начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

доброволно отказване от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

доброволно отказване от наследство

Мнениеот teodora78 » 26 Май 2010, 10:47

Здравейте,
баща ми почина т.г. и като негови наследници/аз,брат и майка ми/ ,наследяваме по закон апартамент и вила.Сега е необходимо да декларираме имотите,но преди това ,аз искам доброволно да се откажа от полагащите ми се идеални части от съответните имоти.Моля да ми кажете каква е процедурата?Благодаря предварително на всички/
Поздрави
teodora78
Младши потребител

Re: доброволно отказване от наследство

Мнениеот A.Pato » 26 Май 2010, 12:59

Частичен отказ е недействителен. Трябва да се откажете от цялото наследство, ако желаете.
Става с писмено заявление до районен съдия, в района на който е открито наследството. Държавната Ви такса е 20 лева.
С оглед правната сигурност при евентуален бъдещ спор, можете да удостоверите нотариално подписа си върху заявлението за отказ, но не е задължително.
A.Pato
Потребител

Мнениеот teodora78 » 26 Май 2010, 15:15

Благодаря,да разбирам,че това ще бъде цялата процедура,която ми описа по-горе в отговора ти,така ли?
teodora78
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 26 Май 2010, 15:18

Ако желаете да се откажете от цялото наследство - да. Надявам се, че разбирате правните последици от един такъв отказ.
A.Pato
Потребител

Мнениеот teodora78 » 26 Май 2010, 15:59

Благодаря ви много.
След време ,когато наследим частта на майка ми,навярно няма да има нищо общо със сегашния ми отказ от наследство.
Избинявайте,ако Ви задавам глупави въпроси,просто не съм наясно с процедурите ,а искам да си изясня последиците от действията си.
teodora78
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 26 Май 2010, 17:02

Уравнението е следното: ако апартамента и вилата са в режим на семейна имуществена общност (т.е. да са придобити по време на брака и да са общи на родителите Ви) и Вие се откажете от наследството на баща си, майка Ви ще получи 75% идеални части, а брат Ви - 25% и.ч. След време ще наследите по равно с брат си 75-те % от майка Ви или за Вас ще останат 37.5% и.ч., а за него - 62.5%.

Ако приемете наследството от баща си, майка ви ще получи 50%, които й се полагат като преживяла съпруга плюс една трета от останалите 50%. По една трета от останалите 50% ще получите и Вие с брат си. Т.е. майка Ви ще получи около 67%, а Вие по около 17% и.ч. (приблизително, получава се безкрайна дроб, ако се раздели 50 на 3 - реално Вие и брат Ви ще получите по една шеста и.ч., а майка Ви - две трети). Когато наследявате в този случай от майка Ви, Вие и брат Ви ще получите половината от тези около 67% (или две трети) и.ч. и всеки от Вас ще получи по 50% от въпросните два имота.

Ако имате морален дълг към брат Ви или по някаква причина искате той да получи по-голямата част от двата имота, използвайте първия вариант. Но ако Ви карат да го направите, защото видите ли така или иначе нямало значение, бих Ви посъветвал да се въздържите от отказа.
A.Pato
Потребител

Мнениеот teodora78 » 26 Май 2010, 17:12

Много Ви благодаря.Лека и усмихната вечер
Поздрави
teodora78
Младши потребител

Мнениеот raissa » 20 Юни 2010, 00:15

A.Pato написа:
Ако приемете наследството от баща си, майка ви ще получи 50%, които й се полагат като преживяла съпруга плюс една трета от останалите 50%. По една трета от останалите 50% ще получите и Вие с брат си. Т.е. майка Ви ще получи около 67%, а Вие по около 17% и.ч. (

По новия закон съпруг наследява равно с децата.
Т.е. ако си приеме наследството всички ще наследят по 1/3 .

Ако се откаже, ще увеличи дяловете на другите наследници, т.е. майка и брат - всеки по 1/2 .

След време, вие като нейни низходящи, ще я наследявате пак поравно.

Мисля аз.
raissa
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Юни 2010, 04:35

raissa написа:По новия закон съпруг наследява равно с децата....

Може ли да уточните какво точно имате предвид ( цитирайки норма и нормативен акт)? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот raissa » 20 Юни 2010, 10:11

Чл. 9 (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
raissa
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Юни 2010, 11:43

:roll: А, ха. Простете невежеството ми, но не знаех, че норма от 30.04.1949 г. е нова.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот raissa » 20 Юни 2010, 14:18

Вие питате аз отговарям какво съм имала предвид. Не знаех че ме питате просто за да се заядете...Много остроумно, наистина.

Казала съм предварително, че това е което АЗ мисля, а не че е така.
Не съм гледала коя норма от кога е и каква е била, чета от най-новото издание на СК.

Отговорила съм според цитата, че според мен майката няма да вземе 50%.
Нищо повече.
raissa
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Юни 2010, 19:28

Не знам какво ви става, но не съм се заяла. Да уточня, че е наложително явно.
Съобразих, че ЗН е доста стар, единственото ново е СК, но там пък няма такава разпоредба. Усъмних се в собствените си знания.

Апропо- не сте прав/а за тези 50% - преди отказът майката има 4/6, а двете деца по 1/6 ако имотът е в режим на СИО( а данни за друго няма). След отказът делът на отказалият се в размер на 1/6 ще се разпредели между майката и другото дете на наследодателят, което е много повече от 50%...

п.п. С допълнението отново не се заяждам :idea: , но тази година явно емоциите, така присъщи на м. август, и тук са подранили, което налага всеки път да обяснявам, че не проявявам тенденциозно отношение.
Последна промяна poli_g на 20 Юни 2010, 19:54, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот raissa » 20 Юни 2010, 19:53

Абсолютно съм съгласна, не съобразих СИО и затова си помислих че са някакви стари разпоредби .
Нашите казуси са опростени и СИО няма. :)

Както и да е, благодаря за подробният отговор.
raissa
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Юни 2010, 19:55

Всичко е ок., когато свършва добре.

Приятна вечер. :)
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси