е наследствено( там, където живее и е адресно регистрирана съпругата ви), а е придобито по време на брака- СИО
И после- съпругата ви винаги ще претендира дял от този имот. Вие ще трябва да докажете, че имота е закупен с онези пари.
Прекратяването на имуществената общност след 01.10 е прилично положително уредено в СК нов, ако е налице разбирателство.
А това дали е получавала трудови доходи...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lleexx » 16 Окт 2009, 15:50

Съжалявам ако не използвам правилните термини, но все пак човек не се развежда всеки ден, а и не съм предполагал, че ще ми се налага да се занимавам с такива казуси. Имах намерение да се споразумеем по някакъв начин, но това очевидно няма да стане. Затова очаквам предложенията Ви, как трябва да постъпя в този случай, като се има предвид, че жена ми има претенции за минимум половината апартамент.
lleexx
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 16 Окт 2009, 16:09

Заведете дело с което да докажете ,че е закупено с лични средства. Тя ако ще и пет пъти да се регистрира в него, все тая.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 16:17

Без да се обиждате, чисто човешки Ви моля да ми отговорите- смятате ли, че разполагате с нужните сили и знания да водите делата сам?
За тази цел има едни хора, наречени адвокати и така... правят едни неща, за едни пари( нелепо е да го напомням а и прекалявам- днес за трети път адвокатствам на колегите, но някои неща не стават лесно).

Иначе, по принцип има отговор питането Ви - водите осъдителен собственически иск, защото не владеете имота ( установителен иск при други хипотези) за наличие на пълна трансформация( като не сключвате никакъв брачен договор сега, вкл. се откажете и от споразумение). Искът можете да предявите сега, когато сте в брак, или след прекратяване на брачната връзка. Решението по него ще е с оглед факта, дали ще успеете да докажете наличието на транформация... и си има детайли, вкл. експертизи, гласни доказателства и ред неща, за да оборите презумпцията за общност .
На хипотези никой няма да се ангажира с отговор. Не и сериозен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lleexx » 16 Окт 2009, 16:32

Благодаря Ви за съветите! Аз нямам никакво намерение да водя дела сам. Просто в момента обмислям как да постъпя, все още не съм намерил адвокат, тък като нямам представа към кого точно да се обърна и как да процедирам. Виждам, че мога да започна "осъдителен собственически иск/установителен иск за наличие на пълна трансформация", преди развода, за който трябва да събера необходимите доказателства, за да оборя презумпцията на общност.
lleexx
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 16:52

:roll: Добре! Хареса ми иронията Ви. И правилно... що ли ви обяснявам неща, които знаете...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lleexx » 16 Окт 2009, 16:55

Не се обиждайте - никаква ирония не използвам. Очаквам още съвети...
lleexx
Нов потребител

Назад към Семейни казуси