- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой колко наследява?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Кой колко наследява?
Здравейте! Имам малък проблем с наследствен имот и моля за помощ! Баба ми почина през 2004г и на неино име има нотариален акт за имот, а дядо ми почина през 2006г който също има нот. акт за друг имот отделен от този на баба.. Те имат двама сина т.е. баща ми и чичо ми.Татко почина март 2010г и веднага след смъртта на баща ми чичо ми(брат на баща ни) ни показа на мен и сестра ми че баба ми и дядо ми си завещават имотите които притежават само на чичо ми, .т.е баща ми са го лишили от наследтсво.има две саморъчни завещания които са видно валидни но още не са обявени официално от чичо ми но е въпрос на време да го направи. Въпросът ми е Имаме ли право със сестра ми на запазени части от двата имота и какви са те (по 1/4 ли и на двете ни се пада или общо ни е 1/4 за имот или как? Дано сте ме разбрали но ми е малко трудно да обясня за проблема си по ясно! искам да знам колко като част ни се полага по закон на мен и сестра ми въпреки завещанията? Благодаря предварително.
- didi_17pld
- Нов потребител
Re: Кой колко наследява?
Не е сигурно, че завещанията са валидни. Може да нищожни по ред причини. Това се установява пред съда.
Т.е. молете се завещанията да са нищожни /евентуално унищожаеми/, за да имате някакви наследствени права. Иначе, ако са валидни сте пропуснали 5 годишния срок, в който можете да искате възстановяване на запазената част.
Нищожността и унищожаемостта на завещателните разпореждания се решава от съда.
Наемете си адвокат.
Нарушаването на запазената част не прави завещанието недействително. То поражда правно действие. Последиците на надхвърляне на рамките на разполагаемата част от наследодателя са, че наследникът, чиято запазена част е накърнена може да поиска възстановяване на запазената си част. Но възстановяването не става автоматично, а по искане на заинтересования наследник отправено до съда с отделен иск или в делбено производство. Наследникът, чиято запазена част е накърнена няма задължение да поиска възстановяване на запазената част, това е негово право и дали ще го упражни е въпрос на суверенната му преценка. Възможно е наследникът да зачете волята на завещателя и да не пожелае да възстанови запазената си част. Ако наследниците с накърнена запазена част са няколко, всеки един от тях трябва да предяви искане за възстановяване на запазената част. Когато съдът уважи искането за възстановяване на запазена част, това няма правно действие за останалите наследници с право на запазена част, които не са направили такова искане.
Правото да се иска възстановяване на запазена част се упражнява единствено по съдебен ред. Законът позволява на лицата с накърнена запазена част да искат от съда намаляване на завещателните разпореждания и на даренията до размера, необходим за допълване на тяхната запазена част. Намаляването на завещателно разпореждане може да иска само онзи наследник, който е призован към наследяване и приел наследството. Когато правото за възстановяване на запазена част се упражнява спрямо наследници по закон е необходимо наследникът да е приел наследството по опис. Наследници по закон са не само призованите към наследяване, а всички наследници, посочени в някой от редовете за наследяване по Закона за наследството. Направеният от един от наследниците опис ползва и останалите наследници със запазена част и не е необходимо всеки един от тях да приема по опис. Правото за възстановяване на запазената част е наследимо и преминава върху наследниците по право на заместване. Ако наследникът е починал преди да може да упражни правото си за възстановяване на запазена част, това право може да се упражни от неговите наследници.
Правото за възстановяване на запазена част може да се упражни чрез предявен пред съда отделен иск; в хода на делбено производство или чрез възражение по предявен от облагодетелствания иск за предаване на завещаното. Когато има искане за възстановяване на запазена част, се намаляват първо заващетелните разпореждания и след това даренията, като се започва от последите по време към първите. Завещателните разпореждания се намаляват съразмерно до допълване на запазената част. В предявения пред съда иск наследникът може да поиска възстановяване само от някои от облагодетелстваните.
Искът за намаляване на завещанията и даренията и за възстановяване на запазената част е ограничен във времето с общата пет годишна давност, след изтичането на която иск е недопустим. Срокът тече от момента на откриване на наследството за даренията и от момента, в който заветникът упражни правата си по завещанието.
Т.е. молете се завещанията да са нищожни /евентуално унищожаеми/, за да имате някакви наследствени права. Иначе, ако са валидни сте пропуснали 5 годишния срок, в който можете да искате възстановяване на запазената част.
Нищожността и унищожаемостта на завещателните разпореждания се решава от съда.
Наемете си адвокат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
didi_17pld написа:искам да знам колко като част ни се полага по закон на мен и сестра ми въпреки завещанията? Благодаря предварително.
Запазената част от наследството на баба Ви е 1/4, а от наследството на дядо Ви - 1/3, като това е общо за Вас и сестра Ви.
- sogio
- Потребител
Много благодаря за отговорите.Завещанията са писани през 2003г и двете в един ден едното е било оставено в нотариус да се пази а другото чичо ми си го е съхранявал и тои чак след смъртта на баща ми ги показва и чак сега започва процедура по узаконяването им. Има някой разминавания по завещанията, но като цяло са валидни спазена е формата и т.н. Този период от 5 години (за завеждане на дело за накарнена запазена част) не започва ли да тече чак когато завещанията се обявят официално? Защото 4ак сега тои започва да ги узаконява до момента не е предприел каквото и действие за да може да си ги узакони,смисъл че всичко това са го правели зад гърба на баща ни:( и пак искам да попитам защо имаме право само на 1/4 от имота на баба и 1/3 от имота на дядо след като на татко му се е полагало 1/2 и от двата имота на баба и дядо.
- didi_17pld
- Нов потребител
Защото първо баба ви е починала и нейният имот го наследява съпругът й и двете деца.От тук имате 1/3 от половината имот+1/2 от другата половина на дядо ви ,запазена част.От другият имот имате 1/2 запазена част.Така го изчислих,но може да е друго ако закона не ми е много ясен при наследствени имоти,ако не са били само на баба и дядо.Тогава е друго изчислението.Ако са лично техни ,това са ви дяловете.
Все пак веднага се допитайне до адвокат и се делете,за да започне процедурата за запазените части от обявяването им.Само съдът може да разреши проблема ви.
Все пак веднага се допитайне до адвокат и се делете,за да започне процедурата за запазените части от обявяването им.Само съдът може да разреши проблема ви.
-
namakak - Потребител
didi_17pld написа: и пак искам да попитам защо имаме право само на 1/4 от имота на баба и 1/3 от имота на дядо след като на татко му се е полагало 1/2 и от двата имота на баба и дядо.
Закон за наследството - чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.
(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.
(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.
Баба Ви е починала първа и е оставила две деца и съпруг - ал.3 - разпоралагаемата й част е 1/4, а останалите 3/4 - по равно между наследниците - съпруг и две деца, т.е. всеки има по 1/4.
Когато дядо Ви е починал, той е оставил като наследници само 2 деца - ал.1 - 2/3 е запазената част или по 1/3 за всяко от децата.
- sogio
- Потребител
Добре де защо Чичо ми получава повече от баща ми при положение че баба умира през 2004 дядо през 2006 а татко през 2010г. Как така чичо ми ще има 3/4 а ние двете със сестра ми общо само 1/4 запазена част? не е ли логично 4е чичо ми полу4ава 1/2 от имота на баба а ние двете със сестра ми по 1/4 ? и същото за дядо - 1/2 на чичо ни и по 1/4 на мен и сестра ми? има ли значение според вас факта че имота на баба ми е в град Х а на дядо ни в град Y ( двата имота са в разли4ни градове) а имотите на баба и дядо са ли4но техни и не са придобити по време на брак смисъл на баба имота си е лично нейн и на дядо си е лично негов по документи.Извинете ме че ставам малко нахална но ми е много важно
- didi_17pld
- Нов потребител
Защо чичо ви има???? Абе нищо няма още чичо ви,а вие веднага подайте дело за делба/щом не е обавил още завещанията има нещо което прикрива или мисли че не сте запознати със запазената част/ ,за да може съдът да разгледа документите и да определи запазената ви част.Докато продължава делото и материалния спор,то имотите немогат да се продават и други важни за вас обстоятелства.Веднага на адвокат,все едно не знаете че имат завещания.Те сами ще искат да ги приложат като доказателства.До решението на съда вие сте съсобственици. Ще трябва да си извадите удостоверение за наследници на баба и дядо и ако нямате нотариални актове за имотите,да ги извадите преписите от агенция по вписванията.В София преписи се издават от съда и бившия нотариат.За други градове попитайте в общината къде са им томовете с архивите и сделките.Наистина ти е нужен адвокат,бързата му намеса,може да ти спести доста главоболия.Успех ти желая.
-
namakak - Потребител
Ами всъщност аз съм си изкарала завверени преписи от имотите на баба и дядо както и удостоверения за наследници но просто незнам как да постъпя дело за делба ли да водя? за запазена част ли? за успорване на самите завещания ли? или да стоя и да чакам чичо ми какво ще предприеме? Адвоката ми каза докато не са внесени завещанията да прехвърля имота на трето лице чрез дарение но няма на кого да се доверя зашото имотите са доста апетитни и накрая може двоина беля да си навлека пфууу вече незнам адвоката ми вика вие за момента нямате проблем евентуално след време може да имате ако чичо ми си подаде завещанията.Е да но аз искам да се презастраховам по някакъв начин въпросът е как?
- didi_17pld
- Нов потребител
didi_17pld написа:Добре де защо Чичо ми получава повече от баща ми
Диди, Вие питате за запазена част. Това са Вашите запазени части. Чичо Ви получава повече, защото има завещание в негова полза.
Иначе, ако нямаше завещание, чичо Ви и баща Ви наследяват по равно.
- sogio
- Потребител
Благодаря много на всички ви за помоща и съдействието!
- didi_17pld
- Нов потребител
За да ти е сигурна работата,ето още полезна информация http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-07-08&article=239268
И още:
"Така според закона завещателното разпореждане е нищожно:
- когато е в полза на лице, което няма право да получава по завещание;
- когато при съставянето на завещанието не са спазени разпоредбите за нотариалното или съответно за саморъчното завещание - например ако нотариалното не е сключено пред нотариус и двама свидетели или пък саморъчното не е написано ръкописно.
- когато завещателното разпореждане или изразеният в завещанието мотив, поради който единствено е направено разпореждането, са противни на закона, на обществения ред и на добрите нрави
Завещателното разпореждане е унищожаемо при следните хипотези:
- когато е направено от лице, което по време на съставянето му не е било способно да завещава, и
- когато е съставено поради грешка, насилие или измама.
Според чл.44 от ЗН, искът за унищожение на завещателното разпореждане се погасява с изтичането на три години от деня, в който ищецът е узнал за причината на унищожаемостта, и във всеки случай с изтичането на десет години от откриването на наследството."
И още:
"Така според закона завещателното разпореждане е нищожно:
- когато е в полза на лице, което няма право да получава по завещание;
- когато при съставянето на завещанието не са спазени разпоредбите за нотариалното или съответно за саморъчното завещание - например ако нотариалното не е сключено пред нотариус и двама свидетели или пък саморъчното не е написано ръкописно.
- когато завещателното разпореждане или изразеният в завещанието мотив, поради който единствено е направено разпореждането, са противни на закона, на обществения ред и на добрите нрави
Завещателното разпореждане е унищожаемо при следните хипотези:
- когато е направено от лице, което по време на съставянето му не е било способно да завещава, и
- когато е съставено поради грешка, насилие или измама.
Според чл.44 от ЗН, искът за унищожение на завещателното разпореждане се погасява с изтичането на три години от деня, в който ищецът е узнал за причината на унищожаемостта, и във всеки случай с изтичането на десет години от откриването на наследството."
-
namakak - Потребител
Този адвокат, с който говорите нещо не ми се струва читав.
До колкото знам Дарението се атакува по-лесно от продажбата, която също се атакува.
Относно давността - мисля че не сте я изпуснали.
До колкото знам Дарението се атакува по-лесно от продажбата, която също се атакува.
Относно давността - мисля че не сте я изпуснали.
- raissa
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|