начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Издирване на наследствен имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издирване на наследствен имот

Мнениеот tsetso84 » 10 Дек 2009, 01:42

Здравейте,

Нов съм във форума и се извинявам предварително ако темата не е в правилния раздел.

Приятелката ми е Венета е изправена пред следния казус. Преди няколко месеца, майка и Василка, с която не се е срещала от рождението си, е починала. От роднини (по майчина линия), приятелката ми научава , че е наследница на реституиран имот от дядо й.
Информацията, която гореспоменатите роднини дават е доста неясна и объркана Не казват дори къде е този имот. Единственото, което искат е подпис и копие от личната карта за да могат да движат някакво дело. На нас това ни прилича на чиста измама и затова бихме искали да направим за себе си необходимите проверки.
Бих желал да попитам какви документи, освен смъртен акт на Василка и удостоверение за наследници, са необходими за да разберем дали съществува, къде се намира и какъв е въпросният имот?
Освен това не знаем и към кои институции да се обърнем.

След около 2 часа ровене в гуугъл, форуми, сайтове и т.н. подразбрах, че има някакви срокове за реституция, но не успях да намеря "Закон за реституцията". Ако някой може да предложи препратка, ще съм много благодарен.

Благодарим предварително.
tsetso84
Нов потребител

Re: Издирване на наследствен имот

Мнениеот milletti » 10 Дек 2009, 18:16

Леле, къде отидохте ... закон за реституцията. Имотите на хората, обикновено ги има вписани, където трябва. И вместо с часове да ровите в нета, що не отидете при някой колега /адвокат/? Консултацията е между 20 и 50 лева... Бас държа, че сте инвестирали поне 5 часа лично време и усилия да се занимавате с неща, дето си има хора да се занимават с тях. При това успешно.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот tsetso84 » 10 Дек 2009, 19:30

Благодаря за особено ползотворния отговор.

До тук съм инвестирал 2 часа.
Намирането, транспорта, чакането (най-вероятно) и самата консултация няма да ми отнеме по-малко лично време. В случая не става (все още) дума за водене на дело, подялба на имот или подобни.
Смятам, че въпросите, които зададох спазвайки правилата на форума са сравнително лесни и не заслужават такъв язвителен отговор.

п.с. @milletti http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F Обърни внимание на реда "Народното събрание приема Закон за реституцията на 21 февруари 1992 г." Знам, че не е 100% сигурен източник, но въпросният закон го има споменат на много други места и статии.
tsetso84
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Дек 2009, 20:24

А, лесни... лесни са за нас, ала за вас? М?

Така зададен въпросът ви търпи доста критики, за това и никой не ви отговаря ( поправка- не ви отговаряше от вчера).
И напоследък е модно във форума да си стискаме знанията.
Всъщност- едно пълномощно, за да свърши работа на родата следва да е указано каква представителна власт делегира Венчето на пълномощникът си. :wink:
Та, ако тръгнете да разплитате кълбето по обратния път, който е и по-лесен, ще установите доста факти( а ако проследите дядото :wink: как и какво- ехей, сам ще се учудите на резултатите). Пък и ако има дело- съдът сам ще я конституира, ерго- ще получи призовка да се яви еди къде си, еди кога си.
Така само се оплитате в излишни кълчища.

А, не казвате за какъв имот иде реч... пък и доста вода изтече от как бяха актуални. Как да ви посочим относимите нормативни актове, като не давате фактите.

И не търсете закон за реституцията- да ви спестя поне още часове ровене. Ненужно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tsetso84 » 10 Дек 2009, 22:53

Изглежда не съм се изразил правилно.
Истината е, че не знаем дали изобщо има някакви имоти и ако има къде са те.

А въпросът е: Може ли някои да ми каже в коя институция да направим справка?

Ако това струва 20-50лв ?!?!?!!?
tsetso84
Нов потребител

Мнениеот milletti » 11 Дек 2009, 15:30

Уважаеми tsetso84, по-горе, под заглавието на сайта LEX.BG има бутон "Справочник" :arrow: "Нормативни актове" :arrow: Закони.
Тъй като всъщност Вашият въпрос в крайна сметка е
tsetso84 написа:....
След около 2 часа ровене в гуугъл, форуми, сайтове и т.н. подразбрах, че има някакви срокове за реституция, но не успях да намеря "Закон за реституцията". Ако някой може да предложи препратка, ще съм много благодарен.
Благодарим предварително.
, то мисля, че в случая отговорът ми е напълно изчерпателен.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Назад към Семейни казуси