начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Как да спечеля бащинските си права ?!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да спечеля бащинските си права ?!

Мнениеот chobanoff » 18 Окт 2009, 13:30

Здравейите,
Имам дете на 6 години което живее при майка си, с която не сме имали брак. В акта за раждане майката е вписала баща-неизвестен (въпреки че бащата е известен). Майката има и друго дете от бившия си с който е сега. Винаги съм искал да дам най-доброто възпитание на детето си, но винаги съм бил ограничаван и мамен майка му - постоянни лъжи за всичко, промяна на уговорки, системно лишаване от праввата ми като баща. Майката не дава правото на биологичния баща на детето си да изпълни своите права и задължения ! Всякакви доброволни споразумения са отказани от майката и дори не ми дава ЕГН то на детето за да пусна молба в общината за промяна на акта за раждане на детето! Готов съм да водя дело тъй като не виждам как да се противпоставя по друг начин. Не искам някой ден детето ми като порасне и пита за баща си, "загрижената" му майка да му каже че баща му не се е интересувал от него !

Моля за попмощ и съвет!
(Ако някой има вразъка с добри адвокати в тази област)
Благодаря ви
chobanoff
Нов потребител

Re: Как да спечеля башинските си права ?!

Мнениеот hidden » 18 Окт 2009, 13:53

Следва да припознаете детето като свое, с декларация, която се подава в Общината. Ако майката оспорва бащинството, има право да възрази. ЕГН на детето не Ви е нужно.
Чл. 64. (1) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
Чл. 65. (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето.
(2) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването в 7-дневен срок от извършването му на другия родител, ако той е известен, и на детето, ако то е навършило четиринадесет години.
Чл. 66. (1) Родителят или навършилото четиринадесет години дете може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаване на съобщението да предяви иск за установяване на произход.
(3) Ако припознаването бъде извършено, преди да е съставен акт за раждане на детето, и родителят заяви по реда на чл. 65, ал. 1, че няма да го оспорва, припозналият се вписва веднага в акта за раждане като родител. Оспорване на припознаването от родителя след съставяне на акта за раждане не се допуска.
(4) Ако при припознаването детето е малолетно, то може да го оспори по съдебен ред до една година от навършването на пълнолетие или от узнаването на припознаването, ако узнаването е станало по-късно. Ако искът бъде уважен, припознаването се заличава със съответна бележка в акта за раждане.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот chobanoff » 18 Окт 2009, 14:15

Благодаря за информацията.
chobanoff
Нов потребител

Мнениеот bay4o » 19 Окт 2009, 13:15

Само на мен ли ми се струва странно, че решавате да търсите "башински" права ШЕСТ години след раждането на детето?! :shock:
bay4o
Потребител

Мнениеот Standbay » 19 Окт 2009, 13:24

bay4o написа:Само на мен ли ми се струва странно, че решавате да търсите "башински" права ШЕСТ години след раждането на детето?! :shock:

Да! Само на теб!
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Re: Как да спечеля бащинските си права ?!

Мнениеот razli4na » 19 Окт 2009, 15:31

Само за прецизност пояснявам, че заедно с правата ще си вървят и задълженията.
Успех желая, chobanoff!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот laridii » 19 Окт 2009, 17:11

В духа на правата и задълженията, след като го припознаете това дете, да не се изненадате, че мама Ви съди за издръжка!
laridii
Потребител

Мнениеот razli4na » 19 Окт 2009, 17:29

Е, laridii, chobanoff може вече да си е поел издръжката и без да е установен произхода на детето му. Дано да пази разписките за плащанията.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 19 Окт 2009, 17:34

Ex laridii, laridii :(
Вече ви беше казано как да постъпите chobanoff. Аз искам само да ви пожелая успех! :)
plamen_penev
Активен потребител

Назад към Семейни казуси