начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Развод по взаимно съгласие

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод по взаимно съгласие

Мнениеот birdy » 19 Яну 2010, 12:59

Добър ден.
Интересува ме разводът по взаимно съгласие.
Вече повече от 4 години не живеем заедно. Нямаме обща собственост, нямаме деца. Живеем и в различни градове. Вече всеки има свой живот. Разговаряхме за развода. Нямаме никакви претенции един към друг. Той е съгласен, но не разполага със средства за адвокат и пътувания. Мога ли аз да подам молбата за развод по взаимно съгласие? Къде трябва да го направя? Ако реша да наема адвокат колко би ми струвало (хонорар и такси) и колко време ще отнеме? Опитах случайно в една кантора. Поискаха ми 500 лв за хонорара, отделно таксите, и щяло да отнеме година. Стори ми се абсурд. Не съм юрист, но мисля, че не е нормално в случай като нашия да не получим бързо разтрогване на брака. Да не говорим, че само един адвокат ще се явява в съда и за двама ни. Той е готов да изготви пълномощно или каквото е необходимо за целта.
birdy
Нов потребител

Re: Развод по взаимно съгласие

Мнениеот REVOLUTION » 19 Яну 2010, 13:15

Е вярно е ,че никога не може да се каже с точност колко време ще продължи едно съдебно производство , но чак пък една година.Много е . Нещата ще приключат за 2-максимум 3 месеца.Но при развод по взаимно съгласие , съпрузите трябва да се явят лично в съдебното заседание , ако някой от тях не присъства-делото ще се прекрати.В този ред на мисли , съпругът Ви трябва да дойде!
Хонорара на колегата не е етично да коментирам.ДТ е до 40 лв-в случай че наистина нямате общо имущество и не се уговаря някаква издръжа(за Вас или него).
Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 19 Яну 2010, 13:35

Това за едната година не е лишено от смисъл.
Чула съм, че има съдии в СРС, които мнооого обстойно преглеждат делото преди да го насрочат,а и като го насроочат..., па отложат...ето ти една година!
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот birdy » 19 Яну 2010, 13:48

Ние наистина нямаме обща собственост и не обсъждаме издръжки един на друг. Ще присъстваме на делото и двамата щом трябва. Мислех, че не е задължително. Надявам се, при този отрязък от време да се видят обективните реалности по делото и да не се стига до парадокс - 1 година мотаене. Предполагам, че всичко това трябва да го опиша в исковата молба, когато я подавам. Разбрах, че в моя случай трябва да я подам в Софийски районен съд на Драган Цанков №6. Ще приготвя и тази такса от 40 лв. В исковата молба ли описвам случая ни -причината за развода или тя е стандартна?

Благодаря, че така бързо получавам съдействие по темата.
birdy
Нов потребител

Мнениеот usra_ovcova » 19 Яну 2010, 14:05

все повече се намалява съдействието!
предстой да се убедите.

п.п.
иска ли някой да напише на "бедна,болна и нещастна" клиентка нещо,което да й свърши работа?
да си даде адреса,за да го пратите.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот 778899 » 19 Яну 2010, 14:13

Здравейте,

при развод по взаимно съгласие молбата се подава от двамата съпрузи.

В нея описвате кратичко: сключихме гр. брак на еди коя си дата...от брака си нямаме родени деца....нямаме придобито имущество /движимо със значителна стойност и недвижимо/, МПС, парични влогове, фирми /ЕТ, ЕООД или др./...с годините семейните ни отношения се влошиха непоправимо...бракът ни е изчерпан от съдържание и няма възможност за възстановяване на брачната ни връзка.
искате съдът да допусне развод по взаимно съгласие...и прилагате споразумение към молбата...

това горе е нахвърляно съвсем бегло...

ако считате, че ще се справите сами-желая ви успех!!!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот birdy » 19 Яну 2010, 14:33

Задължително ли се подава и от двамата? Тоест неговият подпис също ли е необходим? Или имате предвид от името на двама ни? Данните като адрес и ЕГН не са ли достатъчни?
Адресът се оказа Цар Борис III №54 за подаване на молбата.
Въобще не държа да се справяме сами. Просто хонорар от 500 лв не мога да си позволя. Мога поне сама да задвижа процедурата особено при риска да ме бавят една година.

Още веднъж благодаря за информацията!
birdy
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Яну 2010, 14:45

Ще ви върнат документите, защото ще пропуснете един куп неща.

Минималният хонорар е 300 лева, но както се вижда на вас ви е скъпо всичко.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 19 Яну 2010, 14:52

ivan_lawyer написа:Ще ви върнат документите, защото ще пропуснете един куп неща.
да, най-вероятно...така ще стане!

до питащата: за да отговоря на съобщението Ви, е необходимо да активирате опцията "получаване на лични съобщения /ЛС/" в потребителския Ви панел.
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот birdy » 19 Яну 2010, 15:08

Иван_адвокат,
Въпросът, който зададох имаше конкретни измерения, а не ще ми върнат ли документите. Що се отнася до това, кое ми е скъпо...Скъпи са ми много неща. На първо място взаимното ни уважение и ще съм ви задължена, ако не си позволявате да ми давате оценки или квалифицирате скъпите за мен неща в живота ми.
Благодаря Ви предварително и смятам диалогът с Вас за изчерпан.
birdy
Нов потребител

Мнениеот 778899 » 19 Яну 2010, 15:12

birdy написа:Задължително ли се подава и от двамата? Тоест неговият подпис също ли е необходим? Или имате предвид от името на двама ни? Данните като адрес и ЕГН не са ли достатъчни?
Адресът се оказа Цар Борис III №54 за подаване на молбата.
Въобще не държа да се справяме сами. Просто хонорар от 500 лв не мога да си позволя. Мога поне сама да задвижа процедурата особено при риска да ме бавят една година.

Още веднъж благодаря за информацията!

да, задължително се подава от двамата съпрузи т.е. молбата е подписана от двама ви. Отделно се посочват данните, които сте изброила.
да, адресът е този...все още!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот mery_sweet » 19 Яну 2010, 21:29

Не съм адвокат, но бих искала да споделя личният си опит....Току що ми приключи и моят развод....той продължи една година, НО....първо...делото се водеше в гр.Благоевград..., имаме дете на 5 години, за което спорим при кого да остане/всяка от страните настояваше да е при нея/ и това ни забави страшно много, тък като първо се разглеждаше дело за привременни мерки и 3 месеца след това и самият развод с окончателните родителски права...Имам една приятелка, която се разведе по взаимно съгласие разводът приключи още на първото дело и те ползваха само един адвокат, наетият от нея...До колкото знам щом нямате никакви спорове и делби на имуществото---не съществуват пречки бракът да се разтрогне още на първото дело, още повече, че вие не живеете заедно от 4 години. Отново казвам аз не съм адвокат, нещата които ви казвам са от мой личен опит и от това, какво съм прочела от Семейният кодекс и ГПК. Относно таксите, бих казала, че е много относително разпитай по канторите и ще разбереш как вървят хонорарите...Аз честно да кажа, си плащах след всяко дело...сега май ще трябва още доста да се изръся...., но понякога и то ва се налага, стига само да получиш това което искаш за един нов и по-добър наявам се живот. Пожелавам ти успех в това, което си предвидила да предприемеш. Моят съвет е: Не отлагай повече, неизбежното :)
mery_sweet
Нов потребител

Назад към Семейни казуси