начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Дали е семеен казус?!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дали е семеен казус?!

Мнениеот ekate11 » 29 Дек 2009, 20:32

Здравейте!
Съжалявам, че повторно пускам темата, но мисля, че предишната не е в правилната категория.
Имам един проблем и се надявам, който от вас има желание да ми даде съвет.
От около седем години майка ми живее на семейни начала с приятеля си, в жилище, което е на мое име. Проблемът е, че този мъж, когато си пийне не може да се контролира. Преди няколко години подадох жалба в РПУ-то за физически тормоз / посягаше ми /. Извикаха го, предупредиха го и това е. Мина време, тази жалба аз я оттеглих. Сега отново имам проблем: същият човек от няколко месеца, когато се прибера в дома си ме заплашва и обижда. Подадох отново жалба, този път до Прокурора. Описах ситуацията и помолих да бъде предупреден да не го прави и да напусне дома ми, защото се страхувам да не изпълни заплахите си. Какво обаче се случва...
В обяснението си той писал, че ще счупи направеното от него в жилещето ми, направено когато той е живеел там. Твърди, че ме издържал, но не е така. Твърди, че плащал кионсумативите на дома - може и така да е, не знам. С две думи отказва да напусне дома ми, а полицията не може да направи нищо, нито Прокуратурата. Днес от РПУ-то ми казват, че единствения вариант е да заведа дело срещу него за домашне насилие, да го осъдя и щели за преустановят достъпа му до жилището. Не знам, обаче, дали ще стане.
Въпроса ми е: нормално ли е да не искам този човек да живее повече в моя собствен дом, а аз да се скитам при роднини и приятели, а да не мога да направя нищо?! И мислите ли, че чрез това дело, ще му "забрани" да живее там. Ако имате идеи или съвети какво да направя, ще съм ви много благодарна.
Весели празници!
ekate11
Нов потребител

Re: Дали е семеен казус?!

Мнениеот Гост. » 29 Дек 2009, 21:47

ЗЗДН няма да стане ( от полицията са повече от пожелателни).
Проблемът ви
От около седем години майка ми живее на семейни начала с приятеля си

Решението
в жилище, което е на мое име.

Сменете патрона на тази външна врата, за Бога.
На улицата и майка ви и приятелят и. ( малко грубо, но ако родната ви кръв го позволява- изводите на вас).
Темата е повече искрена и лична. Защото, ако веднъж сте направили компромис, а вие сте, ще го сторите и втори път.
Но и достойнството си е ваше.

п.п. Три идентични теми. :lol: Да видим някой ще напише ли нещо различно.
( освен да ви посъветват за НЧХД, ама каква полза?!?)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 29 Дек 2009, 22:17

Поли, аз мисля, че една молба за защита по ЗЗДН може и да свърши работа. Напоследък имам два-три случая, в които разярени съпруги, които вече не могат да понясат мъжете си, защото ... спрели да пътуват и не носят вече пари, спекулират с правата по този закон - пускат молби за закрила, като описват някакво скандалче, някакви заплахи за едно или друго от страна на мъжа, прилагат една декларация със същите скалъпени обвинения, нотариално заверена, и само на база на това съдът им издава още на другия ден Заповед за незабавна защита, като забранява на съпруга да доближава семейното жилище. В единия от случаите, след едно ужасно тежко съдебно заседани и преди второто страните постигнаха споразумение за развод по взаимно съгласие , с което бяха удовлетворени всички материални претенции на жената... и Тя оттегли молбата за закрила. И това ако не беше рекет, здраве му кажи! Просто, законът позволява такива трикове!
Така че, в случая на питащата - има начин да го изведе незабавно от жилището, но това няма да стане със съвети от форума. Да намери адвокат, който се занимава с такива дела и да действа. А до тогава - да пуска ежедневно ПИСМЕНИ ЖАЛБИ до полицията срещу действията на този натрапник. Има други начини да си иска вложените пари в чуждия имот! Имам само едно подозрение - имаше очертан кръг на лицата, а сега не се сещам точно и не мога да кажа дали това лице се вписва в този кръг... Но това не е трудно да се провери.
jiji2
Потребител

Мнениеот jiji2 » 29 Дек 2009, 22:20

Ето го кръга:

Чл. 3. Защита по този закон може да търси всяко лице, пострадало от домашно насилие, извършено от:
1. съпруг или бивш съпруг;
2. лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство;
3. лице, от което има дете;
4. възходящ;
5. низходящ;
6. (изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) лице, с което се намира в родство по съребрена линия до четвърта степен включително;
7. (изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) лице, с което се намира или е било в родство по сватовство до трета степен включително;
8. настойник, попечител или приемен родител;
9. (нова - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) възходящ или низходящ на лицето, с което се намира във фактическо съпружеско съжителство;
10. (нова - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство.

Мисля, че попада в последната т.10
jiji2
Потребител

Мнениеот ivanstoyanov » 29 Дек 2009, 22:22

казусът е наполовина семеен и наполовина облигационен.
не е ясно майка ви дали има някакви права на ползване върху жилището.
ако има - не можете да изгоните приятелят й а и явно тя не се притеснява от отношението му към вас /последното е определено семеен "казус"/
ако майка ви няма права върху жилището - направете една нотариална покана до приятелят да напусне незабавно жилището и му определете един солен наем от момента на поканата за напускане. след това ще го мародерите икономически/ за да му елиминирате претенциите за "подобренията" в жилището/ .Отделно е възможно да се ползвате от закрилата на ЗЗДН . С оглед на промените в СК и приравняването на брака към фактическото съжителство, при по-разширено тълкуване на ЗЗДН и благосклонен съдия можете да постигнете изваждане от жилището .Това последното обаче е с лимитиран срок и не решава проблема радикално.
Има и нестандартно решение - намерете си по-як приятел и го поканете в жилището да живеете заедно.После оставете мъжете да се оправят "по мъжки" 8)
ivanstoyanov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 29 Дек 2009, 22:32

Джиджи, права си. Още не съм чела последния ДВ( дори не е последния- от 22 е, но при мен този е последно изпратен. От лекс го изпращат избирателно 8) ), а не отворих закона.
10. (нова - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство.

Ето и легитимацията...

В идеята на Стоянов също има резон- поканата за наем.

Е, пак ще се върна- доказването ще е проблем! При положение, че майката си мълчи, този тормоз няма да е публично оповестен... Няма май много хляб в такова дело, защото и съдебните състави на едната декларация не дават вяра.
Последна промяна poli_g на 29 Дек 2009, 22:37, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivanstoyanov » 29 Дек 2009, 22:36

jiji2 написа:Ето го кръга:

Мисля, че попада в последната т.10

Горното е правилно .Обаче ще възникне сериозен проблем при доказване на фактическото съжителство и насилието - най-вече ако майката не пожелае да помогне и вземе страната на приятеля си.
ivanstoyanov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 29 Дек 2009, 22:38

Съседи!... но ако майката се обърне в съда и свидетелства в полза на насилника...
Няма да е проблем доказване на фактическо съжителство, а именно на актовете на насилие.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 29 Дек 2009, 22:45

Да, с комбинация от две-три мерки ще бъде по-ефективна защитата. За питащата остава да се мобилизира и да посети адвокат, с който да оформят документите. Фактическо съжителство не се доказва толкова трудно - преписката в полицията по оттеглената жалба, удостоверение от общината за постоянен/настоящ адрес, две-три приятелки свидетелки, една нотариално заверена декларация от молителката под клетвата за наказателната отговорност за невярно деклариране...

Успех от мен!

На всички желая весело посрещане на Новата година. Аз от утре започвам празнуването - то изпращане, то посрещане...Празници, празници...
jiji2
Потребител

Мнениеот ekaterina1 » 03 Яну 2010, 12:05

Честита Нова година на всички! Желая предимно здраве, късмет и благополучие през 2010-та година.
ekaterina1
Нов потребител

Мнениеот ekate11 » 03 Яну 2010, 12:09

Честита Нова година! Пожелавам на всички ви здраве и успехи във всички начинания!
Благодаря на всички за отговорите, които ми дадохте.
Ще отговоря на Ваш въпрос, г-н ivanstoyanov.
Ще Ви цитирам част от Нотариалния акт, тъй като не е ясно от поста ми дали майка ми има някакви права в/у жилището, но преди това малко предистория:
Баба ми, която е майка на баща ми става един от наследниците на това жилище. Тя е имала брат и снаха /негова съпруга/. Двамата не са имали деца. Първо е починала съпругара му, а след това и братър на баба ми. От страна на съпругата ми има 3-ма наследници, а от страна на брата - само баба ми. Решили тогава баба ми да заплати 50% от стойността на жилището на другите наследници, за да остане само тя. Но нямала цялата сума, затова майка ми дала също част от сумата, която да заплатят на другите наследници. Решили обаче, да го прехвърлят на мое име. Аз съм била непълнолетна и затова:
"... Днес ... 1991г. пред мене...../съдия/..., се явиха лицата:
1. Баба ми
2. Майка ми, като майка и законна представителка на малолетното си дете .../моите имена/ и ми заявиха, че искат да сключат следния договор:

1. Баба ми прехвърля имота на... /моите имена/, чрез законния предтавител ...Майка ми следния недвижим имот:

Апартамент в гр........., находящ се в.........., срещу задължението на приемателя да догледа прехвърлителя до края на живота му, като му осигури едно сносно съществуване, а при болест и немощ му осигури и лекарска помощ. Накрая се задължава да го погребе по обичая.
Цената на имота е ...
2. Майка ми заяви, че тя поема издръжката до навършване на пълнолетие на дъщеря си ...моите имена..., след което приемателя поема издръжката, при условията на точка първа от настоящия договор.
След като установих самоличността и дееспособността на страните и след като установих, че прехвърлителят е собственик на имота, и че договора не противоречи на особените изисквания и Закона, съставих този Нотариален акт, който прочетох на страните и след одобтение, същият се подписа от страните. ...."

Имам и едно такова питане: Пишете за свидетели за дело по ЗЗДН. И аз мисля, че майка ми няма да каже истината, а ще застане зад него /той просто я издържа.../. Но в един от случаите, когато нейния приятел ме псуваше и обиждаше, излезе на балкона и продължи да го прави. В този момент бяща ми и моят приятел действително а го чули. Те могат ли да ми бъдат свидетели по ЗЗДН?
Отново благодаря!
ekate11
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 03 Яну 2010, 14:38

Смятам, че получихте достатъчно съвети какво и как да направите. Включително и най-добрият от тях - ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ АДВОКАТ. На него ще си разказвате кой, кога и какво е видял, чул, разбрал... Ние Ви оказахме "първа помощ", от каквато настоявахте, че се нуждаете. Но "лечението" на Вашите проблеми НЯМА КАК ДА НАПРАВИМ ТУК.
Така че, повтарям съвета си като отговор на последния Ви и на всички нови бъдещи Ваши въпроси - ОБЪРНЕТЕ СЕ С ТЯХ КЪМ ИЗБРАН ОТ ВАС АДВОКАТ!
jiji2
Потребител

Мнениеот ekate11 » 22 Яну 2010, 14:36

Благодаря на всички за отговорите!
Последният съвет беше да потърся адвокат - направих го.
Какво обаче се случи. Изпълних съветите му - да подам молба до Прокуратурата по ЗЗДН и да напиша в нея, че единственото ми желание, е лицето да напусне жилището. По ЗЗДН печеля, като му се налага да се въздържа от такова спрямо мен. По второто / да напусне жилището /получих писмо с постановление за отказ за досъдебно производство, защото "...лицето живее от 9 години в жилището и не е в него по свое желание, а бил поканен от майката на тъжителката..."
Какво да направя? Толкова ли е оказва трудно да не искам някой си да живее в дома ми?!
ekate11
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Яну 2010, 00:11

Казусът при Вас като че ли не есамо "семеен".Така или иначе сте ползвали адвокат и ако резултатът от прокуратурата е този,който посочвате,все още не всичко е загубено.Направете всичко възможно да установите дали Вашият доверител се занимава с наказателни дела,макар че това е много относително.Ако е отказано образуването на дело,може да подадете нов сигнал,но преди това трябва да го поканите изрично,да напусне и не езле да има свидетел.
Ако откаже,отивате при адвоката и той си знае работата.Ако не я знае,ще трябва друг.Срещу този човек може да се образува дело,но жалбата трябва да е написана съобразно действителното положение,а именно че е поканен и не е напуснал.Последното представлява престъпление и се преследва от прокуратурата.Това е начинът.Колегата трябва да си довърши работата,ако сезирането на прокуратурата,както казвате,е било част от Вашата уговорка.
Може да не е преценил правилно ситуацията,а възможно е също и прокуратурата да не е изяснила докрай нещатата.Няма значение че е живял 9г. или повече.Ако гражданскоправната страна на нещата е така,като я посочвате,срещу него ще бъде образувано дело и ще бъде предаден на съд за извършено престъпление.
Т.е. покана и действате!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ekate11 » 26 Яну 2010, 15:05

Благодаря Ви!
Като "покана за действие", да разбирам нотариална покана ли?
ekate11
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 16:37

Не е "покана за действие".Покана да напусне имота.Обикновена покана.Тъй като Вашето изявление също би било значимо в случая,доколкото е доказателствено средство в съда по наказ. дело с/у него,Вашата покана е достатъчна.Добре е да има и друг свидетел.Ако искате нотариална покана-няма пречка,но за да има последици за него трябва да я е узнал лично,т.е.да е прочел съдържанието.
Как ще се докаже в наказ.дело ,че е узнал съдържанието на писмото.Вероятно няма да бъде образувано досъдебно производство дори.Трябва да има доказателства,че е узнал.И двете най-добре.
Хубаво е да обсъдите нещата с вашия повереник,тъй като това са много сериозни неща и последствията могат да бъдат много тежки.Никой не знае "Вашият човек" дали няма някакво съдебно минало и едно такова действие от Ваша страна дали няма да го отведе някъде.Нали разбирате за какво става дума.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 26 Яну 2010, 16:40

Най-странно е , какво прави майката в целият казус?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 16:50

sunrise написа:Най-странно е , какво прави майката в целият казус?

Ти пък сега,ми всеки има нужда от силна ръка до себе си.Явно,че е човек с характер.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 16:56

ekate11 написа:Проблемът е, че този мъж, когато си пийне не може да се контролира. Преди няколко години подадох жалба в РПУ-то за физически тормоз / посягаше ми /. Извикаха го, предупредиха го и това е. Мина време, тази жалба аз я оттеглих. Сега отново имам проблем: същият човек от няколко месеца, когато се прибера в дома си ме заплашва и обижда

Това е също интересен момент.Как е станало това оттегляне :? И какво означава изобщо това?Както и да е .
svettoslav
Активен потребител

Назад към Семейни казуси