начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Моля за съвет-Хагската конвенция

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет-Хагската конвенция

Мнениеот rosa1 » 18 Яну 2010, 20:09

Моля за съвет.Аз съм българка женена за американец от 2003г.В момента живеем в USA.Имаме дете на 1.5г.С мъжа ми ще се преместим да живеем в България за 2г.Детето ми е с двойно гражданство.Имаме история на семеен тормоз и дори съм водила дело в Америка срещу съпруга си за това.Преместването в България е идея на мъжа ми, с цел да спасим брака си.Моите въпроси са : 1.Ако нещата между нас не вървят в България, може ли да подам молба за развод в БГ. 2.Може ли мъжът ми да ми вземе детето, ако аз не желая да се прибера в USA според Хагкската конвенция. 3.Може ли българския съд да разпореди разделяне на имуществото ни в USA.
rosa1
Нов потребител

Re: Моля за съвет-Хагската конвенция

Мнениеот Гост » 19 Яну 2010, 12:54

rosa1 написа:1.Ако нещата между нас не вървят в България, може ли да подам молба за развод в БГ.

Да.
чл.7 КМЧП: Брачните искове са подведомствени на българските съдилища, ако един от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България.
чл.82.ал. 2 КМЧП: Разводът между съпрузи с различно гражданство се урежда от правото на държавата, в която се намира тяхното общо обичайно местопребиваване към момента на подаване на молбата за развод.
Т.е. български съд може да ви разведе по бългаското право, ако преди подаването на иска за развод сте уставовили обичайно местопребиваване в БГ.
rosa1 написа:2.Може ли мъжът ми да ми вземе детето, ако аз не желая да се прибера в USA според Хагкската конвенция.

Мисля, че може да се позовете на Хагската конвенция. Но трябва да установите обичайното си местопребиваване на детето в България, за да получите защита. За установяване на обичайното местопребиваване има много фактори - периода на пребиваване, установяване на постоянен или временен адрес, записване на детето на детска градина например, сключване на трудов договор от Вас - безсрочен или за по- дълъг период от време, от което да се обективира намерението Ви да живеете продължително в България. Ако установите такова обичайно местопребиваване на себе си и на детето, последващ опит на американския гражданин - бащата да вземе детето в Америка би могъл да се третира като незаконно прехвърляне на дете по смисъла на Конвенцията.
rosa1 написа:3.Може ли българския съд да разпореди разделяне на имуществото ни в USA.

Не съм сигурна. Може според американското международно право американски съд да има изключителна компетентност да се произнася за имоти, които се намират на нейна територия.
Макар че българският съд е компетентен според чл.8 КМЧП - При условията на чл. 7 българските съдилища са компетентни и по делата за лични и имуществени отношения между съпрузите - тази разпоредба може да се отнася само за движимо имущество. Дори и български съд да е компетентен, приложимото право трябва да е американското - по местонахождение на вещите.
Нека някой по -компетентен, ако има желание, да се изкаже...Да не ме обвинят отново, че въвеждам в заблуждение :lol:
Гост

Re: Моля за съвет-Хагската конвенция

Мнениеот kalisto » 19 Яну 2010, 13:35

По - добре се консултирайте с адвокат, който има опит по подобни казуси - USA - БГ. По моя опит считам, че американският съд решава делата за развод по - бързо и ефективно /Да ме прощават от Брачна/, интересите на децата са по - добре и пак по - бързо защитени, а относно имущество: движимо - няма значение в кой съд, но недвижимо - задължително по местонахождение на имота. И един безплатен съвет: Опитайте се да спасите брака, дори и да се наложи да живеете в БГ, но ако се стигне до развод, направете всичко което се изисква и е възможно да ви разведе американски съд. За конкретно питане: kalisto@lex.bg
kalisto
Младши потребител

Назад към Семейни казуси