Здравейте!
Пак се намирам в казус, и пак се обръщам с молба за съвет.
Значи, с бившия ми съпруг сме разведени вече 1 год,и имаме детенце на 3год.
Родителските права са присъдени на мен, но се разбрахме той да остане да живее в общия ни дом, и той има правото на ползване. Бяхме се разбрали, че след развода аз ще му прехвърля апартамента, а той да ми даде определена сума( да си изкупи дяла).
Но мина месец, два...година. И все не ми дава парите, а има финансовата възможност. А пък ние с детето се влачим по квартири.
После- не плащаше издръжката, та подадох жалба , и веднага започна да ми превежда месечната издръжка по банков път. Иначе няма никаква отговорност.
Сега пък друг проблем- не иска да си взима детето...все бил зает, все пътувал с приятелката си...и няма време за малкия ни син. А и ми е казвал хиляди пъти, дори пред други хора, че му е все тая дали ще го вижда...че щял друго дете да си направи и т.н. Все неща , които се радвам, че малкият все още не разбира, и от които мн боли...
Сега- чудя се какви жалби и искове да поддам. За отнемане на род. права или нещо за сплашване? Другото- изплащане на дяла- с иск за делба?
Въобще много съм объркана.
Благодаря ви!!!
- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба и родителски права
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Делба и родителски права
Можете да подадете иск за делба на общото ви имущество. Лошото е, че ако не желае да ви наплати дела, а апартамента е неподеляем ще трябва да се изнесе на публична продан. В тази криза ще се купи на ниска цена и най-вероятно ще е негов човек. Така вие ще получите малко пари.
Иначе - щом си плаща издръжката ще е доста трудно да го лишите от родителски права. Поне така мисля.
По-скоро някакво ограничение може да искате....
Надявам се колеги, занимаващи се със семейно право да ви отговорят.
Иначе - щом си плаща издръжката ще е доста трудно да го лишите от родителски права. Поне така мисля.
Ограничаване на родителските права
Чл. 74. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето, районният съд служебно или по искане на другия родител или на прокурора взема съответни мерки в интерес на детето, като при нужда го настанява в подходящо място.
(2) Такива мерки се вземат и когато родителят поради продължителна физическа или душевна болест или поради продължително отсъствие или други обективни причини не е в състояние да упражнява родителските си права.
Лишаване от родителски права
Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. при особено тежки случаи по предходния член;
2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;
3. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) когато е оставил детето за отглеждане в специализирана институция и не го е потърсил в шестмесечен срок от деня, в който е трябвало да го вземе.
(2) Производството за лишаване от родителски права се образува служебно от районния съд или по искане на другия родител или на прокурора. Делото се разглежда по исков ред с участие на съдебни заседатели.
(3) По делото задължително се изслушват прокурорът и родителят, чието лишаване от права се иска, освен ако той не се яви без уважителни причини.
По-скоро някакво ограничение може да искате....
Надявам се колеги, занимаващи се със семейно право да ви отговорят.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|